De nieuwe Spaanse huurwetgeving is reeds van kracht

Onlangs is er een nieuwe huurwetgeving in voege gekomen en de voornaamste punten gelden al vanaf 6 maart. Met deze wetgeving wil de regering de huurders beter beschermen omdat het steeds moeilijker wordt om een betaalbare woning te vinden.

Het besluit verlengd de duurtijd van een huurcontract van drie naar 5 jaar, of zelfs zeven indien de verhuurder een bedrijf is. Verder legt het een verbod op om de huurprijzen te verhogen met een bedrag hoger dan de index. De nieuwe regels leggen wel geen maximum huurprijs op zoals de anti-besparingspartij, Podemos, had gevraagd.

De voornaamste veranderingen aan de wetgeving gelden enkel voor nieuwe huurcontracten die afgesloten werden op 6 maart 2019 en later. Oudere huurcontracten blijven onder de oude wetgeving maar als zowel de huurder als de verhuurder akkoord gaan dan kan het oude contract aangepast worden aan de nieuwe wetgeving.

Dit zijn de voornaamste wijzigingen in de wetgeving:

Huurcontracten worden verlengd. De minimum duurtijd van een huurcontract is verlengd van drie naar vijf jaar of zelfs zeven jaar indien de verhuurder een bedrijf is. Om de huurder een grotere stabiliteit te geven is de periode van een stilzwijgende hernieuwing van het contract verlengd van een naar drie jaar. Na de verplichte hernieuwing van het contract moeten verhuurders nu vier maanden opzeg geven, huurders moeten twee maanden opzeggen. Vroeger moesten verhuurders twee maanden opzeg geven en huurders een maand.

Huur opslag is beperkt tot de index. Oudere contracten lieten toe dat de huur jaarlijks verhoogd werd. Met het nieuwe decreet is de jaarlijkse verhoging beperkt tot de index.

De instelling van een nieuwe huurindex. De nieuwe wetgeving introduceert een nieuw mechanisme om een index voor de huurprijzen op te maken. Deze index zal gebruikt worden om wijzigingen aan de huurmarkt op te volgen en zo zal men kunnen bepalen of de gevraagde huurprijs voldoet aan de realititeit van de markt. Met deze index kan men de gemiddelde prijs in elk deel van Spanje leveren en deze prijzen worden jaarlijks aangepast. De regering geeft zichzelf acht maanden de tijd om de eerste cijfers te leveren.

Een limiet op de kosten. In aanvulling op de een maand huurwaarborg mogen verhuurders een bijkomende waarborg vragen van twee maanden.

Meer veiligheid voor de huurders. De nieuwe wetgeving plaatst de contracten die geregistreerd zijn en de contracten die niet geregistreerd zijn als gelijkwaardig. Met andere woorden, indien iemand een eigendom koopt dat verhuurd is dan moet de nieuwe eigenaar de rechten van de huurder erkennen.

Uitzettingen. Alle uitzettingen moeten nu eerst langs de sociale dienst gaan om te kunnen bepalen of de huurder in een kwetsbare situatie zit. Als dit zo is dan wordt de uitzetting een maand uitgesteld, is de verhuurder een bedrijf dan wordt de uitzetting drie maanden uitgesteld. In deze periode kan de huurder een nieuwe woning zoeken. De rechter moet vanaf nu de juiste datum en uur van de uitzetting communiceren.

Vakantieverhuur. De nieuwe wetgeving zegt dat de eigenaars van een appartement in een appartementsgebouw samen mogen beslissen of er appartementen voor vakantieverhuur mogen verhuurd worden. Deze maatregel komt er door publieke druk van de bevolking waar er meer en meer weerstand komt tegen de praktijken vanonlinediensten zoals Airbnb die de huurprijs enkel naar boven opdrijven.

3 gedachtes over “De nieuwe Spaanse huurwetgeving is reeds van kracht”

 1. Ik heb een vraagje. Vanaf augustus worden er weer volop appartementen te huur aangeboden voor de periode september tot en met mei. Is dit legaal??? Deze appartementen worden ook aangeboden door Fotocasa en Idealista, apart van andere sites.

  Bij voorbaat dank voor uw antwoord.
  Saskia

 2. Ik huut al 3,5 jaar een Casita met landje. Eerst een contract van 3 jaar, afgelopen 4 maart een verlenging.
  Nu blijkt dat het contract van 3 jaar naar 1 jaar is gegaan, mag dat ?
  Het is een particulier contract, waarschijnlijk illegaal, er is namelijk veel veranderd.
  De eigenaar wil verkopen, ik wil het nietc heb eerste recht, nu wil de eigenaar me er in September uit hebben. Zijn land is nu 10.000 m2 dus Kan er een volkedig Huis gebouwf worden. Hij stuurde me een aangetekende brief Met als punt dat Ik het verhuur, er staan caravans voor vrienden en opslag .. die staan er al die tijd al en was goed! Mijn Gestor schrijft Verweer, dit moet naar de rechter !
  De eigenaar is me aan het weg pesten.
  Mijn contact loopt tot 4 maart 2020, wat zijn mijn rechten ?

  1. Ik zou in uw geval langs een advocaat gaan, wij hebben met onze eerste verhuurder ook dergelijke problemen gehad maar een advocaat heeft de puntjes op de i gezet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.