De Spaanse keuken, koken in de tuin

  1. Algemeen
  2. Barbecue
  3. Oven
  4. Tajine
  5. Paella
  6. Een aardewerk schotel
  7. Een “migas” pan
  8. Een buitenkeuken
  9. Een fonduepan
  10. Koken op hete stenen
  11. Koken op zonne-energie

1. Algemeen

Veel mensen komen als toerist of immigrant naar Spanje en een deel van hen wordt aangetrokken door het aangename weer tijdens de lente en herfst. In de hete zomer zijn de avonden aanlokkelijk om in de tuin te zitten en dat niet alleen, de tuin is aangenaam om er rustig te eten.

Zorg dus voor een vaste of verplaatsbare kookplaats en een ruimte om van uw kookkunsten te genieten. Om de juiste plek te kiezen kan men best eens kijken in de hoofdrubriek “De tuin”.

Denk er ook aan dat er meer mogelijk is in de tuin dan te barbecueën.

2. Barbecue

Een barbecue is ongetwijfeld een gemakkelijke manier om vlees, vis of groente te grillen op de gril, op een plaat of in een papillotte. Wil je dikwijls barbecueën dan staan er een aantal mogelijkheden ter uwer beschikking:

  • Een vast gemetseld stenen exemplaar.
  • Een verplaatsbare barbecue of houtskool of op gas.
  • Een barbecue op houtskool om eenmaal te gebruiken. Ze kunnen overal gebruikt worden,zelfs op een terras van een appartement.

Er zijn drie belangrijke aandachtspunten bij de keuze van een barbecue

  • Zal een vast gemetseld exemplaar passen in uw tuin en zijn we niet beter af met een verplaatsbaar exemplaar?
  • Welk braadoppervlak hebben we nodig om in tweemaal al het benodigd vlees te bakken?
  • Willen we koken op houtskool, gas of hout. Gas is het properst maar het voegt geen extra smaak aan het vlees toe?

3. Oven

Veel Spanjaarden hebben een oven in de tuin en die is soms een eeuw oud. Deze ovens zijn uitermate geschikt voor andere kookwijzen dan barbecues, men kan hierin een lamspoot of een speenvarken in braden maar ook kippen en kwartels gaan hier goed in.

In de oven kan men de groenten garen maar ook rijstschotels, in een aardewerk schotel, brood en flans.

Ovens in een bouwpakket zijn beschikbaar maar een aantal hebben een bedenkelijk ontwerp. Het is echter mogelijk om een traditionele oven te bouwen met vuurvaste stenen en men kan ze bedekken met kleine rotsstenen om ze beter in de tuin in te passen.

Een oven kan men op drie manieren gebruiken:

  • We kunnen houtskool of hout gebruiken.
  • We kunnen de oven gebruiken met het deurtje open en dan is het een gewone barbecue voor vis, vlees en aardappelen gewikkeld in folie.
  • Met een gesloten deur kunnen we vis, vlees en groenten gewikkeld in een folie klaar maken.

4. Tajine

Met een tajine koken is plezant en het gaat gemakkelijk in de tuin. Twee tajines van 25 cm op houtskool geeft een maaltijd van twee tot vier personen, afhankelijk van het recept.

5. Paella

Foto: het maken van een paella
Jan Harenburg

Een paella pan op een speciaal ontworpen gasring is een gemakkelijke manier van koken. Gebruik altijd de correcte pan voor het juiste aantal personen. 100 gram rijst per persoon en is men met vier personen dan heeft men een pan nodig van 40 cm. Voor 12 personen moet de pan een diameter hebben van 70 cm.

6. Een aardewerk schotel

Een dergelijke schotel kan men op een laag vuur van de barbecue of op een gasring voor de paella plaatsen. Men kan deze schotel gebruiken om er een pitta brood in te bakken of om er toastbrood in te maken.

7. Een “migas” pan

Een grote gebogen pan met een lange steel en zij is populair in een aantal streken in Spanje. Het is een gerecht dat meer geschikt is voor de winter dan voor de zomer. Men kookt op een open vuur of op een paella gasring. Migas die op smaak gebracht worden met pepers zijn zeer smakelijk met gebarbecuede sardines of met een aantal Spaanse worsten. Traditioneel worden er ook druiven bij gegeten.

8. Een buitenkeuken

Sommige Spanjaarden hebben een permanente buitenkeuken waarin een barbecue, een paellaring, een oven en een gootsteen voorzien zijn. We raden aan dat men een buitenkeuken aanbrengt bij het ontwerp van uw tuin, leg er wel in de directe omgeving een eethoek bij. Let er op dat de keuken niet te overheersend is in uw tuin.

9. Een fonduepan

Niets is gemakkelijker dan het nemen van een fonduepan en een spiritusbrander en u en uw gasten heerlijk zelf in de tuin of binnen te laten kokkerellen. Met kan de pan vullen met olie, kaas of chocolade.

10. Koken op hete stenen

Op hete stenen koken is ook thuis mogelijk en niet alleen op restaurant. De enige moeilijkheid is om de steen te transporteren naar de tafel nadat hij verhit is in een oven of op een gasring. Er is weinig ruimte noodzakelijk, het is plezant, het is anders en het geeft geen rommel.

11. Koken op zonne-energie

Tot een paar jaar geleden moest men zich behelpen met een televisieschotel die bedekt werd met aluminiumfolie.

Nu zijn er zonnekokers op de markt waarin men pannen kan plaatsen zodat men zijn gerecht kan garen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *