Drinkwater in Spanje

  1. Algemeen
  2. Chloor smaak
  3. Drinkwater
  4. Water uit flessen
  5. Plastic
  6. Kraanwater filteren
  7. Water uit de eigen put
  8. Hoe zit het bij ons thuis?

1.Algemeen

Veel mensen die naar Spanje verhuizen of daar op vakantie komen vragen zich af of het kraanwater te drinken is. Het antwoord daarop is ja, in 99,3% van het Spaanse grondgebied is het water uit de kraan gewoon “agua potable” ofwel drinkwater.

Het probleem is echter dat het water in de meeste gevallen een smaak en geur van chloor heeft, een bestanddeel dat gebruikt wordt om ervoor te zorgen dat het kraanwater bacterievrij is. Daardoor maken veel Spanjaarden toch gebruik van water uit flessen, een big business in Spanje.

Volgens gegevens van het Ministerie van Gezondheid is dus in 99,3% van heel Spanje kraantjeswater ook drinkwater. In die gebieden waar dat niet het geval is moet dat door middel van borden en informatie duidelijk aangegeven worden.

We vinden wel grote verschillen in de smaak en de aanwezige bestanddelen in het kraanwater en dat is dan weer afhankelijk van de bron waar het water vandaan komt. Volgens het Ministerie van Gezondheid komt 69% van het kraanwater in Spanje uit rivieren, stuwmeren etc. terwijl 30% uit de grond komt en slechts 1% is afkomstig uit de zee.

2. Chloor smaak

Het water uit de grond of grondwater wordt in Spanje ook wel “agua gorda” genoemd vanwege het feit dat er meer sulfaat en carbonaat inzit wat dan weer een effect heeft op de smaak van het water.

In de meeste gevallen komt het water in Spanje uit rivieren, meren, stuwmeren enz. waarbij de smaak weer anders is dan het water uit de grond. In principe wordt in al het kraanwater, ongeacht de bron chloor toegevoegd om ziekteverwekkers te elimineren. Het is echter de geur en in sommige gevallen de smaak van de chloor in het kraanwater wat er voor zorgt dat veel buitenlanders en Spanjaarden het kraanwater liever niet drinken.

3. Drinkwater

De soms vervelende geur of smaak van het kraanwater wil dus niet zeggen dat dit geen drinkwater is en het kraantjeswater is dus toch gewoon goed en gecontroleerd drinkwater. De tijd dat mensen diarree of maagklachten kregen van het kraanwater in Spanje zijn voorbij en de kwaliteit van het water wordt in Spanje volgens de strenge Europese regels gecontroleerd.

Dus nu in het kort, is het kraantjeswater nu wel drinkbaar of niet in Spanje? Het antwoord is dus JA maar de smaak en geur van chloor zorgen ervoor dat veel mensen toch liever kiezen voor water uit flessen. Het kraantjeswater kan rustig gebruikt worden voor het koken of het maken van soep maar voor de koffie en thee is het wellicht verstandig om water uit flessen te gebruiken maar dan alleen vanwege de smaak.

4. Water uit flessen

Veel Spanjaarden kiezen er toch voor om geen kraantjeswater te drinken maar zij geven toch de voorkeur aan water uit flessen. Er zijn veel soorten, merken en afmetingen van de flessen water en in de Spaanse supermarkten staan ze dan ook in rijen met pakketten van 6 flessen water in alle afmetingen van 33cl tot 2 liter maar we vinden er ook jerrycans van 8 liter. Let goed op de bestanddelen in het water, dat wil zeggen of er meer of minder natrium (sodio in het Spaans) in het water zit want dat kan enorm verschillen. In principe is natrium chemisch en wordt het aan het water toegevoegd. In sommige gevallen proberen bedrijven zelfs de smaak van het kraanwater na te bootsen maar in de meeste gevallen blijft de smaak van flessenwater neutraal.

Er zijn twee soorten flessenwater te vinden, water met koolzuur (agua con gas) en water zonder koolzuur (agua sin gas). Om het kraantjeswater te vervangen wordt natuurlijk water zonder koolzuur gebruikt waar honderden merken van zijn.

Jaarlijks wordt er in Spanje meer dan 5 miljard liter water voor consumptie in flessen gestopt waarbij dit watergebruik in 2015 met 2,5% steeg ten opzichte van het jaar daarvoor.

Over het algemeen kan er gezegd worden dat er slechts zes grote bedrijven zijn die met hun tientallen A en B merken de dienst uitmaken in Spanje en jaarlijks meer dan 1 miljard euro omzetten.

5. Plastic

Wil dat nu zeggen dat water uit flessen gezonder is? Niet altijd. Weliswaar is de smaak beter maar dat wil niet zeggen dat de bestanddelen van het water beter zijn dan die van het kraantjeswater.

Daarnaast heeft het plastic van de fles soms een negatief effect op de smaak en bevat dat plastic weer chemische bestanddelen die in een kleine dosis geen kwaad kunnen maar in een grote dosis wel schadelijk zijn voor het lichaam. Daarom drinken sommige mensen alleen water uit glazen flessen die over het algemeen weer duurder en moeilijker te verkrijgen zijn.

Daarnaast genereren al die plastic flessen in Spanje enorm veel afval en dat is dus weer niet goed voor het milieu. Reken maar eens uit hoeveel plastic flessen er dagelijks of wekelijks worden weggegooid in Spanje, een bijna ontelbaar aantal.

6. Kraanwater filteren

De laatste jaren hebben veel mensen het wel gehad met het wekelijks die pakken water van de supermarkt naar huis te sjouwen en kiest men voor waterfilters. Het gaat in dit geval om apparatuur die het kraanwater schoonmaakt om zo bijvoorbeeld chloor, bacteriën, pesticiden of zware metalen te filteren.

Daarbij moet men goed rekening houden hoe de watersituatie bij u thuis is en welke kwaliteit het water heeft. Daar kunnen de waterfilters op afgesteld worden om zo een goede maar soms iets te chemische smaak te geven.

Het gebruiken van waterfilters kan ook gevaarlijk zijn als ze niet goed gebruikt worden, er is immers geen enkele instantie die de kwaliteit na het filteren van het water controleert.

7. Water uit de eigen put

Vooral mensen die in een landelijke omgeving wonen hebben vaak een eigen waterput en pompen zo hun eigen kraanwater omhoog. Ook hier moet dit water regelmatig door professionals gecontroleerd worden om er zo voor te zorgen dat de kwaliteit van het water goed genoeg is voor consumptie.

8. Hoe zit het bij ons thuis?

Is ons kraantjeswater in Terreros gezond? Die vraag komt zo bij mij op toen ik een test voor het zwembadwater losliet op het kraantjeswater en wat was het resultaat?

Het chloorgehalte ligt op 0,3 en dat bewijst dus dat er wat chloor in ons drinkwater zit. Is dat goed of slecht, ik weet het niet.

Wat vreemder is, vind ik, is dat de PH waarde van het kraantjeswater op ongeveer 8,2 ligt waar het water in een zwembad ideaal tussen de 7,2 en 7,6 staat.

Volgens Wikipedia is de PH in normale omstandigheden: “De pH van een neutrale waterige oplossing ligt bij kamertemperatuur rond de 7. Zure oplossingen hebben een pH lager dan 7, en dus een hoge zuurgraad. Basische oplossingen hebben een pH hoger dan 7 en dus een lage zuurgraad.”

We gaan hier nu niet van wakker liggen want als drinkwater gebruiken wij toch het water van de supermarkt maar dit resultaat was nu niet wat ik verwacht had.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.