Dit zijn de 8 meest voorkomende insectenbeten in Spanje

Met de warmere temperaturen neemt het risico toe om gebeten te worden door bepaalde insecten. Om deze reden, en om mogelijke grotere kwalen te voorkomen, laten we u zien hoe de 8 meest voorkomende beten en steken eruit zien zodat we die allemaal goed kunnen identificeren en behandelen.

  1. Muggenbeet
  2. Vlooienbeet
  3. Bedwantsbeet
  4. Spinnenbeet
  5. Tekenbeet
  6. Mierenbeet
  7. Steek van een schorpioen
  8. Bijen- of wespensteek

1.Muggenbeet

Foto: Muggenbeet

Muggenbeten zien eruit als een rode onderhuidse bel die plaatselijke jeuk veroorzaakt. Over het algemeen is het niet nodig om andere voorzorgsmaatregelen te nemen, behalve het masseren van de bel met een verzachtende crème. Maar als er andere problemen optreden, zoals koorts, gewrichtspijn of gezwollen klieren, moet u naar een ziekenhuis gaan, omdat het insect besmet kan zijn.

Meer informatie over muggen kan je vinden op Muggen in Spanje.

2. Vlooienbeet

Foto: Vlooienbeet

 GNU Free Documentation License

Deze beten worden gekenmerkt door een intense jeuk in het gebied. Vlooienbeten komen meestal voor in groepen van drie of vier en worden gekenmerkt door het verschijnen van kleine rode bultjes.

Was ze met water en zeep. Breng vervolgens een calamine-lotion aan om de jeuk te verlichten, evenals elke andere steekvriendelijke zalf. Probeer jezelf niet te veel te krabben omdat de beten dan geïnfecteerd kunnen raken.

3. Bedwantsbeet

Foto: Beet van de bedwants

James Heilman

De effecten van een beet van de bedwants kunnen variëren, afhankelijk van de persoon. Sommigen realiseren zich misschien niet eens dat ze bedwantsen hebben, anderen kunnen allergisch zijn en dat de beten resulteren in jeukende huiduitslag en jeuk of zelfs hevige pijn.

Enkele van de meest voorkomende symptomen, naast huidlaesies (beschadiging), zijn pijn of jeuk, dermatitis en, bij allergische mensen, zwelling en zelfs blaarvorming. Hygiëne is een van de grootste vijanden van bedwantsen, dus een van de beste oplossingen is om te wassen met water en zeep, met speciale nadruk in het getroffen gebied.

In de meest acute gevallen kunnen ontstekingsremmende of antihistaminica worden gebruikt.

4. Spinnenbeet

Foto: Spinnenbeet

Afgezien van een paar soorten, zoals de zwarte weduwe of de bruine kluizenaarsspin, zijn de meeste spinnenbeten onschadelijk. De typische huidbeschadiging die kan worden waargenomen is die van de twee stippen, de zogenaamde equimotische punten, waar het insect de beet heeft genomen.

Als we worden gebeten door een spin, is het handig om het getroffen gebied eerst te wassen met water en zeep. Breng vervolgens wat ijs aan en neem, indien nodig, een vrij verkrijgbaar pijnmedicijn. Als de zwelling ernstig genoeg is, overweeg dan om een antihistaminicum te nemen.

Zoek medische behandeling voor kinderen en volwassenen met ernstige symptomen, vooral als het een potentieel gevaarlijke soort is.

Meer informatie over spinnen kan je vinden op Spinnen in Spanje.

5. Tekenbeet

Foto: Tekenbeet

James Gathany (2007)

Deze parasieten, die meestal bij dieren worden aangetroffen, vaak bij honden, kunnen erg gevaarlijk zijn voor mensen. De angel brengt een reeks risico’s met zich mee die beter bekend zijn, omdat ze ziekten zoals kunnen overdragen

Krim-Congo hemorragische koorts of de ziekte van Lyme. Nadat men gebeten is door een teek, moet deze zo snel mogelijk worden verwijderd, waarbij traditionele remedies zoals olie, petroleum of hitte worden vermeden. Gebruik een pincet om de teek te verwijderen, houd hem stevig en zo dicht mogelijk bij de huid en trek hem voorzichtig naar boven. Maak de wond vervolgens goed schoon met water en zeep. Ter informatie is het handig om te weten dat het om een geïnfecteerde teek gaat.

Het duurt minstens 48 uur om het virus op een persoon over te dragen, dus het is noodzakelijk om uzelf goed te controleren wanneer we terugkeren uit een veldgebied.

Meer informatie over teken kan je vinden op Teken in Spanje.

6. Mierenbeet

Foto: foto van een persoon nadat hij in een nest mieren terecht kwam

Sommige mieren, zoals de rode mier, vallen de mens aan door een gif te injecteren dat jeuk, ontsteking en huidirritatie veroorzaakt. Als de symptomen langer aanhouden, kan u een cortisone-crème op het gebied aanbrengen. Bovendien, in het geval van het verschijnen van een blaar, is het raadzaam om deze niet open te steken zodat het gebied niet geïnfecteerd raakt. Als dit gebeurt, ga dan onmiddellijk naar een medisch centrum.

7. Schorpioensteek

Foto: Steek van een schorpioen

De ernst van de schorpioensteek hangt af van verschillende factoren, zoals het type schorpioen, de leeftijd van de persoon (ernstiger bij kinderen dan volwassenen) en de hoeveelheid geïnjecteerd gif. Net als bij andere giftige dieren, verwijdert u eerst de angel, indien aanwezig, door te schrapen met een scheermes of een ander recht voorwerp.

Gebruik geen pincet, omdat deze per ongeluk in de gifzak kan knijpen en de hoeveelheid gif in ons lichaam kan vergroten. Was het getroffen gebied dan zeer goed met water en zeep en breng gedurende 10 minuten ijs aan. Verwijder vervolgens het ijs en herhaal het proces. Als de persoon zich slecht gaat voelen, ga dan snel naar een gezondheidscentrum.

Meer informatie over schorpioenen kan je vinden op Schorpioenen in Spanje.

8. Bijen- of wespensteek

Foto: Bijensteek, 6 minuten na de steek

Waugsberg

Ze gaan niet veel verder dan de intense pijn veroorzaakt door hun angel die in onze huid zit. Dit soort beten is echter delicaat vanwege het groot aantal mensen dat allergisch is voor het gif van deze insecten. Zoek in dat geval onmiddellijk medische hulp.

Om de zwelling te verminderen brengt men witte azijn aan op het gebied. Als u een bijensteek heeft, let er dan op dat de angel niet in de huid is blijven steken. Als dat zo is, gebruik dan een pincet om de angel te verwijderen.

Meer informatie over wespen kan je vinden op Wespen in Spanje.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.