De opgave van het buitenlands vermogen

  1. Algemeen
  2. Wat is er veranderd?
  3. De aangifte zelf
  4. Er zijn ook boetes voorzien
  5. Wat moet u doen?
  6. Meer informatie

1.Algemeen

Dit jaar zijn er ingrijpende gekomen voor buitenlanders die resident zijn in Spanje en de meest ingrijpende is de verandering in de opgave van uw buitenlands vermogen als resident.

2. Wat is er veranderd?

Vanaf dit jaar moeten alle residenten in Spanje, zowel Spanjaarden als buitenlanders, een aangifte indienen van hun vermogen in het buitenland. Deze verplichting bestaat enkel voor een vermogen dat de 50.000 euro overschrijdt.

Zoals in België en Nederland is dit vermogen niet belast maar de inkomsten en winsten worden vanaf nu wel in Spanje belast.

Als je een residente buitenlander in Spanje bent moet je dus belasting in Spanje betalen op je wereldwijde inkomsten en dat is overeenkomstig met de handelswijze in andere Europese landen.

3. De aangifte zelf

De aangifte moet gedaan worden voor 31 maart. Voor deze aangifte is er zelfs een nieuw aangifteformulier gecreëerd, men moet het formulier 720 gebruiken.

Een probleem dat met dit formulier kan oprijzen is het feit dat het exclusief moet ingevuld worden met het internet. Hiervoor moet men dan weer in het bezit zijn van een digitaal certificaat dat u krijgt van de belastingdienst.

De aangifte is opgesplitst in drie delen: bankrekeningen, onroerende goederen en beleggingen, verzekeringen, lijfrentes, pensioenen enz.

Als uw bezittingen in het buitenland de 50.000 euro overschrijden moet er een aangifte ingediend worden.

Als een echtpaar een gezamenlijk vermogen heeft van meer dan 50.000 euro dan moeten zij beiden een aangifte indienen.

4. Er zijn ook boetes voorzien

Het grootste probleem met formulier 720 is dat het extreem moeilijk is om het foutloos in te vullen en dan is de belastingdienst royaal met (extreme) boetes.

Elke vergissing wordt beboet met 5.000 euro met een minimum van 10.000 per blok. Een laattijdige aangifte, kost u 1.500 euro maar indien de Spaanse belastingdienst denkt dat u ter kwade trouw bent dan volgt er een boete van 10.000 euro.

Denkt u er aan om geen aangifte te doen en binnen enkele jaren komt dat toch aan het licht dan moet u enorme boetes betalen.

5. Wat moet u doen?

Hier is maar een raad mogelijk, ga naar een goede consulent (gestor) en laat de aangifte aan hem over. Raad vragen bij de aangifte is goedkoper dan een boete betalen van 10.000 euro.

Meer inlichtingen kan je vinden op de site van de Nederlandse Ambassade en op de site van de Spaanse Belastingdienst.

Wil men er toch zelf aan beginnen dan gaat men naar deze website en men logt in met:

  • Certificado electrónico de identificación o DNI electrónico
  • Cl@ve PIN
  • número de referencia

6. Meer informatie

Men kan meer informatie vinden op de site van de Nederlandse Ambassade en op de site van de Spaanse Belastingdienst in het Engels en de Spaanse Belastingdienst in het Spaans.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *