De Spaanse verkeersbelasting

 1. De verkeersbelasting, wat is het en hoe en waar wordt het betaald?
 2. Voertuigen die de verkeersbelasting moeten betalen
 3. Wanneer en waar moet je de verkeersbelasting betalen?
 4. Wat is de prijs van de verkeersbelasting?
 5. Wat als u de verplichte verkeersbelasting niet betaalt?
 6. Wie is verantwoordelijk voor het betalen van de verkeersbelastin bij het kopen van een tweedehands auto?

1.De verkeersbelasting, wat is het en hoe en waar wordt het betaald?

De verkeersbelasting is verplicht voor alle geregistreerde voertuigen maar wil je er alles over weten? Hierna vertellen we u wanneer en waar u deze belasting moet betalen, in welke gevallen het niet nodig is en wat er gebeurt als u het niet betaalt.

Het hebben van een auto brengt een aantal vaste kosten met zich mee. Onder deze kosten is de verkeersbelasting, ook wel de ‘numerito’ genoemd, hoewel de formele benaming ervan in de Algemene Voertuigregelgeving die van Impuesto sobre Vehículos de Tracción Mecánica (IVTM) is. Het doel ervan is om de eigendom van geregistreerde voertuigen te belasten die geschikt zijn om op de openbare weg te rijden.

De IVTM-belasting werd in januari 1990 in Spanje goedgekeurd ter vervanging van de gemeentelijke verkeersbelasting voor voertuigen, die in december 1988 werd afgeschaft. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor het jaarlijks innen van deze verplichte belasting. Naar schatting vertegenwoordigt deze IVTM 4,61% van het totale omzetvolume van de gemeenten en dat is meer dan 2.000 miljoen euro per jaar.

2. Voertuigen die de verkeersbelasting moeten betalen

Momenteel moeten alle geregistreerde voertuigen de verkeersbelasting betalen. Voertuigen met tijdelijke verkeers of toeristenregistratie-vergunningen moeten ook deze kosten betalen.

Officiële voertuigen, diplomatieke vertegenwoordigers, gezondheidsdiensten voor personen met beperkte mobiliteit (rang gelijk aan of hoger dan 33 procent), stedelijk openbaar vervoer met meer dan negen zitplaatsen (inclusief de bestuurder) en machines met een landbouw inspectiekaart zijn vrijgesteld van deze belasting.

3. Wanneer en waar moet je de verkeersbelasting betalen?

De belasting wordt berekend vanop de eerste dag van het belastingtijdvak, dat wil zeggen op 1 januari of wanneer een voertuig wordt gekocht. Het wordt eenmaal per jaar betaald, meestal in de vrijwillige periode van 1 april tot 2 juni.

De betaling gebeurt op het gemeentehuis waartoe het adres behoort dat op de circulatievergunning van het voertuig staat en het is deze instantie die de eigenaar op de hoogte brengt door een betalingsbrief te sturen. De kwitantie kan worden gedomicilieerd of rechtstreeks worden betaald bij een van de samenwerkende bankkantoren of zelfs via het internet of per telefoon.

4. Wat is de prijs van de verkeersbelasting?

De belastingquota worden bij wet vastgesteld op basis van het vermogen (fiscale PK) en het type voertuig, maar elke gemeenteraad kan een maximale verhogingscoëfficiënt toepassen om het definitieve tarief vast te stellen. Deze flexibiliteit zorgt ervoor dat de quota verschillen afhankelijk van gemeente tot gemeente.

Bonussen worden overwogen bij de betaling van de verkeersbelasting voor sommige voertuigen:

 • Tot 75% afhankelijk van de brandstofklasse en / of de kenmerken van de motoren en hun impact op het milieu.
 • Tot 100% voor historische voertuigen van meer dan 25 jaar.
 • 50% voor voertuigen geregistreerd in Ceuta en Melilla.

5. Wat als u de verplichte verkeersbelasting niet betaalt?

De kwitantie wordt aan u geretourneerd met een toeslag en, zelfs als u deze nog steeds niet betaalt, wordt er beslag op uw bankrekening gelegd en het voertuig kan zelfs in beslag genomen worden.

6. Wie is verantwoordelijk voor het betalen van de verkeersbelasting bij het kopen van een tweedehands auto?

In het geval van verkoop of aankoop van een tweedehands auto, wordt de verkeersbelasting betaald door de persoon die eigenaar is op 1 januari van het kalenderjaar waarin de verkoop plaatsvindt.

Een gedachte over “De Spaanse verkeersbelasting”

 1. Beste,
  wij overwegen sterk in de omgeving van Alicante te gaan wonen. Waar kan ik weten hoeveel de inschrijvings en jaarlijkse wegentaks kan kosten?

  Auto:. Volvo S60 diesel 120 KW, euro 5a , 129 gr CO² van 4/2012:
  rijtaks, inschrijvingstaks & verzekering BA?
  Keuring?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.