De loterij in Spanje

  1. Overzicht
  2. De Primitiva
  3. De Bonoloto
  4. La Quiniela
  5. El Niño
  6. Lot van ONCE
  7. El Gordo de Navidad
  8. EuroMillions

1.Overzicht

Er staan in Spanje een aantal wekelijkse en jaarlijkse loterijtrekkingen ter beschikking van de goklustigen en hierna volgt de nodige informatie over de beschikbare loterijen.

Loterijen zijn in Spanje ongelooflijk populair en er zijn dus elke week een groot aantal trekkingen en speletjes beschikbaar. Er is ook een zeer populaire Kerstmistrekking.

De overheid richt zelf een groot aantal loterijen in en de lotjes worden verkocht in de officiële kantoren (Loterias y Apuestas del Estado).

Buitenlanders en niet-residenten kunnen deelnemen aan de trekkingen en de winsten zijn belastingvrij maar als de winst uit Spanje gaat wordt men wel belast.

2. De Primitiva

Lotjes kunnen gekocht worden in de officiële kantoren. Men moet 6 nummers uitkiezen tussen 49 nummers of je kan de computer dit voor u laten doen. De trekkingen zijn op donderdag en op zaterdag. De grote winnaar is diegene die de zes nummers correct heeft en er zijn kleinere prijzen voor minder juiste nummers. De prijs per blok van zes nummers is € 1.
La Primitiva website

3. De Bonoloto

Deze trekking is gelijkaardig aan de Primitiva, men moet ook hier 6 nummers uitkiezen uit een aanbod van 49 nummers. De trekkingen zijn op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag. De prijs per blok van zes nummers is € 0,5.
Bonoloto website

4. La Quiniela

Dit spel bestaat uit het voorspellen van de voetbaluitslagen en het is zoiets als de voormalige Littlewoods in België. Men moet dus voor elke match voorspellen wie er wint, verliest en of er een gelijkspel is. Men moet 14 matchen plus 1 voorspellen en een lot kost € 0,5 per kolom.
La Quinieta website

5. El Niño

Dit is een buitengewone jaarlijkse lotto trekking met een prijzenpot van € 840 miljoen. De trekking heeft jaarlijks plaats op 6 januari ter ere van Drie Koningen. De naam El Niño betekend “het kind” en is een verwijzing naar het kindje Jezus. Elk lot kost € 200 maar elk lot is onderverdeeld in 10 tienden van € 20.
El Niño website

6. Lot van ONCE

Dit is een loterij die ingericht is voor een goed doel en de inrichter is de Blindenliga “ Organización Nacional de Ciegos Españoles”.

Lotjes kunnen gekocht worden aan de groene kiosken die men kan vinden in de meeste Spaanse stadjes en steden. ONCE geeft werk aan 23.000 geregistreerde gehandicapte mensen. Zij verkopen de lotjes in de kiosken of gewoon op straat. In het begin waren het enkel blinden maar tegenwoordig zijn er ook andere gehandicapten aanwezig.

De belangrijkste trekkingen zijn op vrijdag en zondag maar er zijn ook dagelijks minder belangrijke trekkingen. Prijzen gaan tot € 300.000. Kleinere prijzen kunnen ingewisseld worden aan de kiosken waar men de lotjes kan kopen maar de grotere prijzen moeten geïnd worden bij de nationale bank, de Banco de España.

De resultaten verschijnen elke avond op TV en de winnende nummers zijn beschikbaar aan de kiosken en online op de website (ook in het Engels).
ONCE website

7. El Gordo de Navidad

De Gordo de Navidad betekend “de dikke van Kerstmis” en zij werd in voege gebracht door koning Carlos III in 1763 omdat hij de bevolking de kans op een beter leven wou geven.

Dit is de grootste trekking van het jaar en is het begin van de feestperiode in Spanje. De trekking van El Gordo gebeurt elk jaar op 22 december en dat is een hele gebeurtenis. De leerlingen van de San Ildefonso lagere school, wat vroeger een weeshuis was, in Madrid doen de trekking.

Deze trekking is een vast onderdeel van de opbouw naar Kerstmis zelf en het wordt live uitgezonden op radio en televisie tijdens een uitzending van minstens drie uur.

De lotjes (décimos and participaciones) kunnen gekocht worden bij geautoriseerde verkopers.

Onlangs heeft men ook een zomertrekking ingericht.
El Gordo de Navidad website

8. EuroMillions

Euro Millions is een Europese loterij en die is gestart in februari 2004. Er wordt gespeeld in Spanje, Oostenrijk, België, Frankrijk Ierland, Luxemburg, Portugal, Zwitzerland en Groot-Brittannië.

De winst is normaal veel groter dan bij de nationale loterij. Indien er geen winnaar is gaat het bedrag verder naar de volgende week en kan zo enorm oplopen. De minimum jackpot is € 15 miljoen.

Om te spelen kiest men 5 cijfers uit 50 cijfers en nog eens 2 cijfers uit 11. Elke reeks van 5 + 2 cijfers kost € 20. Men kiest de cijfers zelf of men heeft de kans om de computer te laten kiezen. Lotjes kunnen gekocht worden in de officiële kantoren.
EuroMillions website

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.