De Spaanse sociale zekerheid

Als men in Spanje werkt dan is men aangesloten bij de Spaanse sociale zekerheid.

Voor loontrekkenden is de werkgever verantwoordelijk en hij moet maandelijks de nodige bijdragen afhouden van het loon.
Het is zeer aan te raden om voor de komst naar Spanje het formulier E-104 aan het ziekenfonds te vragen en deel B in te vullen. Dit maakt de inschrijving veel gemakkelijker.

Zelfstandigen dienen zelf voor de inschrijving bij de bevoegde diensten te zorgen. Daarvoor moet het verblijfsdocument en de inschrijving bij de belastingen voorgelegd worden. Hij moet zelf maandelijks de bijdrage betalen.

Iedereen die is aangesloten heeft een kaart als bewijs van inschrijving. Een groene voor werkenden en een rode voor gepensioneerden alhoewel gepensioneerden nu ook een groene kaart krijgen. Er staat dan een extra vermelding op voor de apotheker, gepensioneerden betalen maar 10 % van hun medicijnen.

De Spaanse sociale zekerheid heeft twee systemen beschikbaar:

  • Het algemene systeem: dit is geschikt voor de werknemer, een percentage van het loon wordt ingehouden door de werkgever en doorgestort samen met het deel dat de werkgever dient te betalen.
  • Het systeem voor de zelfstandige: hij is verantwoordelijk voor de totale som van de bijdrage. Hij kan kiezen tussen en minimum en maximum bijdrage. Dit stelsel geeft geen recht op werkloosheidsvergoeding.

Wenst u meer informatie dan kan u terecht bij het Instituto Nacional de la Seguridad Social (INSS) van uw provincie. De lijst met de adressen staat op de website Seguridad Social.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.