- Iedereen in Spanje spreekt Spaans
- De Spaanse keuken is zoals de Mexicaanse een pikante keuken
- Alle Spanjaarden houden van het stierengevecht
- Catalonië is een uniek cultureel gebied van Spanje
- ‘Tapas’ zijn een klassiek Spaans gerecht
- Je kan overal paella eten
- Iedereen houdt in de namiddag een siesta
- Alle Spanjaarden mishandelen dieren
- De wegen in Spanje zijn slecht
- In Spanje is het altijd mooi weer
- Spanjaarden spreken alleen Spaans
- Niemand in Spanje werkt of wil werken
- Digitaal gezien loopt Spanje achter
- Het openbaar vervoer is slecht
- Spanjaarden weten niet wat goed eten is
- Spanje leeft van het toerisme
- Spanje is volgebouwd
Niet alle vooroordelen over Spanje moet men geloven en hierna volgen er 17 die buitenlanders dikwijls over Spanje en de Spanjaarden hebben en die niet correct zijn.
1. Iedereen in Spanje spreekt Spaans
Momenteel worden er vier talen in Spanje gesproken:
- Castiliaans (Castellano)
- Catalaans (Catalán)
- Baskisch (Euskera)
- Galicisch (Gallego)
Castiliaans is wat wij Spaans noemen en de Spanjaarden zelf noemen het Castellano alhoewel sommigen het Español noemen. In het begin is het misleidend als Spanjaarden u vragen ¿Hablas Castellano?’ en je weet niet wat zij bedoelen.
Catalaans wordt gesproken in de noordoostelijke regio Catalonië waarvan Barcelona de hoofdstad is. In deze regio zijn er dus twee officiële talen, het Catalaans en het Castiliaans. Iedereen in Barcelona begrijpt het Spaans maar ze zullen u dikwijls in het Catalaans antwoorden.
Baskisch wordt in het noordelijke regio van Spanje, Baskenland, en in delen van een andere regio, Navarra, gesproken. Bekende steden in het Baskenland zijn de gastronomische hoofdstad San Sebastian en Bilbao waar we het Guggenheim Museum vinden. Waar er tal van verkeersborden, menu’s en affiches rond de Baskische steden in het Baskisch zijn zal je er toch een groot aantal mensen Spaans horen praten en daarom is het als bezoeker niet zo belangrijk om er zelf Euskera te praten. Deze taal zelf is geen Latijnse taal en daardoor is ze totaal verschillend van de andere talen die in Spanje gesproken worden.
Galego wordt in Galicië gesproken en dat is de noordwestelijke regio van Spanje, juist boven Portugal. Het is de tweede officiële taal in de regio naast het Castiliaans.
2. De Spaanse keuken is zoals de Mexicaanse een pikante keuken
De Spaanse keuken is totaal verschillend van de Mexicaanse of andere Latijns-Amerikaanse keukens. Pikante sauzen zijn niet gebruikelijk in de Spaanse keuken, zelfs niet als een smaakversterker.

De pikante sauzen in flesjes uit de supermarkt zijn smakeloos als je ze vergelijkt met de Mexicaanse gerechten. De meeste Spanjaarden die ik ken eten geen pikant voedsel.
3. Alle Spanjaarden houden van het stierengevecht
Het stierengevecht is zeker een van de oudste Spaanse tradities en het trekt nog altijd grote aantallen toeschouwers. Maar zijn populariteit gaat in dalende lijn en de controverse rondom het stierengevecht gaat onder druk van de steeds groeiende verenigingen tegen wreedheid tegen dieren in stijgende lijn. Op de Canarische Eilanden is het illegaal en het werd in 2010 in Catalonië verboden maar daar werd het door een Spaanse rechtbank in 2016 terug toegelaten.
Vandaag de dag kent het stierengevecht zijn grootste populariteit in het Spaanse zuiden, de regio rond Madrid en in de noordelijke regio Navarra. In deze regio gaat trouwens het internationaal bekende jaarlijkse festival, de Ren van de Stieren, in Pamplona door.
De gemiddelde Spanjaard heeft meestal nog nooit een stierengevecht bezocht en veel inwoners van Pamplona verlaten in juli, tijdens het festival, gewoon de stad.
4. Catalonië is een uniek cultureel gebied van Spanje
Strikt gesproken is het waar, maar Catalonië bezit en is trotser op zijn eigen culturele en politieke identiteit dan de andere Spaanse regio’s. Veel Catalanen denken over zichzelf als een aparte natie en er is een sterke separatistische beweging die weg wil uit Spanje om een eigen natie te vormen.
De regio had in de Spaanse geschiedenis al enkele keren autonomie en dat gebeurde meestal tijdens de periodes toen Spanje een republiek was. Tijdens de Franco periode werd alle autonomiestreven keihard de kop ingedrukt.
5. ‘Tapas’ zijn een klassiek Spaans gerecht
Tapas zijn geen Spaans gerecht, het is een algemeen woord dat verwijst naar de kleine porties van een gewoon gerecht, ze hebben de grootte van een appetizer. Grotere porties, geschikt om te delen, noemt men raciones.
In de noordelijke regio’s van Spanje, Navarra en het Baskenland, spreekt men niet van tapas maar van pintxos. In principe is het hetzelfde alhoewel men pintxos serveert op een snede brood.
6. Je kan overal paella eten
In feite is paella een lokaal gerecht van Valencia, dus als je de meest authentieke paella wil eten, ga dan naar die regio. Maar Spanjaarden in de andere Spaanse regio’s eten zelf weinig of geen paella en kan je toch paella in een restaurant vinden dan is het vermoedelijk om de toeristen van dit gerecht te voorzien.
7. Iedereen houdt in de namiddag een siesta
Voor we naar Spanje verhuisden hadden wij het idee dat iedereen tussen 14.00 en 17.00 sliep. Maar nu we hier een tijdje wonen hebben we ontdekt dat de populariteit van de siesta echt in dalende lijn gaat maar het is wel afhankelijk van de streek en de tijd van het jaar.
Het belangrijkste aan de siesta is dat hij rust brengt tijdens de heetste uren van de dag, en na een stevige lunch. Zo is hij het belangrijkste tijdens de zomer en dan vooral in de hete zuidelijke regio van Spanje.
In kleinere steden is de traditie van de siesta nog altijd zichtbaar. Vergeten we ook niet dat de Spaanse banken om 14.00 sluiten en zij openen eerst de volgende dag. Maar in de grote steden zoals Barcelona en Madrid is de siesta bijna verdwenen. De meeste winkels, restaurants en andere dienstverleners blijven de ganse dag open.
8. Alle Spanjaarden mishandelen dieren
Gelukkig is dat niet waar. Het merendeel van de Spanjaarden houdt van dieren en wil absoluut de trouwe viervoeters geen kwaad doen. Helaas zijn er Spanjaarden die dat wel doen en geen respect hebben voor de dieren, kijk maar naar de meer dan 100.000 honden en katten die jaarlijks in de steek worden gelaten. Fans van het stierenvechten zien deze vorm van cultuur of sport met heel andere ogen dan de tegenstanders, niet om het goed te praten maar wel om het uit te leggen. Dus niet alle Spanjaarden zijn dierenhaters.
9. De wegen in Spanje zijn slecht
Absoluut niet waar. De snelwegen, en dan vooral de tolwegen, zijn van uitstekende kwaliteit en veel wegen die in het achterland liggen zoals in de bergen zijn heel goed en in sommige gevallen nagelnieuw. Daarnaast zijn Spanjaarden specialisten in het bouwen van uitstekende wegen, bruggen, tunnels en bergwegen dus dat vooroordeel kan ook uit de weg geholpen worden. Wegen in dorpen en steden kunnen wel soms van slechte kwaliteit zijn maar dat is erg afhankelijk van de plaats en gemeente die daarvoor verantwoordelijk is.
10. In Spanje is het altijd mooi weer
Helaas ook niet altijd waar. Spanje is een groot land met vele klimatologische verschillen. Langs de Atlantische Oceaan, in het “groene Spanje”, regent het meer dan dat de zon schijnt terwijl het in het zuiden normaal weer warmer en droger is. Aan de Middellandse Zee heeft men te maken met een mildere winter die uiteraard beter is dan in Nederland of België.
11. Spanjaarden spreken alleen Spaans
Ja en nee. De kennis van het Engels is hier niet al te hoog en laten we eerlijk zijn, veel Spanjaarden hebben dat ook helemaal niet nodig omdat ze ergens wonen waar de kennis van die taal niet noodzakelijk is. Wil je echter ergens gaan werken waar het een beetje internationaal georiënteerd is dan is Engels toch wel een must. Ook in het toerisme is de kennis van het Engels noodzakelijk maar helaas niet altijd het geval. Houdt er echter rekening mee dat het Spaans de tweede meest gesproken taal ter wereld is.
12. Niemand in Spanje werkt of wil werken
De crisis heeft hier sinds 2008 hard toegeslagen en er waren op een gegeven moment meer dan 5,5 miljoen werklozen. Dat aantal is nu eindelijk aan het dalen maar helaas is dat ook doordat veel Spanjaarden, met name de jongeren, noodgedwongen banen moeten accepteren waar ze niet voor gestudeerd hebben, een aantal trekt zelfs naar het buitenland om er te gaan werken. Dat geeft al aan dat Spanjaarden wel willen werken maar vaak de kansen in eigen land niet krijgen. Het werk is er echter gewoon niet altijd en daarnaast is het werk van mindere kwaliteit en wordt het veel slechter betaald dan in andere landen zoals Nederland en België.
13. Digitaal gezien loopt Spanje achter
Deze bewering is absoluut niet waar. Spanje is op veel gebieden zelfs een voorloper, denk aan 3G en 4G wat in Spanje eerder te vinden was dan in andere modernere landen. Spanje is echter een lastig en groot land waar men veel meer tijd en geld moet investeren om iets voor elkaar te krijgen.
Daarnaast is de geografie totaal anders dan in Nederland of België waar het aanleggen van snelle fiber verbindingen en kabels allemaal wat makkelijker is. Meer dan 87% van de Spanjaarden maakt gebruik van smartphones en meer dan 75% maakt gebruik van het internet. Ook bij de banken kun je in de pinautomaat al sinds jaren meer doen dan in pinautomaten in andere landen waar je alleen geld kunt pinnen. Digitaal televisie kijken is de laatste jaren flink in opmars en het is ook goedkoper geworden.
14. Het openbaar vervoer is slecht
Het openbaar vervoer is op de meeste plaatsen uitstekend. Spanje heeft een netwerk van bussen die door het hele land rijden, het heeft met de AVE een van de grootste en modernste hogesnelheidstreinen netwerken ter wereld en bijna elke grote stad heeft een uitstekend en modern metro netwerk aangevuld met een geweldige stadsbussen service.

Peter Christener (Pechristener)
Het taxi netwerk in grote steden en ook veel kleinere steden is helemaal goed en alles is daarnaast ook nog eens (veel) goedkoper dan in Nederland of België. Vliegvelden in Spanje zijn vaak erg modern en goed uitgerust en kunnen grote aantallen mensen aan. Wel is het zo dat er vaak te weinig gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheden en dat men liever de eigen auto neemt om ergens naartoe te gaan.
15. Spanjaarden weten niet wat goed eten is
Tja, wat moeten we hier nog op zeggen. Denk aan de paella, tapas, de vele vis en vleesgerechten, het verse eten, groente en fruit. Denk aan de vele restaurants met een Michelin ster en het Middellandse Zee dieet… In Spanje weet men wat goed en vers eten is en men gaat dan ook graag uit eten. Daarnaast is het op veel plaatsen nog eens goedkoop ook nog, zeker als je ergens een dagmenu neemt. Helaas heeft de fast food cultuur ook in Spanje een voet aan de grond gekregen en eten steeds meer jongeren alleen nog maar dergelijke rotzooi maar over het algemeen is de gastronomie in Spanje een van de kenmerken van het land.
16. Spanje leeft van het toerisme
Het toerisme is voor veel mensen en bedrijven belangrijk maar als we kijken naar de gebieden waar men het werkelijk alleen maar moet hebben van het toerisme is dat in vergelijking tot heel Spanje erg weinig. Daarnaast is lang niet iedereen blij met al dat toerisme, zeker als je er niets mee te maken hebt en ergens woont, zoals in een grote stad, en je overal toeristen ziet. Ook voor de economie van het land is het toerisme belangrijk maar absoluut niet het belangrijkste. Er is meer in Spanje dan alleen maar het toerisme.
17. Spanje is volgebouwd
Als je alleen de kustplaatsen ziet en niet verder komt dat de costa’s dan lijkt het erop dat alles is volgebouwd. Gelukkig is dat niet zo en is er nog ontzettend veel natuur te vinden. Je hoeft hiervoor soms slechts enkele kilometers van de kust weg te gaan en je staat midden in de natuur. Er zijn in Spanje een ontelbaar aantal natuurgebieden en over het algemeen heeft men veel respect voor de natuur. Veel Spanjaarden genieten van de natuur door te gaan wandelen of op vakantie te gaan in groene gebieden, het zogenaamde Turismo Rural.