De voor en nadelen aan het leven in Spanje, gezien door een Engelse bril

 1. Waarom dit artikel
 2. Het begin
 3. Leven in Spanje: Voor en tegen
 4. Het voedsel in Spanje
 5. Huizen te koop en te huur in Spanje
 6. Het weer in Spanje
 7. Feesten in Spanje
 8. Spanje is een paradijs voor dieren
 9. Gezondheidszorg in Spanje
 10. Cultuur in Spanje
 11. Netheid in Spanje
 12. Vriendelijkheid in Spanje
 13. Ontspannen zijn in Spanje
 14. Kinderen in Spanje
 15. Bureaucratie in Spanje
 16. Kakkerlakken in Spanje (Wat?!)
 17. Mentale Stimulatie
 18. Leven in Spanje: Wat ging er mis?

1.Waarom dit artikel

Het volgende artikel is niet van mijn hand maar het is een vertaling van een artikel dat geschreven is in september 2019 door een Engelse vrouw.

Ik ben steeds op zoek naar artikels voor deze blog en een tijd geleden kwam ik dit artikel tegen. Ik heb lang getwijfeld of ik dit hier zou plaatsen maar het is mijn bedoeling om op deze site informatie te plaatsen die mensen die naar Spanje komen wonen te helpen.

Het vertolkt mijn mening helemaal niet en een aantal zaken die zij aanhaalt hebben wij helemaal NIET zo ervaren.

Ik plaats het hier omdat ik eens de mening wou horen van mijn lezers, maar alstublieft, ik heb al slechte ervaringen met de mening van mijn lezers op andere artikels, dus schiet nu niet op de pianist.

Dus hier gaan we met de vertaling van het artikel.

2. Het begin

Ik wilde dit artikel al heel lang schrijven omdat ik mijn opinie wilde delen over de voor en de nadelen die verbonden zijn aan het leven in Spanje. Wij besloten een jaar geleden om Groot-Brittannië te verlaten om een nieuw leven in Spanje op te bouwen. Daarom besloten we om eerst wat rond te reizen maar uiteindelijk streken we neer in Sevilla.

Wanneer ik eerlijk ben, het was niet onze beste beslissing om Groot-Brittannië te verlaten voor Spanje. Ik zeg niet dat Spanje geen goed land is, het is niet goed voor ons. We hebben vrienden en familie die van Spanje houden en we respecteren dat.

Een van de voornaamste redenen dat het zolang duurde voordat ik dit artikel schreef is dat iedere vriend mij adviseerde om dit artikel niet te schrijven. Tegen beter weten in heb ik dan beslist om het toch te schrijven. Ik besliste om dit artikel toch te schrijven en om zo eerlijk mogelijk over de voor de de nadelen aan het leven in Spanje te schrijven.

Ben je een van mijn vrienden die dit artikel leest, sorry dat ik niet naar je luisterde. Ben je een Spanjaard, een liefhebber van Spanje of zelfs een inwoner, neem het niet te hard op. Dit is mijn opinie en die is gebaseerd op mijn ongelukkige ervaringen. Sta je te trappelen om naar Spanje te vertrekken, neem dan dit artikel met een snuifje zout. We zijn allemaal individuen met verschillende noden en wat mij stoort is misschien zeer geschikt voor u.

3. Leven in Spanje: Voor en tegen

We verhuisden in juni 2017 naar Spanje en onze verhuis was zowel een zakelijke als een persoonlijke keuze. Oorspronkelijk kozen we voor een leven in Portugal maar de huizenmarkt was er teveel gericht op de zomerverhuur en de vraag naar verhuur op korte termijn. Vanuit een zakelijk perspectief kwamen we er achter dat we meer freelance medewerkers in Spanje konden vinden en tijdens een nieuwe zoektocht bezochten we Sevilla en we verloren er ons hart. Maar je weet wat men zegt, er is een verschil wanneer je een stad bezoekt en wanneer je er moet leven.

Onze huur in Portugal liep ten einde en omdat er toch geen zakelijk perspectief was besloten ze om naar Sevilla te verhuizen. De huizen leken er beter, groter en goedkoper dan in Vilamoura. Zo vonden we een huis en we begonnen een nieuw leven in Spanje.

Velen zullen zeggen dat het culturele leven, het weer en het eten de enige zaken zijn om van een land te genieten. Anderen worden aangetrokken door de vriendelijkheid van de plaatselijke bevolking. Spanje ligt op het Iberisch schiereiland en bevat 17 autonome regio’s met een verschillende geografie en cultuur en daarom is Spanje uiterst geschikt voor reizigers en ontdekkers. Maar voor ons paste het plaatje niet.

4. Het voedsel in Spanje

Voor

Voedsel in Spanje is seizoensgebonden, fruit en groenten hebben een fantastische smaak. Als je een liefhebber bent van zeevruchten zoals wij dan is het hier ideaal en men kan altijd genoeg verse vis vinden, zelfs in uw lokale winkel. Er zijn tal van Spaanse kazen die goed smaken en die verbonden zijn met de heerlijke Spaanse hesp. Het vlees is lekker en veel beter dan het vlees in een supermarkt in Groot-Brittannië.

De prijzen van al dit lekkers zijn nog redelijk bovendien. Er is een groot aanbod van voedsel voor gluten intoleranten en dat aan dezelfde prijs als de rest van het voedsel. We vonden een grote hoeveelheid voedsel dat geen suiker bevatte of waaraan geen suiker was toegevoegd, inclusief roomijs en fruit yoghurt. Men kan vers gebakken brood vinden in tal van winkels in uw buurt. Voor een simpele gezonde levensstijl ben je in Spanje aan het goede adres.

Tegen

Na een tijdje wordt het voedsel wat saai. Er zijn niet zo veel internationale producten of niche supermarkten in de buurt en daardoor is het moeilijk om bepaalde gerechten op smaak te brengen. Seizoens gebonden voedsel kan ook problematisch zijn. Wanneer je beslist om een bepaald gerecht te maken en je realiseert je dan dat bepaalde ingrediënten niet voorradig zijn voor het volgende seizoen. Ik hou van Aziatisch voedsel en bijvoorbeeld, mijn eigen kokosnoot curry kost mij aardig wat geld want kokosnootmelk is echt prijzig.

Sommige producten zijn in Spanje onredelijk duur en ik denk dan vooral aan appelsienen en olijfolie. Het is bekend dat Spanje een grote producent is van beide producten. Ik bedoel, is het logisch dat in Groot-Brittannië Spaanse geïmporteerde appelsienen beter smaken en goedkoper zijn dan in Spanje. Hoe is het mogelijk dat geïmporteerde olijfolie goedkoper is in het Verenigd Koninkrijk? Ik begrijp het niet….

Conclusie

Ik hou van een groot aanbod aan producten en ongelukkig genoeg, ik vind geen groot aanbod aan producten in de Spaanse supermarkten. Carrefour, bijvoorbeeld, heeft een groter aanbod aan producten maar de prijzen liggen duidelijk hoger dan in pakweg de Mercadona. In het algemeen zijn voedselprijzen in Spanje duurder dan in Groot-Brittannië en voor dezelfde hoeveelheid voedsel betalen we 1,5 maal de prijs.

5. Huizen te koop en te huur in Spanje

Voor

Dit is afhankelijk van het gebied waar je naar toe gaat. Wij vonden een huis in de rij, niet ver van het centrum van Sevilla en we betaalden € 220 minder dan de huur van ons huis in Groot-Brittannië . Het huis is veel groter, goed ingericht en mooi ingericht. Er is geen gemeentebelasting bijgevoegd en daardoor besparen we nog extra geld. Appartementen zijn nog goedkoper, zelfs die in het centrum van de stad.

Tegen

Terwijl het geweldig is om veel geld te besparen op de huur is het triestig dat je veel moet betalen voor de voorzieningen. Nooit in mijn leven heb ik zoveel geld betaald voor elektriciteit en water. Ik begrijp dat water schaars kan zijn in Spanje en ik heb begrip voor het feit dat ik hiervoor meer moet betalen. Maar de prijzen zijn belachelijk. Zo kan mijn besparing op de huur betalen voor de prijs van de voorzieningen.

Een andere zaak waar ik mij aan stoor is de hoeveelheid zon die men in Spanje ter beschikking heeft en dat de bevolking zoveel voor elektriciteit moet betalen. Met zoveel uren zon zou Spanje een enorme hoeveelheid zonnepanelen moeten installeren zodat de prijzen kunnen dalen en dat zij zelfs stroom kunnen uitvoeren naar andere Europese landen.

Conclusie

Ja, Spanje is goedkoper en voor dezelfde levensstijl als in Groot-Brittannië bespaarden wij €410 per maand. Dit lijkt veel maar het is ook belangrijk te beseffen dat je veel voorzieningen moet opgeven en dan vooral het gemakkelijkere leven in Groot-Brittannië.

6. Het weer in Spanje

Voor

Hoeveel hou je van zonneschijn? Als je houdt van lange zomers, dan is Spanje de plaats voor u. Zelfs toen we, in oktober, terug kwamen van 3 dagen in Wenen dan moet je u omkleden voordat je vertrekt op de Spaanse snelweg. Zelfs nu ik dit artikel schrijf zit ik te zweten terwijl mijn vrienden in de rest van Europa op zoek zijn naar winterjassen.

Tegen

U denkt misschien, wat kan er nu mis gaan met het weer. Wel, ik zal het u zeggen. De zomer in Sevilla is alsof je in een braadpan zit. We spreken dus over een temperatuur van 42 graden en als je denkt dat dat prachtig is, denk dan nog eens.

Elke maal je de televisie aanzet dan zijn er mensen die klagen over het weer. Daarom, om te overleven, heb je een air conditioning in uw huis nodig. Dat jaagt natuurlijk uw elektriciteitsfactuur terug de hoogte in waardoor het leven in Spanje weer duurder wordt.

Neem daarbij dat Spaanse huizen geen centrale verwarming hebben wat betekend dat je u in de korte koude winter met elektriciteit zal moeten verwarmen en daardoor gaat de elektriciteitsfactuur weer verder de hoogte in.

Conclusie

Niet gans Spanje heeft hetzelfde klimaat. Wil je gemiddelde temperaturen dan gaat men best naar het noorden van Spanje. Dit was onze vergissing dat wij de gemiddelde temperaturen in Sevilla niet nakeken want wij geven de voorkeur aan een temperatuur van 20 graden maar we kregen 40 graden te verwerken. Een alternatief kan zijn dat men naar de kust trekt zodat men nog kan genieten van een zeebries. Ik zou Sevilla in de zomer vermijden maar eerder kiezen voor iets in de heuvel of bergachtige regio’s.

7. Feesten in Spanje

Voor

Hou je van feesten? Dan is Spanje iets voor jou. Deze mensen houden van en weten hoe men moet feesten. Denk aan de latino zomernachten, latino muziek en het bijhorend dansgevoel. Ik hoorde van andere buitenlanders dat feestjes ideaal zijn om nieuwe mensen te ontmoeten en om er zo nieuwe vrienden te maken.

Tegen

Foto: Moros en cristianos in Alcoy

Popezz

Wij zijn geen feestgangers, we houden meer van de stilte wat dan betekend dat we niet van muziek houden tot 1 uur ‘s nachts. We hebben dan ook niet dezelfde muzieksmaak als onze buren en dat maakt het moeilijk. Tijdens de zomer gaan mensen uit na zonsondergang (begrijpelijk omdat de temperatuur daarvoor ondraaglijk is) en zij praten zeer luid in de straat. Dat kan blijven duren tot vroeg in de ochtend. Komaan mensen, we weten allemaal dat er niet goeds gebeurt na 2 uur ‘s nachts.

Conclusie

Wij geven de voorkeur aan de stilte. We houden wel van de onverzadigbare levenslust van de Spanjaarden en in feite willen we zelfs meer op hen lijken. Maar omdat wij gereserveerde mensen zijn die van de stilte houden kunnen we deze levensstijl niet tot de onze maken en zijn we ook niet bereid om onze slaapgewoontes te veranderen.

8. Spanje is een paradijs voor dieren

Voor

Spanje is super diervriendelijk. Heb je een hond, twijfel niet maar kom naar Spanje. Er zijn tal van bars, restaurants en andere plaatsen die u aanmoedigen om uw hond mee te brengen. Dat is plezant. In feite, ik ken niemand in de buurt die geen grote hond heeft. Honden zijn hier groot en denk dan aan rottweilers en Deense doggen. Zelfs als je op stap bent voor een zeer grote wandeling kom je tal van andere wandelaars met hun hond tegen. P.S. Ik ben de kattenliefhebbers niet vergeten. Er zijn veel katten in Spanje. Er zijn veel zwerfkatten en inwoners van de buurt geven hen eten en drinken.

Tegen

Mensen hier hebben geen obsessie om hun honden te trainen. Dat betekend dat honden vrijuit mogen blaffen op elk moment van de dag, avond en nacht. Honden blaffen elke maal er een auto of mens voor de tuin verschijnt en niemand zegt dat de hond moet stoppen met blaffen. Men kan zich dus voorstellen welk concert men kan horen op elk moment van de dag. Alhoewel wij in een residentiële wijk wonen met villa’s en grote zwembaden vinden Spaanse inwoners van de wijk het nodig om kippen en hanen te houden. Dit is gekheid. We hadden vrienden op bezoek en zij konden niet slapen door de kraaiende haan van de buren.

Een ander groot probleem? Mensen kuisen niets op hun hond, overal waar je kijkt zie je hondenpoep. Ik hou er niet van dat kinderen buiten spelen in straten vol met hondenpoep.

Conclusie

We weten niet hoe de situatie is in appartementen, ze kan hetzelfde zijn of zelfs slechter. We kunnen je u enkel vertellen over de situatie in de residentiële wijk in Sevilla. Als je houdt van honden en geen probleem hebt met het blaffen dan is het de moeite. Maar hou je van de stilte, ga naar een alleenstaande woning die ver van andere mensen staat. Kijk bijvoorbeeld naar een woning waar bomen rond staan.

9. Gezondheidszorg in Spanje

Voor

Eenmaal je u geregistreerd hebt als resident in Spanje krijg je toegang tot de Spaanse gezondheidszorg en de gratis medische zorgen. Als Europese burgers is dit niet ongewoon maar we kunnen ons voorstellen dat voor mensen uit de USA dit een aantrekkingskracht heeft. Veel mensen uit Groot-Brittannië kiezen ervoor om hun pensioen door te brengen in Spanje. Toegang hebben tot gratis gezondheidszorg is prettig maar gelukkig voor ons hebben wij geen gebruik moeten maken van de Spaanse gezondheidszorg dus kunnen we geen minpunten opgeven.

10. Cultuur in Spanje

Voor

Met 17 autonome regio’s kan je een lappendeken van culturen in Spanje verwachtten. Van de gepassioneerde gitaarklanken in Andalusië tot de kosmopolitische uitstraling in Madrid tot Gaudi’s ongewone architectuur in Catalonië, Spanje is een heerlijk cultureel gerecht. Al wat je moet doen is uitzoeken waarvan je houdt en zo je voorkeur regio kiezen. Zoals je ondertussen weet, wij kozen voor Andalusië, niet na een onderzoek van de regio’s maar gewoon per toeval. Er zijn tal van culturele activiteiten in Andalusië. Flamenco muziek en dans zijn van hier afkomstig. Het stierengevecht is een andere traditie in Andalusië en het levensritme is er traag.

Tegen

Het deel waar we het grootste probleem mee hebben is de wreedheid ten opzichte van dieren tijdens allerhande feesten. Miguel Ángel Rolland heeft een documentaire gemaakt over deze wreedheid tijdens de 16.000 religieuze feesten in Spanje. Hij maakte tevens de berekening dat tijdens de 1.868 festivals waarbij stieren vorig jaar betrokken waren er 11.000 gemarteld en gedood werden.

Conclusie

Het is cultureel acceptabel dat mensen luidruchtig zijn, feestjes houden en op straat eten tot 2 uur ‘s nachts. Sommige mensen houden ervan, en ik kan duidelijk zien waarom. Het is geweldig dat mensen samen komen en voedsel delen en zich samen amuseren. Uiteindelijk moet je geschikt zijn voor deze levensstijl. Wij zijn meer gereserveerd en geven de voorkeur aan een andere levensstijl.

11. Netheid in Spanje

Voor

Sevilla is een van de properste steden die ik in Spanje bezocht. Een tijdje geleden bezocht ik Barcelona en iedereen weet dat ik er geen fan van ben. Deels omdat deze stad zo vuil is. Sevilla, daarentegen is proper. Het is zo mooi om hier ‘s avonds rond te wandelen. Ik hou van de exotische tuinen, de prachtige architectuur en de reinheid van de straten.

Tegen

Ik woon op nog geen 10 minuten buiten het stadscentrum (met de wagen) en hier is het een rommeltje. Er zijn gedeeltes gewoon overwoekerd, hondenpoep ligt overal en er ligt vuilnis in de voortuintjes van de mensen. Zelfs de speelpleintjes voor de kinderen zijn in een slechte toestand. Gemeentelijk ruimtes liggen er verwaarloosd bij, dat is iets dat ik nooit in Groot-Brittannië heb gezien. Misschien was ik altijd op de juiste plaats? Of misschien is dat de reden van de gemeentebelasting. Wie weet… Kortom, ik hou niet van een ongeorganiseerde of vuile plaats. Er is geen excuus voor een zo hechte gemeenschap dat zij niet elke week samen komen om hun eigen plekje te poetsen.

Conclusie

Wonen in de stad kan properder zijn dan wonen in een villawijk. Maar de mensen in mijn wijk zijn niet arm. Hun villa’s zijn enorm en zoals ik reeds eerder zegde, men heeft hier zwembaden en enorme tuinen maar ik zie hier niet hetzelfde niveau van reinheid zoals in de stad. Ik ben niet zeker wat in feite de oorzaak is waarom men hier bepaalde delen laat overwoekeren en vuil laat. Ikzelf geef de voorkeur aan een georganiseerde propere buurt.

12. Vriendelijkheid in Spanje

Voor

Het is eerlijk om te zeggen dat iedereen in Spanje supervriendelijk lijkt te zijn. Zelfs de dame in de bank, de lokale bakker of de dame in de viswinkel, allemaal zijn ze vriendelijk. Iedereen stelde vragen, lachte en liet ons goed voelen. In Groot-Brittannië is het eerder een superficiële relatie waarin mensen slechts vriendelijk zijn omdat het hun job is. Mensen zijn ‘echter’ in Spanje.

Tegen

Ik realiseerde mij echter al snel dat het hebben van vriendelijkheid onbelangrijk is als men er geen service bijkrijgt. Er is geen middenweg. Ik hou er niet van dat de kassierster in de supermarkt een roddeltje met een andere klant of met een andere medewerkster start, ik wil verder met mijn dag. Dienstverlening is hier enorm traag.

Vergeet een goede dienstverlening in een kledingwinkel. Wil je een kleedje passen? Wees dan voorbereid dat men u gedurende een aantal minuten niet opmerkt voordat men u zal helpen. Wil je betalen? Verwacht u er aan dat u tijd zal verspillen in een wachtrij waar mensen bijna niet vooruitgaan wanneer de producten gescand worden.

Conclusie

Ik geef de voorkeur aan dienstverlening in de plaats van aan vriendelijkheid. Ik wil niet vertellen over hoe ik mijn dag doorbreng, ik ben liever bij mensen waarvan ik hou. Ik wil mijn dag doorbrengen zoals ik het wil en niet hoe ik gedwongen word die door te brengen door mensen die mij ophouden en die een slechte dienstverlening geven.

13. Ontspannen zijn in Spanje

Voor

Iedereen zegt dat Spanje gaat over liefde en het leven ten volle beleven. Hou het rustig, zeggen ze, neem een siesta, zeggen ze. Er is daar niets mis mee, denk ik, het komt tijdens een moment in het leven wanneer mensen zich realiseren dat het beter is om rekening te houden met menselijke contacten en het rustig aan te doen in de plaats van altijd maar gaan, gaan, gaan aan volle snelheid. Het is wel afhankelijk van uw noden, levensfase en persoonlijkheid. Ik weet echt niet wat er positief is aan deze levensstijl. Ik probeer echt maar een ontspannen levensstijl is zeker niet wat ik wil.

Tegen

We zijn jonge professionelen die nog wel warm lopen voor carrière vooruitzichten. We houden van het leven en dat is voor ons doorgaan, reizen en zoveel mogelijk doen. Hoe meer we doen hoe meer we voelen dat we leven. Tijd is een waardevol element en wij willen onze tijd doorbrengen met nieuwe ervaringen op te doen. Het even rustig aan doen is redelijk maar dan niet in een siesta van drie uur of om aan te schuiven in een wachtrij.

Rustperiodes zijn welkom waar wij zijn meer voor “laat er ons voor gaan”. Natuurlijk is er een balans nodig, wij hebben nood aan een plaats waar we ervoor kunnen gaan maar waar we zaken vinden waarbij we kunnen relaxen. Helaas is Spanje, voor ons, niet de juiste plaats. Wat mensen hier ontspannen noemen is voor ons gewoon luiheid. Het is duidelijk dat we nog niet in juiste levensstadium zitten maar misschien binnen 30 jaar?

Conclusie

Als je houdt van wat de Italianen “Dolce far niente”(de zoetigheid van het niets doen) noemen, dan zal je ook van de Spaanse siestas houden. Sinds we in Tokio woonden houden we meer van een plaats die robotachtig, automatisch en efficiënt is. Alles heeft zijn plaats en heeft zin. Tijd verspillen is ongewoon.

14. Kinderen in Spanje

Voor

Ik ga proberen om hier extreem objectief te zijn. Wij hebben geen kinderen maar we kunnen wel zien dat Spanje een goed land is om er kinderen te hebben en ze een toekomst te geven. Spanje is eerder familie gericht en kinderen blijven steeds kinderen. Ik bedoel hiermee het is meer dan 20 jaar geleden dat ik kinderen kinderspelletjes zag doen in de plaats van op een telefoon of op een computer te zitten. In Spanje lijken kinderen nog te genieten van hun kindertijd, een meer relaxed, computer en telefoonvrij leven. Wij wonen over een school en het is prachtig om zien dat de kinderen spelletjes spelen in de plaats van stil in een hoekje te zitten met hun telefoon.

Tegen

Helaas is Spanje een kindvriendelijke maatschappij. Dat wil zeggen dat mensen hier veel kinderen hebben. Ben je een jonge professional, dan wil je niet omringd met luide kinderen zijn. Je ziet overal kinderen, in de supermarkt, op straat, voor uw woning, in de plaatselijke winkel en in restaurants. Spaanse kinderen zijn erg lawaaierig en als u dat stoort dan is Spanje misschien niet het juiste land voor u. We hebben opgemerkt dat wanneer een kind huilt de ouders niet zeggen dat ze stil moeten zijn maar het kind wordt direct omringd door andere mensen die het gaan verwennen. Misschien komen we uit een andere samenleving maar in deze aanpak zien we geen heil.

Conclusie

We begrijpen dat kinderen de toekomst zijn van onze soort maar wij geven de voorkeur aan een meer gebalanceerde samenleving met meer jonge professionelen en minder kinderen. Wij zijn op een moment gekomen dat we de voorkeur geven om met enkel volwassenen in restaurants, vliegtuigen en hotels te zijn. Niet omdat we niet van kinderen houden maar omdat wij een verschillende levensstijl hebben. Onze vrienden zijn jonge professionals zonder kinderen en wij zijn meer geïnteresseerd om samen op reis te gaan met een ander koppel. Misschien zal dit ooit veranderen en misschien ook niet maar voor dit moment passen kinderen niet in ons leven.
Wil je een oplossing, weet dan dat er andere landen zijn waar de ouders hun kinderen wel opvoeden om stil te zijn vanaf een jonge leeftijd. Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk zijn landen waar je ouders ziet met hun kinderen, het verschil met Spanje is dat zij daar stil, opgevoed en georganiseerd zijn.

15. Bureaucratie in Spanje

Tegen

Er is geen punt pro voor de Spaanse bureaucratie. In Spanje is de bureaucratie des duivels. Toen we hier kwamen wonen hadden we internet nodig zodat we konden verder werken aan onze bedrijven. Om internet te krijgen hadden we een bankrekening nodig. Maar om een bankrekening te openen is het weer andere koek. We probeerden om een bankrekening te openen maar geen enkele bank wilde ons helpen. Zij bleven zeggen dat wij een email met onze gegevens moesten opsturen en dat zij dan contact met ons zouden nemen. Uiteindelijk heeft onze huisbaas ons geholpen en konden we uiteindelijk een bankrekening openen.

Maar dat is niet alles. 6 maanden geleden heb ik mijn bankkaart aangevraagd en tot nu toe is ze nog niet gearriveerd. Sinds ik internetbanking gebruik om de huishuur te betalen vergat ik eenmaal mijn “firma electronica” (vraag niet wat dat is…) en ik kon het niet herstellen via de telefoon. Ik moest naar een specifiek kantoor gaan, daar 30 minuten aanschuiven om een nieuw stuk papier te krijgen waarmee ik mijn elektronische rekening kon herstellen. Dat is totaal van de pot gerukt. Wij zijn in Groot-Brittannië verwend. Ik had een nieuw document nodig van de overheid en dat was in 10 minuten geregeld.

16. Kakkerlakken in Spanje (Wat?!)

Tegen

Dit is mijn grootste “tegen” tegen dit land. Er zijn kakkerlakken in Spanje en niet de kleine soort maar de grote ren-voor-je-leven soort. We hebben allemaal enkele angsten maar voor mij zijn dat kakkerlakken. Toen we in onze woning introkken zagen we al snel een kakkerlak in de badkamer of in de woonkamer. Natuurlijk panikeerden we. We zijn extreem propere mensen maar we gingen in een overdrive.

Foto: kakkerlak

Cyron Ray Macey

Elke avond poetsten we de vloeren met bleekwater (slecht voor de gezondheid), goten bleekwater door de leidingen, plaatsten duck tape op kieren en andere openingen en we gebruikten altijd de gootsteen pluggen. We kochten ook allerlei soorten producten in de supermarkt.

Gedurende een maand leefde ik in schrik. Naar de badkamer gaan was een kansspel en wanneer we naar de winkel gingen controleerden we het ganse huis voor een nieuwe plaag. Het was de hel. Het huis verlaten was al even erg. Na het donker kan de omgeving een speeltuin worden voor de kakkerlakken. We waren geschokt toen we mensen buiten zagen eten. Hun ramen en deuren stonden open en de kakkerlakken hadden vrij spel op de muren op de straat en op de omheiningen.

Het huis verlaten voor onze avondwandeling was zoiets als een adrenaline roller coaster maar dan niet van de prettige soort. Na een maand kon ik het niet meer aan.

Ik e-mailde in wanhoop naar de huisbaas voor een advies. Ondertussen had ik het internet al afgeschuimd op zoek naar een oplossing. De huisbaas zegde dat de buurt nu en dan een “behandeld” werd en hij was overtuigd dat na een dergelijke behandeling het probleem zou verdwenen zijn. Hij belde een bedrijf voor ongediertebestrijding en zij waren na een paar uur ter plaatse om met de ontsmetting te beginnen. Wel dat was interessant. De man legde uit dat huizen in Spanje hol waren en dat de kakkerlakken daarin overleefden. Blijkbaar, als je op de muren klopt dan hoor je de kakkerlakken lopen. Gelukkig genoeg, hij hoorde niets in onze muren.

Hij deed een prachtige job en verzekerende ons dat de plaag verdwenen was maar de buurt was niet voldoende behandeld. Deze behandeling kostte ons 60 euro maar dat was het einde van de plaag. We zouden van de plaag verlost zijn gedurende zes maanden en dan was een nieuwe behandeling nodig. Blijkbaar is dit hier normaal. Maak je een grapje?

Na de ontsmetting zagen we geen kakkerlakken meer, ook buiten niet. De ontsmetting zou ze ook op een afstand van 200 meter houden en dat is voor mij genoeg.

Maar tijdens onze avondwandeling zagen we er toch nog altijd een of twee kakkerlakken maar zolang ze niet in de omgeving van het huis zijn kan ik chillen. De zaak is, normaal of niet normaal, dat ik niet met schrik wil leven. Ik heb zo’n schrik van die beesten dat ik zelfs geen sandalen draag. Dit herinnert me aan Tenerife want dat was voor mij mijn ergste nachtmerrie, die plaats is volledig besmet.

Maar als ik aan Spaanse mensen vroeg of dat dit normaal is en ik zweer het, iedereen antwoordde dat het niet normaal is. Blijkbaar ziet niemand kakkerlakken, misschien een of twee tijdens de zomer. Ik denk dat het met geluk te maken heeft of met hoe goed de omgeving besmet werd. Maar een zaak is duidelijk, ik heb ze nog nooit in het centrum van Sevilla gezien.

17. Mentale Stimulatie

Tegen

Dit hoofdstuk heeft ook alleen een tegen deel. We nemen gewoonlijk de auto en gaan een nieuwe stad of een nieuwe regio verkennen. Maar uiteindelijk willen we iets vinden dat we thuis kunnen doen. Ik denk dat wij van wandelen in de vrije natuur houden maar alles is zo dor en het gebrek aan bossen en bergen is een beetje teleurstellend. Maar dit is niet de fout van Spanje, het is onze fout dat we niet voldoende onderzoek hebben gedaan naar een voor ons passende regio. Wij hebben nood aan een levendige maar stille stad. Tokio is een fantastisch voorbeeld. Men kan denken dat wij gek zijn om Spanje met Japan te vergelijken. Ik probeer te verklaren van welk soort plaats wij nodig hebben om onze noden te bevredigen. Het centrum van Tokio is zeer stil en dan vooral tijdens de nacht. Mensen zijn er vriendelijk en dienstverlening aan klanten is zeer goed. Er is altijd wel iets te doen in Tokio en Spanje staat letterlijk aan de andere zijde van de schaal.

18. Leven in Spanje: Wat ging er mis?

Ik ben er zeker van dat je weet dat Spanje niet onze favoriet is en dat we opgewonden zijn om te kunnen vertrekken. Ik denk dat alles neerkomt op geluk. Maar achteraf bekeken, alles ging vrij snel achteruit. Het begon al met de hete temperatuur. Wij zijn buitenmensen en na het werk willen we lange wandelingen in de natuur maken. Omdat dit niet kon voor zonsondergang kwam ons schema helemaal overhoop te liggen. Dan wou iedereen naar buiten maar dan was er teveel lawaai en was het niet meer rustgevend. Na zonsondergang kwamen de kakkerlakken en wij geraakten geagiteerd en bleven wij niet rustig en dat maakte dan weer dat we het gingen haten om buiten te komen. Omdat we zo geagiteerd geraakten en een gebrek aan beweging hadden konden we niet meer slapen. Het was niet mogelijk dat we het raam open lieten omdat er te veel lawaai was en met een gesloten raam was het niet mogelijk dat we sliepen omdat het te warm was.

Daarnaast was de dienstverlening in de winkels te traag, de bureaucratie was ondraaglijk en niets viel op zijn plaats. Daarbovenop kwam dan nog dat de honden te luid blaften, we waren omringd door kraaiende hanen, we hadden een school aan de andere zijde van de straat en die gaf teveel lawaai, niet enkel tijdens de dag maar ook ‘s nachts. En de kers op de taart op deze gelaagde taart? We hadden een huilend kind naast de deur dat de ganse dag huilde. Van 9 tot 11 ‘s avonds, 20 minuten om 2 uur ‘s nachts, 1 uur om 6 uur in de ochtend en als we geluk hadden, slechts 20 minuten om 5 uur in de namiddag. Ja, we hebben het getimed en het huilde niet, het schreeuwde en niemand doet er iets aan. In Groot-Brittannië kan je de politie of de sociale dienst bellen maar doet iemand er hier iets aan?

Zie je, het is misschien niet allemaal de schuld van Spanje maar alles ging hier voor ons verkeerd. Onze relatie met Spanje was geen gemakkelijke maar eerder een hobbelige rit die maakte dat we Spanje gingen haten. Ik hoop dat mensen een beetje zullen leren van onze slechte ervaringen en dat ze weten wat ze zoeken in hun nieuwe leven in Spanje. Zo kunnen ze dezelfde vergissingen vermijden. Omdat ik denk dat Spanje geen slecht land is om uw pensioen door te brengen. Het was echt niet wat wij in gedachten hadden voor ons verder leven.

Een van mijn vrienden maakte het duidelijk, Spanje is niet voor iedereen geschikt. Zij heeft absoluut gelijk. Op een manier, haten wij Spanje en we kunnen absoluut niet langer wachten om hier te vertrekken. De moeder van mijn vriend suggereerde dat wij te maken hadden met een cultuurshock. Oorspronkelijk dachten wij dit ook maar nu twijfelen we. Na een beetje rondreizen leerden we dat men kan houden van een plaats of dat je er niet van houdt. Wij wilden van Spanje onze thuis maken, en we probeerden, geloof me, maar het ging niet. Spanje en wij dat is zoals water en olie, zij mengen slecht op elke manier en dat is OK. We probeerden het maar het is nu tijd om te gaan.

De conclusie is dat er veel voors en veel tegens zijn aan het wonen in Spanje.

Uiteindelijk komt het neer op uw persoonlijkheid en uw noden. Misschien ben je op een plaats waar je uw kinderen wil grootbrengen of je wil deel uitmaken van een levendige maatschappij. Misschien zegt dienstverlening u niet zo veel of ben je een woestijnkind dat zich in een dorre omgeving thuis voelt. Misschien ben je klaar om het stadsleven vaarwel te zeggen en u een paar grote honden aan te schaffen zodat je kan beginnen met een simpeler leven. Het is eerder om welke reden je naar Spanje wil komen maar wees zeker dat je Spanje begrijpt voordat je naar hier komt. Hier wonen is voor ons niet geschikt maar voor u kan het de beste zaak van uw leven zijn.

Wat uw beslissing ook is, ik hoop dat de voor en tegen gids u kan helpen om te begrijpen van wat u hier kan verwachten.

8 gedachtes over “De voor en nadelen aan het leven in Spanje, gezien door een Engelse bril”

 1. Volkomen op de verkeerde plek gaan wonen. Ik woon zelf op de costa blanca noord in Javea. Dit is een ideale plaats om te wonen. Niet te warm in de zomer en niet te koud in de winter. Beter weer als in Engeland waar ik zelf 25 jaar gewoond heb. 60 % hier is buitenlands en er zijn interntionale winkels zodat alles te krijgen is als je iets buiten spaans zoekt. Ik woon hier al 7 jaar en heb nooit meer gehunkerd naar UK en Nederland.

 2. Dit zie je vaak met mensen die uit de UK naar Spanje komen. De Engelse mentaliteit is een van ‘colonization’ Dit zit ingebakken in de cultuur. Mensen uit België of Nederland hebben meer een mentaliteit van aanpassing. Hoe vaak zie je niet een plaats in Spanje waar meerdere Engelsen wonen die zelf een hele community op poten zetten met Engelse loodgieters, electriciens, import van producten uit de UK, enz… Sleutel tot geluk bij verhuizing naar een ander land is de taal leren en je aanpassen aan de lokale gewoonten en cultuur, de locals moeten zich niet aanpassen aan jou.

 3. Ik kan met volle overtuiging bijna alle aangehaalde minpunten tegenspreken, ik heb zelf 5 jaar op de Balearen gewoond en door familiale omstandigheden moeten terugkeren naar België. Zo snel als kan, keer ik terug. Ik heb tijdens mijn verblijf veel Engelsen leren kennen, typisch voor hun is dat ze bijna allen in één of andere Engelse gemeenschap wonen omdat ze het heel moeilijk hebben om afstand te doen van hun zeden en gewoonten en dit is nu éénmaal vereist als je wil emigreren. Dat is trouwens ook de reden waarom veel Engelsen na jaren in Spanje toch terugkeren naar Groot-Brittannië. Waar nodig moeten wij als gast ons aanpassen aan de Spaanse levensstijl en niet omgekeerd. Als ze dat niet kunnen, kan ik hun enkel maar adviseren in Groot-Brittannië te blijven om daar alsnog hun draai te vinden. ¡Viva España!

 4. Wij wonen een goeie 6 jr in Almayate een dorp naast Torre del Mar. Waar ook veel Engelsen in de omgeving wonen.
  Die gaan iedere maand hun inkopen doen in Gibraltar. 2 verenigingen organiseren bus reizen erheen.
  De favoriete winkel is Morrisons aldaar.
  De meesten hebben 2 shopping karretjes bij die ze vullen, niet te geloven, zelfs met katte voer en onderhoudsprodukten.

 5. U neemt uzelf mee. Waar u ook gaat wonen. Spanjaarden hebben kleine gezinnen. Statistieken 1 kind ongeveer. Alleen Veel vrienden en familie deze brengen met hun kind tijd met elkaar door. Dus neven nichtjes vriendjes.

  Er zijn delicatesse winkels met alles voor een huiskok te krijgen.

  De eeuwenoude recepten zijn fantastisch om te maken.

  Inderdaad China is.beter voor u. De kindjes al vroeg kleine robotten.

  Tomaten papaya cactusfruit aardbeien verse kruiden citrusvruchten het verse brood. Overal verse vis ook de exotische soorten. Alles heeft meer smaak dan in Engeland.

  Denken dat u niet goed heeft gekeken
  En in mijn buurt las palmás de gran canaria wordt honden poep opgeruimd.

  U bent niet avontuurlijk ook al reist u veel. Het lijkt ons vreselijk u als buren te hebben. Succes in Japan of China efficiënt zonder passie.

 6. Wat een hilarisch artikel.. hopelijk bereik je een groep mensen die inderdaad ook maar beter niet naar Spanje moeten komen., zij blij Spanje blij.. Hup naar Tokio.. Adioooos

 7. Krijg buikpijn van dit artikel. Niet proper in Spanje zoals in Engeland, is dit een grap. Engeland is zeer mooi, maar een echt proper land zou ik het niet noemen. Ik zou willen dat ik wat meer Spanjaard ben. Spanje is een land met minpunten en pluspunten, zoals de meeste landen zeker, je moet ook een beetje moeite doen om je aan te passen, en niet willen dat alles er is als thuis. En als je in de grootste bakoven van Spanje gaat wonen, moet je niet klagen over de warmte, triestig éénzijdig ….

  1. Beste, u hoeft geen buikpijn te krijgen van dit artikel, lees gewoon punt 1 opnieuw.
   Waarom dit artikel
   Het volgende artikel is niet van mijn hand maar het is een vertaling van een artikel dat geschreven is in september 2019 door een Engelse vrouw.

   Ik ben steeds op zoek naar artikels voor deze blog en een tijd geleden kwam ik dit artikel tegen. Ik heb lang getwijfeld of ik dit hier zou plaatsen maar het is mijn bedoeling om op deze site informatie te plaatsen die mensen die naar Spanje komen wonen te helpen.

   Het vertolkt mijn mening helemaal niet en een aantal zaken die zij aanhaalt hebben wij helemaal NIET zo ervaren.

   Dat meer mensen Spanje ervaren zoals de Engelse dame in kwestie is volgens mij ook de waarheid. Op bijna 20 jaar in Spanje hebben wij letterlijk honderden nieuwkomers zien aankomen waarvan uiteindelijk geen 50 procent permanent is gebleven. Is Spanje dan een slecht land? Ik dacht het niet, het bewijst enkel dat het niet voor iedereen geschikt is. Verder probeer ik met deze blog het nieuwkomers zo gemakkelijk mogelijk te maken maar ik heb geen zin in het volschrijven van een hoerablaadje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.