Beveiliging van uw Spaanse woning

  1. Overzicht
  2. Beveiliging buiten de woning
  3. Beveiliging binnen de eigendom
  4. Deuren, ramen, jaloezieën en luiken
  5. Alarm Systemen
  6. Veiligheidsrooster

1.Overzicht

Ook in Spanje is het raadzaam om uw woning te beveiligen en denk er aan, de dubbele beglazing is in Spanje niet van dezelfde kwaliteit als in België of Nederland.

Enkele andere voor de hand liggende zaken zijn het gebruik in Spanje van plastieken bouten in de plaats van metalen, het gebruik van raam krukken zonder slot en waar de bouten in de tegels gaan zijn de boorgaten dikwijls onzorgvuldig geboord.

Daarom is de nood voor bijkomende maatregelen belangrijk vooral als de woning in een stille en een donkere, onverlichte omgeving ligt.

Beveiliging van een eigendom is dikwijls een zaak van gezond verstand maar het feit blijft bestaan dat als een inbreker vast besloten is om uw woning te betreden hij er ook zal in slagen. Al moet hij er bruut geweld voor gebruiken.

Men hoeft er enkel glas voor te breken of een deur open te breken ongeacht het lawaai dat dit maakt, vooral in een rustig gebied.

Dit artikel wil u een aantal opties voorstellen die u kan gebruiken om uw woning te beveiligen zoals veiligheidslicht, bijkomende sloten, alarmen en veiligheidsroosters.

Een van de belangrijkste aspecten van het beveiligen van een woning is dat men iemand heeft die regelmatig controles uitvoert aan de woning. Dat is best iemand die in Spanje woonachtig is, die de sleutel van de woning heeft en die vroege sporen van een mogelijke inbraak kan melden.

Indien het ergste toch gebeurt dan heeft men op voorhand enkele maatregelen getroffen zoals het noteren van de serienummers van de elektrische goederen en het maken van een inventaris in de woning.

2. Beveiliging buiten de woning

Het is totaal onbelangrijk op welke verdieping uw woning ligt, de sleutel voor de beveiliging van de woning begint aan de buitenzijde van de woning.

Een dikwijls gebruikte methode om in een eigendom op het eerste verdiep of hoger te geraken is in een neven liggende eigendom te geraken en dan langs het balkon in te breken.

PIR licht is een goede oplossing omdat het laatste dat een inbreker wil is in het licht te staan zodat men hem kan opmerken. Deze lichten hebben een ingebouwde bewegingsdetector en men kan de gevoeligheid van de detector regelen.

Het installeren van deze lichten aan alle buitenruimtes, zowel een stralingslamp als een gewone lamp, kunnen gebruik maken van de bestaande bedrading met een schakelaar of men installeert een aparte bedrading voor deze beveiliging.

Sommige systemen maken zelfs geluid en andere maken een foto. De prijzen variëren maar een gewone 150 W stralingslamp kost ongeveer € 50. Een Guardian ESP Guardcam met foto kost € 90.

Een andere optie is de bestaande lampen te vervangen door lampen die aangaan als het donker wordt, deze kosten ongeveer € 20 per lamp.

Het toevoegen van een extra slot op de deuren op de begane grond of misschien een klein hek op de begane grond kan ook helpen.

Een realistisch uitziende dummy alarm kost ongeveer € 60.

Buitenmeubilair dat niet in de woning staat kan men best verankeren aan een ring in de muur.

3. Beveiliging binnen de eigendom

Er zijn een paar zaken die men in de woning kan doen en de voornaamste is mensen het idee geven dat de woning bewoond is. Gewone timers die de lichten aan en uit doen kosten ongeveer € 4 per stuk

Er zijn nog enkele raadgevingen om de schade te beperken eenmaal de inbrekers in de woning zijn. Ben je niet aanwezig voor een langere periode en er is een safe, laat ze ledig en open. Zijn er kasten die voorzien zijn van een slot, sluit ze niet af maar laat ze niet open.

Overtuig u ervan dat de voordeur op dubbel slot is en sluit alle deuren in het huis.

Laat geen waardevolle goederen in het zicht liggen, verwijder uw IPOD uit zijn dock en leg video games en DVD’s uit het zicht.

4. Deuren, ramen, jaloezieën en luiken

In het algemeen is de Spaanse kwaliteit van veiligheidsvoorzieningen minder dan in België of in Nederland.

Het plaatsen van extra sloten zal niet iedereen stoppen maar het zal het de inbreker moeilijker maken om in te breken en het wordt daardoor gemakkelijker om hun inbraakpoging ergens anders verder te zetten.

Een van de belangrijkste zaken die men moet controleren zijn dat uw deuren, ramen en luiken correct sluiten en dat alle bouten en alle zekeringsbeugels op hun plaats zitten. Schud en duw daarom aan de boven- en onderzijde van de deuren om dit te testen.

We beginnen met alle schuifdeuren en schuiframen te controleren omdat die gemakkelijk geforceerd kunnen worden. Er is echter een simpel hulpmiddel om dit te voorkomen, plaats op een deel van het raam een apparaatje met een pin zodat de pin in de tweede raam komt te zitten. Voor een raam is een pin voldoende, voor een deur gebruikt men er best twee.

Veel mensen denken dat rolluiken gemaakt zijn voor de beveiliging maar rolluiken zijn in principe gemaakt om het zonlicht buiten te houden. Daarom gebruikt men ze in Spanje meestal enkel in de slaapkamer. Een inbreker zal met geweld dit rolluik naar boven duwen maar men kan dit tegen houden.

Beter is om luiken te gebruiken omdat zij sterker zijn door het gebruikte materiaal en hierbij kan men ook gebruik maken van metalen bouten om het luik gesloten te houden.

Bij de meeste ramen en deuren is het grootste probleem het feit dat de bouten in de deurstijlen uit plastiek gemaakt zijn. De beste oplossing is de plastieken bouten te vervangen door metalen. <

5. Alarm Systemen

Als men alle kosten bij elkaar telt voor de breekwerken voor de installatie van de bouten aan de ramen en luiken, de extra luiken enzomeer dan kan men er ook aan denken om een professioneel alarmsysteem te installeren.

De kost van een goedkoper systeem bedraagt ongeveer € 299. Een dergelijk systeem kan de minder gesofisticeerde inbrekers tegen houden maar die worden misschien al gestopt door enkel een alarmbox te hangen.

Zoals veel andere zaken volgen ook de alarmsystemen de nieuwste technologische trends. Zo zijn er al systemen op de markt die foto’s van de inbrekers maken. Met dergelijk systeem is het dus de vraag of de inbreker(s) bekend zijn bij de politie.

De meest gemaakte fout die mensen maken is dat mensen een systeem aankopen bij de grote installateurs aan een zeer goedkope prijs maar met een 2 tot 3 jarig contract voor onderhoud en opvolging. Dit contract kost dan meestal een 30 à 40 euro per maand.

Een ander probleem dat kan opduiken is dat het controlesysteem dikwijls dicht bij de voordeur staat en het is juist dit paneel dat de sirene aanstuurt. Verniel het controlepaneel en je stopt het alarmsysteem.

De meeste systemen gebruiken interne en externe sirenes, draadloze sensors, een controlepaneel met toetsen met opties voor deur en raamcontacten. Een goede installateur zou de interne sirene moeten verbergen. Dat zijn onderdelen die vroeger enkel beschikbaar waren voor commerciële gebruikers maar tegenwoordig zijn zij beschikbaar voor de meeste woningeigenaars. Men kan zelfs een sirene aankopen die zoveel lawaai maakt dat het onmogelijk is om in de woning te blijven.

Probeer ook alarmsystemen te vermijden die bediend worden door een afstandsbediening, momenteel is er apparatuur ter beschikking van de inbrekers die deze code kunnen onderscheppen voor later gebruik.

6. Veiligheidsrooster

De meest gebruikte manier van beveiliging van de woning is het gebruik van metalen roosters voor ramen en deuren. De enige manier om door de ramen binnen te dringen is om een koord of kabel rond het rooster te binden en het met geweld uit de muur te trekken.

Zoals met alle veiligheidssystemen is er hier ook sprake van kosten en baten maar het is wel een goede veiligheidsvoorziening aan een redelijke prijs. Van uitzicht is er ook een verschil, men kan gebruik maken van siersmeedwerk zodat het uitzicht toch mooi is.

In een aantal urbanisaties zijn ze echter niet toegelaten en eigenaars moesten ze terug verwijderen nadat ze geplaatst waren. Controleer dus eerst of u ze aan uw woning mag gebruiken.

Een van de belangrijkste zaken waar men moet aan denken is dat ze ontworpen en geplaatst zijn om mensen buiten de woning te houden maar in geval van nood moet men zijn woning snel kunnen verlaten, hou dus andere uitgangen voor ogen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.