5 Gewoontes die je in Spanje moet verliezen

  1. Stop met de minuten te tellen
  2. Geef je maag een nieuwe interne klok
  3. De nacht eindigt niet om 2 uur ’s nachts
  4. Thuisfeesten is iet of wat taboe
  5. Uitslapen op een zondag is tijdverspilling

Dit artikel is oorspronkelijk geschreven door een jonge Amerikaan die in Madrid verblijft maar het kreeg nu een vertaling door een gepensioneerde Europeaan die in Andalusië verblijft. Daarom kan het artikel wat raar overkomen, vooral punt 5 maar de laatste alinea is dan weer wel correct.

Spaanse culturele normen hebben een grote impact op uw Spaans sociaal leven en ze overnemen is de gemakkelijkste en plezantste manier om u te integreren in Spanje. Hierna volgen enkele gewoontes die je zo snel mogelijk moet kwijtraken.

1.Stop met de minuten te tellen

Alhoewel Madrid ver van de kust ligt hebben de inwoners een zeer relaxte levensstijl maar die hebben alle Spanjaarden.

In het begin komt de siesta raar over en sommigen geraken erdoor geïrriteerd omdat zij enkel gesloten winkels vinden. Plots, tussen 14.00 en 17.00, woon je in een spookstad, alle winkels gesloten en bijna geen verkeer op de straat. Je realiseer je al snel dat de klant in Spanje niet altijd behandeld wordt als een koning, hij zal zich moeten aanpassen aan de openingsuren. De Spanjaarden houden van het relaxte leven en het is tijd dat je u aanpast.

In de plaats van bezig te zijn, drink een caña (glas)of zelfs een jarra (karaf) Mahou of Estrella bier terwijl je geniet van een lange lunch. Daarna kan je even thuis de ogen sluiten op de sofa, het kantoor loopt niet weg.

Maar in de grote steden nemen steeds minder de siesta dus een gewoonte die op termijn zal verdwijnen.

2. Geef je maag een nieuwe interne klok

Een typisch Belgisch/Nederlands ontbijt is om 8.00, het middagmaal is rond 12.00 en het avondmaal is rond 18.00. Het duurt even voor je aangepast bent aan de Spaanse gewoonte, het middagmaal is hier rond 14.00 en het avondmaal is rond 21.00. In feite zijn deze uren een grotere aanpassing dan de aanpassing aan de taal.

Eenmaal men zijn maag onder controle kan houden dan ontdek je dat het ook een voordeel heeft om uw middageten later te nemen, men kan dit zonder problemen doorspoelen met een of twee glazen rode wijn. In feite moedigt men dit in een Spaans restaurant wel aan.

Een plaats om goed te eten is in Spanje gemakkelijk te vinden. Wandel gewoon door de straten en men vindt tal van bars, cafés en restaurants die een Menú del Día, of ‘menu van de dag’ aanbieden. Een vooraf vastgesteld menu bestaat uit een salade, voorgerecht, hoofdgerecht, nagerecht en een drank voor rond dan € 10 (misschien niet aan de kust). Oh en daarbij is er dan nog het brood. Spanjaarden eten zelden hun maaltijd zonder een mandje krokant wit brood in een mandje.

3. De nacht eindigt niet om 2 uur ’s nachts

Ernest Hemingway schreef in Death in the Afternoon dat ’s avonds naar bed gaan in Madrid je tot een zonderling maakt. Waar Amerikanen de kunst van het comazuipen geperfectioneerd hebben met hun shots, drinken van bier met een trechter en drinken vanuit een handstand zijn de Spanjaarden meer gesofisticeerde drinkers, zij lopen een marathon, geen sprint.

Zoals veel buitenlanders zijn wij gewoon om naar huis te gaan als de bars om 2 uur sluiten. Maar dit is het uur dat de partygangers in Madrid opdagen. De clubs in Madrid blijven open tot de metro terug heropend om 6 uur. Men moet dit nachtleven wel gewoon worden.

Een favoriete vorm van uitgaan is tapear, ga uit voor tapas. Je eet iets van de gratis tapa die je bij uw drankje krijgt, drink, eet, drink, eet enz.

4. Thuisfeesten is iet of wat taboe

Zelfs in het putje van de winter, Spanjaarden gaan met hun vrienden om buiten hun woning. Wij vinden het normaal dat je je vrienden in uw woning ontvangt voor een maaltijd of voor een feestje. In Spanje denkt men dat je het dan financieel zwaar hebt.

Niet van iedereen wordt er verondersteld dat zij tijdens het uitgaan geld uitgeven. Er wordt enkel verwacht dat je uw woning verlaat om vrienden en familie te ontmoeten in een bar of restaurant. Dat is niet slecht, vooral wanneer je een fles te delen hebt en er verkopers zijn die blikjes bier verkopen voor 1€. Waar drinken in het openbaar, wat algemeen bekend staat als botellón, illegaal is zal de politie toch niet snel ingrijpen.

Spanjaarden houden er van om ’s nachts tijd buitenhuis te spenderen en dat zijn niet alleen feestvierders. De eerste maal dat je ’s nachts kinderen om 23.00 in het gezelschap van hun ouders ziet rondlopen denk je er het uwe van. Horen zij niet in bed?

5. Uitslapen op een zondag is tijdverspilling

El Rastro, de beroemde openluchtvlooienmarkt van Madrid in La Latina, vindt alleen op zondag plaats. Het begint op de Plaza de Cascorro nabij het metrostation La Latina en volgt de dalende straat van La Ribera de Curtidores, die zich vertakt in de zijstraten, tot het einde bij Ronda de Toledo. De hele buurt barst bijna uit de voegen met verkopers die alles verkopen, van ondergoed met Spaanse vlag en ambachtelijke sieraden, tot kleurrijke sjaals en Indiase wandtapijten, tot sangria-kruiken van klei en alle basisbouten en moeren. Letterlijk, alles wat ik nodig had, niet nodig had of in de toekomst misschien nodig zal hebben (behalve verse producten) voor thuis, vrije tijd of comfort, vond ik bij El Rastro en onderhandelde over de prijs.

Natuurlijk hoefde ik niet elke zondag te gaan winkelen, maar naar El Rastro gaan was een sociale aangelegenheid, en het was een geweldige manier om mijn zondagen in Madrid te beginnen, die meestal allesbehalve lui waren. Zelfs als ik de hele nacht op bleef feesten, zou ik toch mijn best doen om vroeg genoeg op te zijn om El Rastro te bereiken, dat om 8 uur ’s ochtends opende en om 13.00 uur begon te sluiten, ook al is het de bedoeling dat zet open blijft tot 15.00 uur.

Er was geen betere remedie voor mijn katers dan een café con leche te drinken en langs de vele, vele kraampjes op de markt te slenteren. En het was niet zo dat ik na het winkelen niet meer in slaap kon vallen, daar zijn dutjes voor.

Anders zijn de zondagen in Spanje gereserveerd voor familiebezoek en samen een lange lunch eten, dus er is altijd wel iets te beleven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.