Buitenlanders en (gratis) rechtsbijstand in Spanje

 1. Algemeen
 2. Het recht op gratis rechtsbijstand
 3. De procedure

1.Algemeen

Naar een rechtbank gaan is een kostelijke zaak zoals de griffierechten, procureur, advocaat en voor buitenlanders komen er dan nog dikwijls vertalingen van administratieve stukken bij. Lang niet iedereen kan zich dit veroorloven. Om te voorkomen dat enkel rijke mensen zich een rechtsgang kunnen veroorloven erkent de Spaanse grondwet zoals in veel andere landen het recht op gratis rechtsbijstand. Daartoe werd het systeem van pro-Deoadvocaten opgericht. Zij werken al lang niet meer gratis maar zij worden nu betaald door de overheid.

2. Het recht op gratis rechtsbijstand

Indien een buitenlandse resident in Spanje een procedure wil aanvangen waarbij hij de bijstand nodig heeft van een advocaat en een procureur dan kan hij vragen voor gratis rechtsbijstand.

Bij familiezaken is de vertegenwoordiging en verdediging door de procureur en een advocaat verplicht en dus kan hij zijn recht op gratis rechtsbijstand laten gelden.

Of men de gratis rechtsbijstand effectief krijgt is zuiver afhankelijk van zijn financiële situatie. Voor het jaar 2013 geldt voor een alleenstaande een inkomensgrens van € 12.780,26, voor een gezin met minder dan 4 personen ligt de inkomensgrens op € 15.975,33. Bij gezinnen met meer dan vier personen gaat het om € 19.170,39.

3. De procedure

De procedure en de organisatie van de gratis rechtsbijstand is afhankelijk van de gemeenschap. Voor meer informatie en de aanvraag moet men zich richten tot het College van Advocaten van zijn woonplaats of naar de rechtbank van eerste aanleg. Zij stellen de aanvraagformulieren ter beschikking en men krijgt eerste juridisch advies.

Bij de aanvraag moet men zijn financiële situatie bewijzen door een aantal documenten toe te voegen. Hierbij komt uw belastingaangifte goed van pas maar ook loonstrookjes, bewijs van uitkering kunnen gebruikt worden.

Voegt men deze documenten niet bij zijn aanvraag dan wordt het dossier automatisch gesloten.

Als de aanvraag gegrond verklaart wordt dan wordt de gratis rechtsbijstand gegeven. De aanvrager krijgt de naam van de advocaat en procureur die de belangen van de klant zullen behartigen.

Gratis rechtsbijstand geeft nog andere voordelen: zo moeten geen griffierechten betaald worden, men moet ook niet tussenkomen in de rechtskosten van de tegenpartij indien men de rechtszaak verliest en men geen andere kosten betalen.

Een nadeel aan de pro-Deodienst is dat men zijn advocaat niet vrij kan kiezen, men wijst u een advocaat toe. Deze advocaten staan op een lijst van het College van Advocaten. Om op deze lijst te komen moet een advocaat wel aan een aantal voorwaarden voldoen zoals een minimum aantal jaren ervaring en er moeten bijkomende cursussen gevolgd zijn.

Voor veel buitenlanders kan het een bijkomend nadeel zijn dat men de Spaans niet of onvoldoende machtig is en veel Spaanse advocaten zijn niet echt goed in andere talen.

Daarom kan men toch nog beroep dan op de gratis rechtsbijstand maar afzien van de gratis advocaat. Zo blijven de andere voordelen behouden maar kan men vrij zijn advocaat kiezen.

Meer informatie kan men vinden op de website Justicia gratuita, maar de site is enkel in het Spaans.

3 gedachtes over “Buitenlanders en (gratis) rechtsbijstand in Spanje”

 1. Hallo kunt u mij vertellen hoe ik rechtsbijstand kan krijgen of te wel een advocaat van onvermogen. Er moet een lijst zijn maar die kan ik niet vinden.

  Hartelijk dank

  1. Bij het College van Advocaten van zijn woonplaats of naar de rechtbank van eerste aanleg. Zij stellen de aanvraagformulieren ter beschikking en men krijgt eerste juridisch advies.

 2. L.S.

  Een kennis van me werkt al 8 jaar (mrt-nov) in de Spaanse horeca en heeft vanwege de coronacrisis/lockdown afgelopen seizoen aldaar een Spaanse uitkering genoten.
  Door omstandigheden moest hij snel terug naar Nederland en heeft daardoor 1 maand “onterecht” uitkering ontvangen.
  Nu eist zijn werkgever dat hij dit bedrag terug overmaakt op het rekeningnummer van betreffende horeca-zaak daar waar ik denk dat hij dit zou moeten doen aan “Servicio Publico de Empleo Estatal” ?
  De werkgever beweerd dat hij de uitkering heeft betaald en deze achteraf terugvordert van hierboven omschreven instantie.
  Ik vind dat dit riekt …

  Kan iemand mij een duidelijk waterdicht antwoord hierop geven ?

  Bvd, C.Aben

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.