Een duplicaat van uw Spaans rijbewijs aanvragen

 1. Handleiding voor het aanvragen van een duplicaat rijbewijs
 2. De documenten die gevraagd worden bij het duplicaat van het rijbewijs
 3. De boete voor rijden zonder rijbewijs

Uw portefeuille kan verloren of gestolen zijn en dat betekent dat u belangrijke documenten zoals uw rijbewijs kwijt bent. In dit artikel leggen we uit wat je moet doen om een duplicaat aan te vragen.

1.Handleiding voor het aanvragen van een duplicaat rijbewijs

 1. Ga bij diefstal eerst aangifte doen bij een politiebureau. Als u uw rijbewijs bent kwijtgeraakt of het is beschadigd geraakt, hoeft u dit proces niet te doorlopen.
 2. De Algemene Directie Verkeer is de instantie die u het duplicaat geeft. U kunt deze op drie manieren aanvragen:
  1. Internet: via de DGT-website.
  2. Telefoon: bel 060.
  3. Persoonlijk: een afspraak vraagt u aan via 060 of online.
 3. Vul het aanvraagformulier in. Uw rijbewijs moet geldig zijn. Zo niet, dan moet u een verlenging van de vergunning aanvragen. U moet uw identiteit wel kunnen bewijzen door middel van e-identificatie of door het gebruik maken van Cl@ve.
 4. In geval van verlies, beschadiging of diefstal moet u de vergoeding van punt 4.4 betalen, momenteel €20,60, en het tariefnummer opgeven dat u op de aankoopbon vindt. Het is gratis als u de gegevenswijziging aanvraagt.
 5. Na het traject ontvang je na anderhalve maand je rijbewijs thuis. Tot die tijd geven ze je een tijdelijk rijbewijs van drie maanden om alleen in Spanje te mogen rijden. De geldigheidsduur van het duplicaat is dezelfde als op uw vorige rijbewijs.

2. De documenten die gevraagd worden bij het duplicaat van het rijbewijs

 • Aanvraagformulier voor het duplicaat rijbewijs.
 • Uw rijbewijs, tenzij deze gestolen of verloren is.
 • Uw ID, paspoort of digitaal certificaat als u deze online aanvraagt.
 • Huidige originele foto van 32 × 26 mm in kleur en met een effen achtergrond.
 • De ontvangst van de betaling van de vergoeding 4.4. (20,60 euro) in geval van diefstal, verlies of beschadiging. Als u het document opvraagt vanwege een wijziging in uw gegevens, is de wijziging gratis.

3. De boete voor rijden zonder rijbewijs

Het is verplicht om uw rijbewijs bij u te hebben wanneer u met uw auto of motor de weg opgaat. Als je het niet bij je hebt, kan de boete oplopen tot 100 euro, hoewel het in de praktijk meestal 10 euro is (onthoud dat je het in de miDGT mobiele applicatie kunt dragen als je het niet fysiek in je portemonnee wilt hebben). Als uw rijbewijs verlopen is is de boete 200 euro.

Iets anders is rijden zonder rijbewijs, ofwel omdat je alle punten mist, omdat een rechter het heeft geoordeeld, of omdat je het nooit rechtstreeks hebt behaald.

Rijden zonder rijbewijs is een ernstige overtreding die is vastgelegd in artikel 384 van het Wetboek van Strafrecht. Het is een misdaad waarop straffen staan van 3 tot 6 maanden gevangenisstraf, een financiële sanctie van 12 tot 24 maanden, of het werken voor een periode van 31 tot 90 dagen aan taken ten behoeve van de gemeenschap.

Een financiële sanctie of een boete in tijd betekend dat de rechter in zijn vonnis bepaald dat er een dag quotum van minimaal 2 en maximaal 400 euro wordt vastgelegd. Een boete van 30 dagen aan €5 is dus een te betalen boete van €150.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.