De zeven meest bekende winden in Spanje

  1. Ábrego
  2. Cierzo
  3. Galerna
  4. Levante
  5. Poniente
  6. Terral
  7. Tramontana

In Spanje is er, vanwege de geografische ligging van het Iberisch schiereiland en zijn orografie, een breed scala aan luchtmassa’s die, afhankelijk van hun richting, intensiteit, vochtigheidsbelasting, snelheid, temperatuur en het gebied waarin we ons bevinden, een naam krijgen.

We gaan de belangrijkste winden bekijken die we in ons land kunnen vinden, evenals de kenmerken die hen definiëren:

Ábrego: Het is een luchtmassa uit het zuidwesten, met name uit de Atlantische Oceaan (Canarische Eilanden en Azoren), met een milde temperatuur en relatieve vochtigheid die wat regen kan achterlaten. Hij komt voornamelijk voor in het lente- en herfstseizoen.

In Cantabrië staat hij bekend als de Castiliaanse wind en in Asturië als kastanje wind omdat hij hier wordt geassocieerd met het vallen van de kastanjes als het hard waait.

Cierzo: Het is een wind met een lage en droge temperatuur gelegen in de Ebro-vallei, met een noordwestelijke component en hij ontstaat door het verschil in druk in dit gebied door de combinatie van een gecombineerde situatie van buien in de Middellandse Zee en een anticycloon in de Cantabrische Zee.

De snelheid van de Cierzo kan behoorlijk hoog zijn en hij bereikte het historische maximum in 1954 toen hij een snelheid haalde van 160 km / u, wat bijdroeg aan de karakteristieke afwezigheid van vochtigheid, waardoor het leven in de Ebro-vallei enorm wordt beïnvloed, zowel voor mensen als voor landbouwplantages. Hoewel de waarheid is dat het ook een stimulans is voor de landbouw omdat bepaalde plagen onder deze omstandigheden moeilijk kunnen bestaan.

Galerna: Het is een van de beroemdste winden in het gebied van de Cantabrische Zee en de Golf van Biskaje en dat komt vanwege zijn plotse en gewelddadige karakter. Hij verschijnt meestal in de lente en de herfst, vooral op rustige en zonnige dagen wanneer plotseling een front van koude lucht verschijnt waarin de wind abrupt van richting verandert. Dan keldert de temperatuur in zeer korte tijd en kan in een paar minuten meer dan 10º dalen, bijna 100% luchtvochtigheid bereiken en windstoten hebben tot 100 km / u.

Levante: Deze naam is aan de Spaanse Middellandse Zeekust bekend door de wind die uit het oosten komt. De oorsprong ligt in het midden van de Middellandse Zee, in gebieden dicht bij de Balearen. Deze wind bereikt zijn hoogste snelheid in de Straat van Gibraltar, waar het regent op de oostelijke helling van de bergen rond Cadiz en hij is erg droog en met hoge temperaturen op de westelijke helling, wat echt onaangename dagen aan de Atlantische kust rond Cadiz veroorzaakt.

Poniente: komend van de Atlantische Oceaan, vanuit het westen, beweegt hij zich in oostelijke richting en verliest geleidelijk aan zijn vochtigheid en stijgt in temperatuur, als gevolg van het Foehn-effect.

Zo bereikt hij de Levantijnse kust van Spanje als een zeer droge en met hitte beladen wind. Zijn aanwezigheid in de winter is een soort geschenk maar dat is het niet zozeer in de zomer, wanneer hij de temperatuur in dit gebied enorm kan verhogen, wat een potentiële risicofactor is voor het ontstaan van bosbranden.

Terral: Het is een wind met een noordelijke component, voornamelijk zo genoemd in de provincie Málaga. Hij ontstaat door het verschillende gedrag van het land en de zee in termen van hun warmteabsorptievermogen of van hun thermische gradiënt.

De terral treedt op wanneer de zonnestraling begint af te nemen totdat die volledig verdwijnt en aangezien het langer duurt om zeewater op te warmen dan het land, en daarom zijn warmtecapaciteit langer behoudt, is er een thermisch contrast tussen de temperatuur van het landoppervlak, dat een snelle afkoeling heeft ondergaan, en het zeeoppervlak, dat de gedurende de dag geabsorbeerde warmte vasthoudt.

De verdamping van de warme lucht van het zeeoppervlak heeft daarom de neiging naar hogere lagen op te stijgen en zijn plaats wordt ingenomen door de koude lucht die uit de kust wordt gezogen. Daardoor ontstaat deze bries.

Tramontana: afkomstig uit het Franse massief en de Pyreneeën. Het is een noordelijke component wind die vrij sterk waait over de Balearen en sommige delen van Catalonië, zoals de regio L’Ampurdá, en die snelheden kan bereiken van bijna 200 km / u.

De tramontana komt meestal op na een periode van minder goed weer, waarna mooi weer volgt. Aan de kust is hij gewild door ervaren windsurfers.

Het moet wel gezegd worden dat dezelfde winden ook verschillende namen krijgen, afhankelijk van het gebied waarin we ons bevinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.