Alle wijzigingen en aanpassingen aan de auto die de ITV moet goedkeuren en beoordelen

 1. Algemeen
 2. Welke soorten wijzigingen moeten een inspectie doorstaan
 3. Meest voorkomende veranderingen in de auto: hebben ze een controle bij de ITV nodig?

1.Algemeen

Het uitvoeren van bepaalde wijzigingen aan ons voertuig kan ons dwingen om langs de ITV te passeren om de uitgevoerde wijzigingen goed te laten keuren.

Het in het bezit hebben van een voertuig brengt een reeks verplichtingen met zich mee. Een daarvan is om van tijd tot tijd de verplichte inspecties door de ITV te doorstaan. In het geval van personenauto’s, vier jaar nadat ze voor de eerste maal werden geregistreerd, vervolgens om de twee jaar tot het voertuig 10 jaar oud is en daarna op regelmatige jaarlijkse basis. Er kunnen echter bepaalde situaties zijn waarop we die datum moeten vervroegen.

Als u een belangrijke wijziging aan uw voertuig wilt aanbrengen en dit wordt niet behandeld in de technische fiche van het voertuig, dan moet u de ITV doorlopen om deze wijzigingen te laten goedkeuren. In Spanje zijn het koninklijk besluit 866/2010 en de handleiding voor voertuighervorming (opgelet, dit document bevat 802 bladzijden) de documenten die de richtlijnen bepalen voor het uitvoeren van deze wijzigingen. Wijzigingen die binnen een periode van maximaal 15 dagen door de overeenkomstige inspectie moeten gaan.

2. Welke soorten wijzigingen moeten een inspectie doorstaan

De bovengenoemde wetten hebben uiteindelijk tot doel de procedure te regelen zodat de hervormingen aan de auto’s worden uitgevoerd om zo te garanderen dat de technische vereisten voor de circulatie ervan worden gevolgd. Als u dit niet doet, kunt u boetes krijgen van 500 euro als het voertuig wordt beschouwd als een gevaar voor de verkeersveiligheid.

Er zijn maximaal 11 secties waarin wordt aangenomen dat er een hervorming wordt uitgevoerd in het voertuig:

 • in de identificatie
 • motoreenheid
 • transmissie
 • assen
 • ophanging
 • stuurinrichting
 • remmen
 • carrosserie
 • verlichting
 • aanhangwagens
 • wijzigingen van de gegevens op de ITV-kaart

Wees voorzichtig, niet alle wijzigingen die in dit verband worden aangebracht, vereisen goedkeuring. Het vervangen van de remblokken betekent bijvoorbeeld niet dat het voertuig langs de ITV moet maar na een aanpassing van de bedieningselementen van de remwerking moet het voertuig wel langs de ITV.

Over het algemeen zijn dit andere hervormingen die later een controle bij de ITV vereisen: vervanging van het frame, wijziging van de locatie van de kentekenplaat, wijzigingen aan het uitlaatsysteem, wijziging van de positie van de motor, transformatie naar een hybride of elektrisch voertuig, wijziging van de koppelingsbedieningssysteem, wijziging van de wielbasis, installatie van een trekhaak (haak, kogel …), vervanging van het stuur door een ander, wijziging van het aantal zitplaatsen binnenin het voertuig, vervanging van stoelen, variatie van maximaal toegestane massa’s, verbouwing voor een exclusief gebruik bij sportevenementen enz.

3. Meest voorkomende veranderingen in de auto: hebben ze ITV nodig?

Er zijn enkele meer algemene wijzigingen die twijfels oproepen. Kan ik de autobanden vervangen door andere banden van een andere maat? Het technische gegevensblad van het voertuig geeft aan welke maten zijn toegestaan omdat ze compatibel zijn. Als je andere banden gaat installeren, die niet specifiek zijn aangegeven, moeten deze aan een aantal eisen voldoen, zoals dat de belastingsindex en de snelheidscode gelijk of groter zijn dan het standaardwiel, dat de spoorbreedte van het voertuig niet wordt gewijzigd en dat zijn buitendiameter gelijk is, deze laatste twee waarden met een bepaalde tolerantie. Als aan een van deze vereisten niet wordt voldaan, moet u slagen voor de ITV.

Het vervangen van de lampen in uw auto door dezelfde lampen vereist geen specifieke inspectie. Als u echter koplampen met een andere technologie gaat installeren (bijvoorbeeld overschakelen naar LED-koplampen wanneer deze niet standaard waren) zal een inspectie moeten worden doorstaan om deze wijzigingen te homologeren. Dit gebeurt niet als we het hebben over de achterlichtgroepen, zolang de nieuwe koplampen worden gehomologeerd en de rode reflector wordt gerespecteerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.