De Spaanse politie kan uw voertuig immobiliseren of in beslag nemen

  1. Algemeen
  2. Het voertuig vertoont ernstige gebreken
  3. Je bent niet in het bezit van een verzekering
  4. Je rijdt zonder rijbewijs
  5. Alcohol en drugs
  6. Onvoldoende rust genomen
  7. Zonder helm rijden
  8. Uitstoot en geluid
  9. Er zijn teveel inzittenden in het voertuig aanwezig
  10. Gemanipuleerde auto’s
  11. Radardetectietoestel in het voertuig

1.Algemeen

Met het Koninklijk Besluit 6/2015 van 30 oktober 2015 hebben Spaanse politieagenten,door de aanpassing van de verkeerswet, de macht gekregen om een voertuig aan de kant te zetten of om het in beslag te nemen.

Je ziet wel eens een auto langs de kant van de weg staan met een grote gele wielklem op het voorwiel. De meeste mensen weten dan wel dat de politie een auto heeft geïmmobiliseerd maar vaak weet men niet waarom dit is gebeurt.

Om te voorkomen dat ook jouw auto aan de kant wordt gezet, of nog erger, in beslag wordt genomen, staan hieronder de tien overtredingen die voor een politieagent reden kunnen zijn om een voertuig te immobiliseren.

2. Het voertuig vertoont ernstige gebreken

Als je zonder voorlampen, achterlicht, remlichten rijdt of een auto hebt met ernstige beschadigingen of als de auto niet ITV (APK) gekeurd is, dan mag de politie het voertuig immobiliseren.

3. Je bent niet in het bezit van een verzekering

Als een politieagent merkt dat een automobilist geen verzekering heeft dan wordt de auto meteen geïmmobiliseerd of in beslag genomen.

4. Je rijdt zonder rijbewijs

Mocht je zonder geldig rijbewijs rijden of een rijbewijs hebben waarvan alle punten in beslag zijn genomen dan wordt het voertuig ook aan de kant van de weg gezet.

5. Alcohol en drugs

Logischerwijze wordt een auto geïmmobiliseerd wanneer blijkt dat de chauffeur teveel alchol op heeft of onder invloed van drugs rijdt. Immobilisering kan alleen voorkomen worden wanneer er een andere inzittende is die het voertuig verder kan bestuderen en nadat gebleken is dat deze niet onder invloed is van alcohol en/of drugs.

6. Onvoldoende rust genomen

Mocht een politieagent vermoeden dat een professionele bestuurder, zoals bestuurders van bestelbussen, vrachtwagens of bussen, achter het stuur zit, zonder rekening te houden met de rij en rusttijden, dan zal het voertuig aan de kant worden gezet.

7. Zonder helm rijden

In dit geval gaat het niet om auto’s maar om scooters en motoren. Mocht jij, of uw passagier, zonder helm rijden dan kun je er vanuit gaan dat je een flinke boete krijgt en dat daarbij ook je motor of scooter in beslag wordt genomen of aan de kant wordt gezet. Deze maatregel heeft geen betrekking op fietsers die eventueel zonder helm op de grote weg buiten de bebouwde kom rijden (daar is een helm verplicht).

8. Uitstoot en geluid

Als een politieagent constateert dat er veel te veel uitstoot is of dat de motor teveel herrie maakt dan kan een voertuig geïmmobiliseerd worden.

9. Er zijn teveel inzittenden in het voertuig aanwezig

Teveel inzittenden in een voertuig mag niet. Mocht blijken dat er 50% meer mensen dan normaal toegelaten zijn in een bepaald voertuig aanwezig zijn dan kan deze aan de kant worden gezet.

10. Gemanipuleerde auto’s

Als een politieagent vermoedt of bewijzen heeft dat een auto gemanipuleerd is wat betreft de tachograaf of snelheidsbegrenzer bij voertuigen voor transport dan kan dat reden zijn om een auto, bestelbus, vrachtwagen of bus aan de kant van de weg te zetten.

11. Radardetectietoestel in het voertuig

Als blijkt dat een voertuig een stoorradar (inhibitor de radar) aan boord heeft dan wordt dat niet alleen beschouwd als een zeer ernstige overtreding (tot 6.000 euro boete) maar wordt het voertuig ook in beslag genomen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.