Artritis bij katten en honden

 1. Wat is artritis?
 2. Artritis bij honden
 3. Artritis bij katten

Ik behandel dit op de site “Leven in Spanje” omdat wij soms ons zelf moeten helpen of eerder behelpen. In een zo groot land als Spanje heeft niet iedereen alle diensten bij de hand en dan is het handig dat we EHBO kennen voor mens en dier maar ook dat wij ziektes bij ons huisdier snel herkennen.

1.Wat is artritis?

Artritis is een ziekte die steeds erger wordt en zij heeft invloed op het kraakbeen, het beendergestel, het bindweefsel, de heup, de knieën en de ellebogen. Artritis komt veelvuldig voor bij honden. Honden kunnen dit op elke leeftijd krijgen maar oudere honden hebben er meer last van.

2. Artritis bij honden

Oorzaken

 • Genetische factoren. Sommige honden zijn geboren met heup of schouder dysplasie en daardoor krijgen zij vroeger af te rekenen met artritis. Maar ook andere problemen zoals vroegere ongevallen met breuken of met schade aan de ligamenten kunnen de oorzaak zijn van artritis.
 • Gewicht. Dieren met overgewicht hebben teveel gewicht op hun gewrichten en hebben dus vroeger last van artritis.
 • Ouderdom. In het algemeen kunnen alle honden last hebben van artritis maar oudere honden hebben meer kans om aan de ziekte te lijden.
 • Andere ziektes. Sommige infecties, zoals die veroorzaakt door de zandvlieg of de teek, en reumatische aandoeningen kunnen artritis veroorzaken. Sommige hormonale kwalen kunnen ook aan de oorzaak van artritis liggen.

2.1 Symptomen

Honden huilen niet van de pijn zoals mensen. Zij maken enkel een geluid bij een plotse beweging of wanneer de pijn de kop opsteekt.

Symptomen van artritis zijn soms moeilijk waarneembaar. Je moet je hond goed observeren. Als de hond plots op andere ongewone plaatsen gaat slapen, de vloer bijvoorbeeld, hij heeft minder trek in zijn voedsel, hij wordt zwaarder, hij vermijdt om te springen, hij vermijdt om trappen op of af te gaan, hij mankt, hij vermijdt om te spelen met zijn baasje en met andere dieren.

2.2 Diagnose

Consulteer je dierenarts als je problemen bemerkt zoals ze hierboven beschreven zijn. Hij zal je huisdier onderzoeken en indien nodig zal hij x-stralen gebruiken.

2.3 Behandeling

De behandeling bestaat uit een pijnbehandeling met pijnstillers speciaal voor honden. Maar ook controle op hun gewicht en een aanpassing van hun voeding (speciale voeding voor honden met artritis) is belangrijk evenals oefeningen voor hun spieren en door te zwemmen.

In ernstige gevallen kan men denken aan fysiotherapie en een chirurgische ingreep.

Voedingssupplementen met kraakbeenbescherming zoals glucosamine, chondroitin sulfaat en hialuronic acid.

2.4 Andere behandelingen

Alternatieve behandelingen zijn niet altijd beschikbaar maar acupunctuur, elektrische neuro-stimulatie en homeopathie kunnen een helende uitwerking bij deze ziekte.

Artritis kan niet genezen, het kan enkel onder controle gehouden worden. De behandeling is voor het leven.

3. Artritis bij katten

Het artritis probleem is bekend bij honden maar bij katten kennen we er zoveel niet van. Na een groot onderzoek bij een aantal katten heeft men ontdekt dat katten ook artritis kunnen krijgen, alleen zijn de symptomen bij katten anders dan bij honden.

Katten zijn zeer sportief en flexibel maar zij kunnen ook ouderdomskwaaltjes hebben. Het probleem bij katten is dat men bij hen niet zo gemakkelijk kan zien dat zij pijn hebben.

3.1 Typische symptomen bij katten met artritis

 • Zij spelen minder
 • Zij gaan minder buiten
 • Zij gebruiken de kattenbak op een andere manier of zij doen hun behoefte naast de bak
 • Zij slapen op andere plaatsen dan gewoonlijk
 • Zij slapen meer en zij zijn stiller
 • Zij twijfelen voordat zij springen of zij springen niet meer
 • Zij doen enkel kleine sprongetjes en geen grote sprongen meer
 • Hun klauwen groeien langer, dat is gevaarlijk bij tapijten
 • Zij kunnen zich niet goed meer wassen, speciaal op de rug is het moeilijk en de vacht op de rug is dof en vol pelletjes
 • Zij zijn slecht gezind en zij zijn niet zo sociaal. Sommige katten worden agressief

Deze symptomen kunnen optreden vanaf hun acht jaar.

Zie je deze symptomen, contacteer dan uw dierenarts.

Artritis bij katten kan zoals bij honden behandeld worden met pijnstillers die speciaal gemaakt zijn voor katten. Homeopathie kan ook helpen.

Acupunctuur en fysiotherapie kunnen helpen, vraag raad aan uw dierenarts.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.