Driekoningen in Spanje

  1. Algemeen
  2. Koningen zijn cooler dan de Kerstman
  3. De optochten voor de Drie Koningen
  4. Paraplu’s zijn altijd vereist
  5. Controverse
  6. Roscón de Reyes 
  7. Komen de Drie Koningen uit Spanje?
  8. Een andere loterij
  9. Verlengd verlof

1.Algemeen

Het feest van Driekoningen is traditioneel een van de belangrijkste Spaanse feestdagen en het is het feest waarop de kinderen speelgoed krijgen, Dus in Spanje is er geen Kerstman of Sint-Niklaas, hier zijn het de drie koningen.

Foto: Optocht van koning Balthazar
Emilio J. Rodríguez Posada

Op de “Día de los Reyes” viert men in Spanje en Latijns-Amerika de bijbelse aanbidding van het kindje Jezus door de drie koningen.

2. Koningen zijn cooler dan de Kerstman

In een onderzoek uit 2015 kozen Spaanse kinderen voor de Drie Koningen als de favoriete cadeautjesgever (67 procent) boven de Kerstman (27 procent).

In Spanje, ‘Los Reyes Magos’, Melchior, Caspar en Balthazar hebben een gelijkaardige rol als de Kerstman in andere delen van de wereld. Spaanse kinderen schrijven brieven naar de Drie Koningen en die brengen dan de cadeautjes op de avond voor Driekoningen op 6 januari.

In sommige huizen laten kinderen hun schoenen aan de deur staan zodat hun cadeautjes daar kunnen in gestoken worden. Grotere cadeautjes staan uiteraard naast de schoenen.

Ook een andere gewoonte blijft hier overeind, de kinderen laten eten en drinken achter voor de Drie Koningen en voor hun kamelen.

3. De optochten voor de Drie Koningen

Grote optochten of ‘cabalgatas’ gaan in Spanje door op 5 januari. Het zijn grote spektakels met honderden deelnemers en ze worden live uitgezonden op de Spaanse televisie.

Elke stad en redelijk grote gemeente heeft zijn eigen optocht en op een van de grootste, die in Madrid, komen gemakkelijk 100.000 mensen af. Daaronder zijn duizenden kinderen die allemaal gretig zijn naar de snoepjes die royaal, door de Drie Koningen, worden rond gestrooid.

De oudste optocht, sinds 1885, gaat door in Alcoy, Alicante. In het centrum van de stad gaat een enorm vuurwerk af. Tijdens deze viering zijn er tientallen zwartgemaakte kinderen te zien die “neger pages” voorstellen die de giften voor de Drie Koningen uitdelen.

4. Paraplu’s zijn altijd vereist

Zelfs met hemelsblauwe luchten en er geen weersvoorspelling voor regen is zie je kinderen met een paraplu rondlopen. De reden hiervoor wordt duidelijk wanneer de koningen aankomen en alle paraplu’s geopend worden. Men houdt ze dan ondersteboven en dan zijn ze een ideaal vergaarmiddel voor de snoepjes die worden rond gestrooid.

5. Controverse

De Drie Koningen in de grote optochten worden traditioneel uitgebeeld door plaatselijke gemeenteraadsleden. Omdat de meeste gemeenteraadsleden in Spanje blank zijn wordt de rol van Balthazar uitgebeeld door een zwart gemaakte blanke man waardoor critici dit een racistisch feest noemen.

In 2016 koos het linkse stadsbestuur van Madrid om de traditie te wijzigen en het bestuur beloofde om de rol van Balthazar te laten vertolken door een zwarte acteur om zo een weerspiegeling te zijn van de integratie en diversiteit van de stad.

Sommige steden hebben, in het kader van de gelijkheid, een koning vervangen door een koningin maar dat wekt de woede op van mensen die de traditie in ere willen houden.

6. Roscón de Reyes 

Op 6 januari eten de Spanjaarden traditioneel een Roscón de Reyes, een speciaal gebakken cake in de vorm van een ring voor Drie Koningen waarop gekonfijt fruit ligt en waarin een waardevolle verrassing zit.

Foto: Roscón de Reyes
zerethv

Een klein figuurtje van het kindje Jezus of een klein speeltje voor de kinderen wordt dikwijls in het deeg verstopt en soms ook een gedroogde tuinboon. Degene die het beeldje of het speeltje vind is de koning of koningin van het feest, diegene die de boon vind betaald het jaar daarop voor de Roscón.

Elk jaar verstopt El Corte Inglés gouden stukjes in de Roscón die zij in hun winkels verkopen.

7. Komen de Drie Koningen uit Spanje?

Volgens paus Benedictus XVI wel. In zijn in 2012 verschenen boek, Jesus of Nazareth: The Infancy Narratives zegt hij dat het trio uit Tarsis of Tartessosa, een koninkrijk dat historici plaatsen in de provincies Huelva, Cádiz en Sevilla.

8. Een andere loterij

Voor diegenen die niet rijk geworden zijn met de El Gordo, de Kerst loterij van 22 december, is er een tweede kans met El Niño, de loterij waarvan de trekking gebeurt op 6 januari en met een prijzenpot van €630 miljoen.

9. Verlengd verlof

Het beste van Drie Koningen, naast de cadeautjes, de optochten en de cake, is dat de Spanjaarden een extra dag verlof hebben en kinderen keren niet terug naar school tot Drie Koningen voorbij is.

Terwijl in andere land de Kerstdecoraties al verwijderd zijn en het normale leven is teruggekeerd blijft de geest van het verlof tot op 6 januari duren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.