Een goedkope (bij)verwarming in Spanje

  1. Algemeen
  2. Verwarmingstoestellen op petroleum
  3. Verwarmingstoestellen op flessen gas
  4. Houtkachels in Spanje

1.Algemeen

Spanje in de winter is warmer dan in België of Nederland maar ook hier kan de temperatuur onder de nul graden zakken. De dagen blijven zonnig maar de avonden zijn koud en dan zal je vooral vanaf november tot maart een verwarming nodig hebben.

Wanner je een Spaanse woning huurt of koopt en zij ligt op het zuiden dan is dat aangenaam in de winter maar het kan ondraaglijk zijn in de zomer, zelfs met airconditioning. Het is gemakkelijker om een woning te verwarmen dan om ze af te koelen en zo kies ik voor het verwarmen in de winter en om van meer koelte te genieten tijdens de rest van het jaar.

De meeste airconditioning systemen kunnen naast het verkoelen ook gebruikt worden om de woning te verwarmen. Maar het is niet efficiënt om een grote kamer op deze wijze te verwarmen en het is vrij duur aan elektriciteitskosten. Verder kunnen er problemen opduiken als men ademhalingsproblemen heeft zoals astma, dan kan airconditioning de problemen groter maken.

Men kan dunne verwarmingspanelen kopen die economisch zijn maar die in feite enkel geschikt zijn als een bijkomende verwarming. Olieradiatoren zijn efficiënter en economischer maar zij zijn log en ze staan meestal niet mooi in het interieur.

Elektriciteit is in Spanje, door de voortdurende prijsverhogingen, niet echt goedkoop en als men een grote woning moet verwarmen eindigt men met een hoge elektriciteitsfactuur.

2. Verwarmingstoestellen op petroleum

Verwarmingstoestellen op petroleum zijn een haalbare optie. Als je nog denkt aan de roestige, stinkende oude verwarmingstoestellen vanuit de tijd van je grootouders dan ben je mis.

Ga eens kijken in een Spaanse ijzerhandel of supermarkt en je kan daar zeker een dergelijk verwarmingstoestel voor minder dan € 100 vinden. Twintig liter petroleum kosten ongeveer € 50 en met twintig liter kan je een maand verwarmen.

3. Verwarmingstoestellen op flessen gas

Een andere optie zijn de verwarmingstoestellen op flessen gas. Zij staan op wieltjes en zij kunnen dus van kamer naar kamer verplaatst worden. Ook bij deze toestellen zijn er attractieve modellen te vinden voor ongeveer € 70–100.

Deze toestellen gebruiken onder andere butaangas en die kosten tussen de 15 en de 50 euro, afhankelijk van de grootte van de fles. Met een grote fles kan je een maand verwarmen en het is dus een economische oplossing. Men moet zijn eerste fles aankopen en dat kan in pompstations van Repsol of Cepsa, in sommige lokale supermarkten en in sommige ijzerhandels.

Men zal u tussen de 40 à 50 euro aanreken als waarborg voor de fles en men heeft soms, bij de pompstations zeker, uw identiteitskaart of paspoort nodig ter identificatie.

4. Houtkachels in Spanje

Veel Spaanse woningen, zelfs de nieuwgebouwde, hebben open vuurhaarden en zo kan je ook een houtvuur plaatsen. Houtkachels hebben een redelijke prijs, vanaf € 300 maar dat is wel een bodemprijsje, maar misschien kan je beginnen met een open haard. Afhankelijk van uw smaak kan men voor een €300 een open haard laten plaatsen.

Misschien is het handig dat men aan zijn buren vraagt waar men in de buurt houtblokken kan kopen, misschien kan men de blokken samen aankopen om zo een gunstiger prijs te bekomen. Sommige houthandelaars bieden een self service aan, men rijdt met zijn wagen bij aankomst op de weegbrug en bij vertrek rijdt men terug op de weegbrug.

Indien mogelijk kan je hout sprokkelen in een bos in de buurt om het thuis te laten drogen. Het is ook mogelijk dat je houten palletten verzameld om die als stookhout te gebruiken. Op veel bouwplaatsen heeft men geen probleem dat die palletten worden meegenomen.

Ik hoop dat de bovenstaande tips u helpen om u aan een schappelijke prijs warm te houden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.