De Spaanse gerechtsdokter, een sleutelfiguur

  1. Algemeen
  2. Verkeersongeval
  3. Bewijsstukken
  4. Berekening van de schadevergoeding
  5. Normaal functioneren
  6. Sleutelfiguur bij de rechtszaak
  7. Algemeen

1.Algemeen

Als we het woord “gerechtsdokter” of in het Spaans “ médico forense” horen dan denken we onmiddellijk aan een dokter die moord en doodslag mee onderzoekt maar niets is minder waar.

Uiteraard gaat het bij de gerechtsdokter meestal om ernstige zaken maar het is niet noodzakelijk dat er een misdrijf gepleegd is. Men gaat ook na een ongeval bij een gerechtsdokter.

2. Verkeersongeval

De meeste mensen die een afspraak hebben met een gerechtsdokter komen daar na een verkeersongeval en er kunnen zich vaak lange rijen wachtenden voor zijn kantoor op de rechtbank vormen.

Om te bepalen welke letsels precies overblijven en hoe lang een slachtoffer niet heeft kunnen werken of zijn dagelijkse taken niet heeft kunnen uitvoeren is een gerechtsdokter een sleutelfiguur.

3. Bewijsstukken

Bij een bezoek aan de gerechtsdokter is het belangrijk alle bewijsstukken mee te nemen, zowel de originele stukken als een fotokopie van het hele dossier. Dan gaat het vooral over medische stukken van de behandeling door uw eigen arts, specialist of ziekenhuis. Ook attesten van revalidatie en psychiatrie zijn belangrijk.

Het gaat om letsels, de mogelijkheid of onmogelijkheid om normaal te kunnen functioneren en dit zowel op lichamelijk als geestelijk gebied. Morele schade is uiteraard ook belangrijk en wordt vaak na een ongeval vergoed.

4. Berekening van de schadevergoeding

Voor de berekening van de schadevergoeding moeten verschillende factoren in beschouwing worden genomen. Uiteraard de ernst van de letsels, de medische kosten en het aantal dagen dat u na het ongeval niet kon werken. Het is ook mogelijk dat u terug aan de slag gaat maar nog niet volledig genezen bent. Jammer genoeg worden sommige slachtoffers zelfs nooit meer helemaal de oude.

5. Normaal functioneren

De centrale vraag bij de gerechtsdokter is of iemand weer normaal kan functioneren of niet. Normaal functioneren betekent dat alles opnieuw even goed gaat als vroeger en dat het slachtoffer precies op dezelfde manier zijn leven kan leiden zonder klachten.

Let wel, we hebben het hier niet alleen over betaald werk. Iemand kan normaal functioneren op zijn werk, bv een kantoorjob, maar ten gevolge van het ongeval kan hij niet meer sporten of met de kinderen spelen. Het is dus belangrijk om met alle functies van het dagelijks leven rekening te houden.

6. Sleutelfiguur bij de rechtszaak

Zoals gezegd is de gerechtsdokter bij een rechtszaak een sleutelfiguur. Daarom is het belangrijk om het bezoek aan deze dokter grondig voor te bereiden. Men moet alle beschikbare bewijsstukken meenemen en men moet precies kunnen uitleggen waaruit de klachten bestaan en welke activiteiten u niet meer kan uitvoeren.

Dat is zo bij een verkeersongeval maar ook bij een arbeidsongeval, bij een rechtszaak wegens medische fouten en uiteraard bij geweldmisdrijven. Bij het bezoek aan de gerechtsdokter raden wij u aan om u te laten vergezellen door een advocaat en indien nodig door een tolk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.