De Spaanse post, Correos

 1. Algemeen
 2. Spaanse adressen en hoe lees je hen?
 3. Hoe vraag je een adres in Spanje?
 4. Een Standaard Brief of een Pakket versturen
 5. De aangetekende zending
 6. Binnenlandse pakketten
 7. Versturen van een internationale standaard brief of pakket
 8. Andere wijzen voor aflevering van documenten
 9. Verandering van adres of nazending
 10. Veel voorkomende afkortingen

1.Algemeen

Foto; Manuellebron

Spaanse postnummers (códigos postales) bestaan uit 5 cijfers. Grote steden zoals Madrid en Barcelona, zijn ingedeeld in districtens (zonas). Correos, de nationale postdienst is eigendom van de Spaanse staat, heeft een online dienst om postnummers op te zoeken. Maar men kan op de website ook een postkantoor naar keuze zoeken. De Spaanse post is onlangs gemoderniseerd en zij bieden nu meer diensten en producten aan, Hiervoor kan je ook op hun website terecht.

2. Spaanse adressen en hoe lees je hen

De Post adviseert om een adres (dirección) in Spanje op te maken zoals volgt:

• Bovenste lijn: De volledige naam van de ontvanger of de bedrijfsnaam
• Tweede lijn: Het type van de straat, naam van de straat, huisnummer, nummer van het appartement en de ligging
• Derde lijn: Postnummer en de gemeente
• Vierde lijn: Naam van de provincie

Bijvoorbeeld:

 • Sr Jozef Peeters
  C/Supermercado 4
  30880 AGUILAS Murcia

Als het adres van een appartement is dan ziet de tweede lijn er als volgt uit:

 • C/Supermercado, 4, 6°, 7A izda

Dat adres lees je als volgt:

 • C is de afkorting voor Calle (straat), dus dit staat voor Calle Supermercado (Supermercadostraat)
 • 4 is het huisnummer, Calle Supermercado 4 (Supermercadostraat 4)
 • geeft aan dat het bewuste adres op de zesde verdieping ligt
 • 7A geeft aan dat het appartement het nummer 7A heeft
 • izda is de afkorting voor izquierda (links) en deze vermelding geeft aan dat het appartement aan de linkerzijde van het gebouw ligt (dcha is de afkorting voor derecha – rechts), (cto is de afkorting voor centro – midden)

Daardoor lees je adres als volgt: het is het appartement 7A aan de linkerzijde (met uw gezicht naar het gebouw) op de zesde verdieping van het gebouw met huisnummer 4 in de Supermercadostraat. .

In Catalonië is dit iets anders omdat de adressen daar in het Catalaans geschreven zijn.

3. Hoe vraag je een adres in Spanje

Om een adres te vragen kan je de volgende zinnen gebruiken: “¿Cuál es tu dirección?” of “¿Cómo se escribe su dirección?”

4. Een Standaard Brief of een Pakket versturen

Een gewone brief (carta ordinaria) die men binnen Spanje of Andorra verstuurt zal vermoedelijk drie werkdagen onderweg zijn. Post die je naar Europese bestemmingen stuurt zal tussen de twee en de vier werkdagen onderweg zijn.

Postzegels (sellos) kan men aankopen in de postkantoren of in de tabakswinkels (estancos) maar ook in een aantal andere winkels, zij verkopen die zegels als een bijkomende dienst aan hun klanten. Postzegels kan men ook online kopen en de levering volgt met de post. Poststukken die voorzien zijn van een postzegel kunnen gepost worden in het postkantoor of in een openbare (gele) brievenbus. In enkele Spaanse regio’s kan men enkel de post afgeven in een postkantoor omdat teveel mensen de verkeerde waarde van de postzegeIs gebruiken.

Een groot assortiment aan voorafbetaalde enveloppen en dozen zijn in de postkantoren ter beschikking van de klanten. Voor de gewone post kan men gebruik maken van de gewone brievenbussen of op het postkantoor. Voor een aangetekende verzending moet men naar het postkantoor om er de bijbehorende documenten in te vullen.

 • Informatie over de toegelaten formaten van de brief kan men vinden op: standaard afmetingen voor uw post De informatie is hier beschikbaar in het Spaans en het Engels.

5. De aangetekende zending

Als er een bewijs van verzending voor een pakket of brief vereist is, dan kan er gebruik gemaakt worden van een aangetekende brief (carta certificada). Als de ontvanger op het moment van levering niet thuis is dan wordt een papiertje achtergelaten waarmee je de aangetekende zending kan afhalen op het postkantoor. Voor een kleine bijkomende betaling is het ook mogelijk om een aangetekende zending op te volgen door middel van een tracking code (código de envío).

6. Binnenlandse pakketten

Er zijn twee verschillende methodes om pakketjes binnen Spanje te versturen:

 1. Dringende levering (paquetería urgente)
 2. Nationale levering (paquetería nacional)

Dringende levering (postal exprés)

Dringende levering kan gebruikt worden voor pakketjes (tot 20 Kg) binnen Spanje voor dringende leveringen, binnen de 48 uren) in het vasteland van Spanje, Palma de Mallorca, Santa Cruz de Tenerife, La Laguna en Las Palmas. De rest van Spanje, de Canarische Eilanden en de Balearen krijgen dit soort pakketjes binnen de drie werkdagen. Bijkomende mogelijkheden zijn aflevering in een postkantoor in de plaats van een thuisadres, verzekering, betaling bij levering, en afleveringsbewijs. Pakketjes die zo verzonden worden moeten afgetekend worden door de ontvanger.

Nationale levering (paquetería nacional)

Nationale levering (“paquete azul”) kan gebruikt worden voor pakketjes tot 20 Kg. Bijkomende opties zijn afleverings bevesting, betaling bij levering en verzekering.

7. Versturen van een internationale standaard brief of pakket

Post die verstuurd wordt naar een internationale bestemmeling moet duidelijk het adres vermelden, inclusief het land:

Pakketten die naar een internationale bestemming vanuit Spanje verstuurd worden kunnen op verschillende wijzen verstuurd worden (paquetería internacional) en dat zijn:

 1. EMS Postal Exprés
 2. Dringende Internationale Levering (paquete internacional prioritario)
 3. Internationale levering met de beste prijs (paquete internacional económico)

Een douane aangifteformulier (CP72) moet bijgevoegd worden voor pakketjes buiten Spanje.

EMS Postal Exprés

Deze EMS Postal Exprés dienst kan gebruikt worden om pakketten te versturen in Europa, de Verenigde Staten, Azië, Afrika (sommige landen) en Oceanië (sommige landen). Pakketten mogen de 30 Kg niet overschrijden. Een facultatieve verzekering is mogelijk.

Leveringstijden zijn afhankelijk van land tot land.

Internationale levering met de beste prijs

Internationale levering met de beste prijs is geschikt voor pakketten tot 30 Kg (sommige ontvangende landen laten slechts een lager gewicht toe). Leveringstijden variëren van land tot land maar de gemiddelde tijd binnen Europa varieert tussen de 8 en 10 werkdagen.

Een facultatieve verzekering is beschikbaar evenals cash-on-delivery service (in de deelnemende landen) en een bevestiging van ontvangst.

8. Andere wijzen voor aflevering van documenten

Telegram

In aanvulling met de postdiensten levert de Post een telegramdienst met levering aan huis. Berichten gaan van uw computer naar de ontvanger met volledige wettelijke draagkracht. Het zijn dringende berichten waarvoor men een bewijs van afgifte krijgt. Prijs vanaf € 9,73 inclusief btw.

 • Meer informatie kan je vinden op Telegram dienst

Burofax

De Post biedt een expres postdienst met registratie aan en zij noemen deze dienst Burofax. Documenten kunnen online of in een postkantoor aangeboden worden. Het document wordt dan bij de bestemmeling afgeleverd, in het lokaal postkantoor of in de postbus. Deze dienst is beschikbaar in Spanje, Andorra en in sommige andere landen. Levering op dezelfde dag of bevestiging van afgifte is enkel beschikbaar in Spanje en Andorra.

9. Verandering van adres of nazending

De Spaanse Post biedt ook een systeem aan van nazending van de post en dat kan voor een periode van een, twee en zes maanden. Men moet daarvoor de Post zelf verwittigen en dat is minstens 5 dagen van tevoren. Er worden wel kosten aangerekend. Meer informatie kan men vinden op Correos Nazending

De Post biedt ook nog een verandering van adres dienst met de naam Domiciliate aan. Hiermee kan men bedrijven en personen verwittigen van de verandering van zijn adres. Een elektronische postkaart wordt naar geselecteerde ontvangers. Er zijn geen kosten aan verbonden. De registratie voor de dienst kan men online doen maar gebruikers moeten toch eerst langs een postkantoor om een elektronische handtekening te verkrijgen, met een geldige ID kaart, om eerst zijn identiteit te bewijzen.

10. Veel voorkomende afkortingen

AfkortingWoordVertaling
C/Callestraat
izda izquierdalinks
dcha derecharechts
cto centromidden
c/carrerstraat (Catalaans)
 esquerralinks (Catalaans)
 dretarechts (Catalaans)
s/nsense numerogeen nummer
AvdaAvingudalaan, avenue
PgPasseigboulevard
BxdaBaixadasteeg
PtgePassatgepassage, doorgang
PlPlaçaplein
PzaPlazaplaza

2 gedachtes over “De Spaanse post, Correos”

 1. Geachte,
  Mijn aangetekend schrijven verstuurd vanuit België op 20/12/2019
  is tot op heden nog niet bij mij geleverd.
  Ik geef jullie de gegevens : RA903044288BE
  postcode : 18184

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.