De vuursalamander in Spanje

De Vuursalamander (Salamandra salamandra)

Foto: David Perez

De vuursalamander kan 22 cm lang worden, met een zwart lichaam met gele stippen. Dit alleen al lijkt te zeggen, opgelet, ik ben giftig.

De meeste exemplaren hebben een zwarte basiskleur met grote, ronde gele vlekken. Er zijn echter ook gele of oranje exemplaren met zwarte vlekken of lange zwarte strepen van neus punt tot staart, en zelfs geheel gele vuursalamanders komen voor.

Volwassen dieren brengen de dag door in verlaten muizenholen, onder stenen, in en onder omgevallen boomstronken, in oude waterputten en vochtige rotsspleten. Zij graven zelf geen holen.

Vuursalamanders scheiden bij ongewenste aanraking een vloeistof af uit zijn gifklieren deze liggen in kliercomplexen direct achter de ogen, bovenop de kop en vormen een gordel over het hoofd naar de hals. Ze zijn duidelijk zichtbaar.

De vloeistof bevat o.a. Salamandrine en is giftig voor veel dieren en kan bij de mens bij orale opname hallucinaties veroorzaken. Bij onderzoekers is bekend dat de vloeistof hevige pijnen kan veroorzaken wanneer het in de ogen terecht komt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.