7 vrijstellingen om geen autogordel te dragen

Hoewel het ongelooflijk lijkt, er zijn in Spanje 7 gevallen waarin de regelgeving geen verplichting oplegt om de veiligheidsgordel in auto’s te dragen.

Foto: autogordel
M.Minderhoud

En dat terwijl de gegevens nog steeds zorgwekkend zijn. Tot 23 procent van de verkeersdoden per jaar droeg geen veiligheidsgordel. Het is absoluut bewezen dat deze gordels het risico op overlijden bij ongevallen met 50 procent en ernstig letsel met 75 procent verminderen.

Maar toch is het niet altijd verplicht om een veiligheidsgordel te dragen hoewel de DGT al aankondigt dat over een aantal van de huidige vrijstellingen wordt gedebatteert om de regelgeving te wijzigen. Dit zijn de zeven omstandigheden waarin men geen veiligheidsgordel moet dragen:

  1. In Spanje zijn bestuurders die een achteruit- of parkeermanoeuvre uitvoeren vrijgesteld van het dragen van een veiligheidsgordel.
  2. In het algemeen, en ook op alle wegen, is het voor bestuurders die een ernstige medische reden of handicap hebben niet verplicht om een veiligheidsgordel te dragen.
  3. De chauffeurs van taxi’s, die in dienst zijn, zijn ook vrijgesteld van het dragen van veiligheidsgordels, maar alleen op stedelijke wegen. Daarnaast is in de voorschriften ook opgenomen dat ze kinderen kunnen vervoeren zonder een goedgekeurd beveiligingssysteem wanneer ze een lengte van minder dan 1,35 meter hebben die in de stad circuleert, mits ze zich op een van de achterstoelen van het voertuig bevinden.
  4. Vervoerders zijn eveneens vrijgesteld van het dragen van veiligheidsgordels, alleen wanneer ze opeenvolgende laad- en los handelingen op nabijgelegen plaatsen uitvoeren.
  5. Bestuurders en passagiers van voertuigen in spoedeisende of nooddiensten zijn ook vrijgesteld van het dragen van veiligheidsgordels.
  6. Personen die een leerling begeleiden tijdens een rijopleiding of bij een bekwaamheidsproef en belast met de besturing van de auto, kunnen ook worden vrijgesteld van het dragen van een gordel. Deze norm heeft dus gevolgen voor leerkrachten van de rijschool en examinatoren.
  7. De laatste vrijstelling in Spanje om veiligheidsgordels te dragen is van invloed op passagiers die staand in een geautoriseerde bus reizen, of in het geval dat deze voertuigen niet zijn uitgerust met deze veiligheidssystemen. In die zin benadrukt de DGT zelf in zijn nieuwe campagne dat slechts 20% van de buspassagiers tegenwoordig hun riem draagt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.