Parkeren in Spanje

  1. Overzicht
  2. Parkeerplaatsen en Parkings (Estacionamiento/Aparcamiento)
  3. De tarieven variëren van stad tot stad.
  4. Het betalen van een parkeerboete
  5. Parkeren voor minder validen

1.Overzicht

Parkeervoorschriften variëren van het uur van de dag, de dag van de week of zelfs de week van de maand. Bijvoorbeeld, sommige steden kunnen kiezen voor een systeem van beurtelings parkeren dat afhankelijk is van het deel van de maand. De verkeersborden zijn blauw en rood en zij zijn genummerd met 1-15 voor het eerste deel van de maand en met 16-31 voor het tweede deel van de maand. Sommige plaatsen vereisen een toelating om er te parkeren tijdens de werkuren (horas laborables).

2. Parkeerplaatsen en Parkings (Estacionamiento / Aparcamiento)

Parkeren is beperkt en dikwijls moet men aan een parkeermeter betalen voor de parkeerplaats. Individuele meters (parquímetros) worden stilletjes aan verwijderd en vervangen door ticket machines (expendedor de tickets de estacionamiento). Blauwe zones (zonas azuls) geven aan hoeveel men aan een ticket machine moet betalen.

Meestal moet men betalen van maandag tot vrijdag van 09:00-14:00 en van 16:00-21:00, ook op zaterdag moet men betalen van 09:00-14:00

In veel steden zijn de parkings ondergronds, (aparcamiento subterráneo) en er staan panelen die aangeven of er nog parkeerplaatsen beschikbaar zijn (libre) of dat alles volzet is (completo). Het is de gewoonte dat men aan de kassa of aan een automaat (cajero) betaald voordat men zijn wagen ophaalt.

3. De tarieven variëren van stad tot stad.

De officiële toezichters (guardacoches) zijn gewoonlijk in uniform.
Sommige steden hanteren het Ora Zona systeem. Tickets kunnen gekocht worden bij tabakswinkels of andere kleinhandelzaken en zij verkopen kaarten die toelaten dat men 30, 60 of 90 minuten parkeert.

“No Parking” borden (estacionamiento prohibido) zijn meestal blauw met een rood kruis over. Gele randen op de stoeprand geven ook aan dat het verboden is om er te parkeren.

Waar de woorden “prohibido estacionar” of “vado permanente” aan een garage of inrit poort staan naast een codenummer van de politie is het eveneens verboden te parkeren en daar kan de politie uw wagen laten wegslepen.

Bepaalde zones vertonen een bord van een takelwagen en dat bord zegt dat een wagen kan weg gesleept (retiada grúa) worden. In de plaats van het weg gesleepte voertuig wordt er een sticker aangebracht waarop staat waar het voertuig momenteel staat of er wordt een telefoonnummer achtergelaten. Als er geen sticker is moet men contact nemen met de lokale politie (policia municipal). Is het voertuig weggesleept zal men een vergoeding moeten betalen om zijn wagen terug te krijgen.

4. Het betalen van een parkeerboete

Parkeerovertreders die dikwijls de parkeerregels overtreden riskeren het verlies van punten op hun rijbewijs. Alle parkeerboetes moeten betaald worden aan het gemeentebestuur (ayuntamiento) van de stad waar men de boete gekregen heeft. In sommige steden kan men ook betalen op het politiekantoor. Op het gemeentebestuur kan men meestal enkel betalen van (09:00-12:00) en de boete moet betaald zijn binnen de 15 dagen.

5. Parkeren voor minder validen

Wagens die geparkeerd worden in een voorziene ruimte voor gehandicapten moeten een speciale sticker of een blauwe kaart achter de voorruit hebben. Een Spaanse resident kan deze sticker of kaart aanvragen bij zijn gemeentebestuur.

Deze kaart is gestandaardiseerd in gans de Europese Unie en zij geeft toelating om in de hele Unie gebruik te maken van de voorbehouden parkeerruimte. Iemand die vanuit een ander Europees land naar Spanje komt kan de kaart aanvragen in zijn thuisland.

De voorbehouden ruimtes in parkings zijn gemarkeerd met het rolstoel symbool

Parkeer niet in een parkeerruimte als zij gemarkeerd is met een nummerplaat van een andere wagen

Sommige parkings laten toe om gratis te parkeren indien men gehandicapt is

Bestuurders die in het bezit zijn van een blauwe kaart uit een ander Europees land kunnen de Spaanse vertaling naast de blauwe kaart leggen:

Tarjeta de aparcamiento para minusválidos.
La persona que muestra esta
tarjeta de aparcamiento es un
visitante minusválido procedente de
otro pais europeo, y tiene derecho a
los mismos privilegios de
aparcamiento que un minusválido
residente en su pais.
MODELO DE LA COMUNIDAD EUROPEA

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.