Bloed geven in Spanje

Het wonen in Spanje kan een aantal problemen met zich meebrengen die misschien onbekend zijn van in uw vorig leven in België of Nederland.

Er zijn veel dingen te overwegen, en de site is er om u te helpen om de overgang naar het leven in Spanje een beetje gemakkelijker te maken door een reeks nuttige feiten en cijfers met betrekking tot een verscheidenheid aan onderwerpen samen te stellen.

Misschien was je in uw vorig woonplaats bloedgever en wil je dit ook in Spanje doen, hierna kan je vinden hoe je te werk moet gaan.

In Spanje worden bloedcomponenten en -diensten geleverd door 17 regionale bloedtransfusiediensten. Ondanks hun autonoom operationeel beheer, wordt elke regionale dienst volledig opgenomen in een uniek en gemeenschappelijk openbaar nationaal gezondheidszorgsysteem, dat een samenhangende bloedtransfusiezorg levert aan alle burgers, inwoners en bezoekers in Spanje op basis van 100 procent vrijwillige en niet-betaalde bloeddonatie.

Soms kunnen er restricties zijn voor buitenlanders om bloed te kunnen geven. Elke regio kan echter verschillende regels hebben met betrekking tot donatie. Bel de donatie-hulplijn op 935 573 500. Of gebruik de site donorsang om uit te zoeken of u in aanmerking komt voor donatie. Deze site is beschikbaar in het Spaans, Catalaans en het Engels.

Als u in aanmerking komt, kunt u bloed geven in uw plaatselijke ziekenhuis of via het Spaanse Rode Kruis (Cruz Roja) in een van hun klinieken, of in een van hun mobiele eenheden. U kunt datums en locaties bekijken op donarsangre.

Een donorkaart is niet nodig om bloed te geven. Bij het eerste bezoek moet je uw DNI, NIE, paspoort of rijbewijs voorleggen. Als u al geregistreerd bent in de Bloedbank, dan hebt u alleen een donorkaart of een document met uw voor- en achternaam nodig.

Het proces van bloeddonatie duurt slechts 10 minuten waarbij 450 ml wordt afgenomen (overeenkomend met 10 procent van de totale bloedcirculatie van een volwassen persoon).

Ondanks de enorme technologische vooruitgang, is de enige manier voor ziekenhuizen om bloed te verkrijgen door de vrijgevigheid van het publiek. Het bloed wordt zorgvuldig gescreend op ziekten om te zorgen dat het veilig is.

Na een tatoeage moet je vier maanden wachten om in aanmerking te komen voor een donatie.

Na een chirurgische ingreep hangt de uitsluitingsperiode af van het type interventie. Na kleine chirurgische ingrepen kunt u zeven dagen geen bloed geven of totdat u volledig hersteld bent. Na een grote ingreep zult u vier maanden geen bloed kunnen geven.

Volgens onderzoek door het Amerikaanse Rode Kruis is de zeldzaamste bloedgroep AB die aanwezig in 1 procent van de Kaukasiërs.

Bloedtransfusies worden dagelijks in Spaanse ziekenhuizen gegeven aan meer dan 6.200 patiënten van wie bijna een kwart kanker bestrijdt en een soortgelijk aantal ontvangt een transfusie tijdens of na een chirurgische ingreep.

Spanje heeft in totaal ongeveer twee miljoen donoren, maar heeft behoefte aan vier miljoen mensen die hun bloed willen geven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.