Een Spaanse autoverzekering voor jongeren

Autoverzekering voor jongeren

Verzekeringsmaatschappijen zijn niet altijd even gemakkelijk als het er om gaat om een autoverzekering te geven aan jongeren.

Het bewijs is er dat jonge mannen in de leeftijdscategorie van 18 tot 30 jaar meer verkeersongevallen veroorzaken dan andere bestuurders. Door de Europese regelgeving moeten meisjes dezelfde prijs betalen als hun mannelijke collega’s want er mag geen discriminatie zijn op basis van het geslacht.

Sommige ouders proberen dit te omzeilen door een autoverzekering op hun naam af te sluiten met hun zoon of dochter als occasioneel gebruiker. Verzekeringsmaatschappijen hebben tegen deze praktijken nu de strijd aangebonden omdat het “illegaal” zou zijn en ze weigeren om uit te betalen bij een ongeval.

Een verzekering voor jongeren is duur en een verzekeringsmaatschappij mag ook een aantal voorwaarden verbinden aan het contract zoals een verbod om in het weekend te rijden. Het is zelfs mogelijk om een verzekering te weigeren tot 2 jaar na het behalen van een rijbewijs.

Nu zijn er gesofisticeerde apparaten op de markt om de rijstijl van jongeren in de gaten te houden en soms zijn ze verplicht voor deze jonge bestuurders. Deze “zwarte dozen” bevatten een GPS en zij zenden via een satellietverbinding informatie door over het rijgedrag van de bestuurder. De informatie wordt dag en nacht opgeslagen en dat is de tijd, de weg, de drukte op de weg en de snelheid.

Deze apparaten hebben nu nog de grootte van een mobiele telefoon en ze zijn praktisch onverwoestbaar. Gespecialiseerde garages kunnen het apparaat op een verborgen plaats in de wagen plaatsen.

Enkele Spaanse verzekeringsmaatschappijen gebruiken dit apparaat om aan hun klanten onder de 30 een korting toe te kennen. De maatschappij Mapfre is al enkele jaren bezig met dit systeem en zij geven hun klanten gedurende het eerste jaar een korting van 5 procent, daarna kan die korting oplopen tot 40 procent.

Bij Mapfre is de plaatsing van het apparaat gratis als men een polis afsluit van 1 jaar.

Een andere maatschappij die deze mogelijkheid geeft is Generali maar zij werken met maandelijkse betalingen van de polis.

Naast een goedkopere polis zijn er nog andere voordelen aan het gebruik van het apparaat verbonden. Zo bevatten ze een GPS en dat is handig indien de wagen gestolen wordt. Er is tevens een ingebouwde “paniekknop” voorzien en die is dan weer handig in het geval van een accident. De ingebouwde GPS stuurt automatisch een bericht naar de 112 centrale als de bestuurder de paniekknop niet annuleert binnen de 60 seconden.

Vanaf 2015 zal die paniekknop verplicht zijn in alle wagens in Europa.

In Frankrijk hebben deze apparaten een ingebouwde camera maar dat is in Spanje verboden.

Critici zeggen dat het gebruik van het apparaat Big Brother weer dichterbij brengt maar het is een feit dat het levens red.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.