Een tuin in Spanje, hoe beginnen we er aan?

 1. Het begint met plannen en ontwerpen
 2. Een kleurrijke tuin in de zomer
 3. Een vakantiewoning en een tuin – de uitdaging
 4. Uw tuin is klaar voor de Kerstvakantie
 5. Tuinieren rond Nieuwjaar
 6. Tips voor een tuin op een heuvel

1. Het begint met plannen en ontwerpen

Foto:

Potomacpalms

Water is kostbaar en drinkbaar water is dat nog meer. De verschillende overheden in Spanje gaan stilletjes aan het onjuist gebruik van drinkwater ontmoedigen door ofwel hogere prijzen voor water op te leggen (Valencia) of door het opleggen van boetes (Andalusië). Daarom moeten we er even bij stilstaan wat we kunnen doen om het waterverbruik zoveel mogelijk te beperken. In de rubriek hiernaast staan er nog enkele tips om water te besparen.

Ongeveer 30 % van de landmassa op onze planeet heeft problemen met droogte. Een bijkomend probleem is dat juist de gebieden met de grootste droogte ook de grootste bevolkingsaangroei hebben, dit geeft nog een extra druk op de water bevoorrading.

Meer dan 50 % van het waterverbruik door een gezin wordt buitenshuis verbruikt en daar is er een groot verbruiker, de tuin. Een verschrikkelijke verspilling van drinkbaar water. .

In Australië en in het zuid-westen van de Verenigde Staten is er een enorme toename van de bevolking geweest met alle waterverbruik van dien maar  daar is er een stijl van tuinaanleg ontstaan die gaandeweg populairder werd.

Deze stijl noemde men “xeriscape”.

Deze naam is afkomstig van het Griekse woord “xeros” wat droog wil zeggen en het is gecombineerd met landscape wat tuinarchitectuur wil zeggen.

Met deze naam wil men duidelijk maken dat er tuinen kunnen aangelegd worden met een verantwoord waterverbruik. Veel van wat men in xeriscape doet is gewoon even rustig logisch nadenken maar er zijn 7 basisbegrippen.

Planning en ontwerp

De belangrijkste factor is de positie van uw huis en de tuin. De zuid- en westkant zullen de hitte van de zomer voelen en daartegenover staat de noordkant waar de koude het hardst zal gevoeld worden. Planten moeten bij elkaar geplaatst worden naargelang hun waterbehoefte en in het algemeen kan men stellen dat de planten met de grootste waterbehoefte het dichtst bij het huis geplaatst worden. Kijk ook naar de helling van de tuin zodat de helling niet te groot is, het water moet de grond kunnen indringen.

Bodem verbetering

De ideale bodem is er een dat zowel een goede verluchting heeft naast een goede afwatering en toch genoeg vocht en voedingsstoffen kan vast houden. Elke tuinier streeft er naar om de bodem te verbeteren maar alles hangt af van de bodem zelf, zanderig, kalkhoudend enz.

Kleine grasperken

Dit spreekt voor zichzelf. Alle grasperken, zelfs die van Kikuyu gras en dat is  een grassoort dat geen grote eisen stelt aan de water bevoorrading zullen dorstig worden in de zomer. Als we het grasperk zo klein mogelijk houden en in onze tuin enkel een “mini-oasis” maken, zullen we grote hoeveelheden water minder verbruiken.

De juiste planten keuze

Logisch, maar misschien niet voor iedereen, als we zien wat sommige mensen hier aanplanten. Iets moet ons toch zeggen dat het hier in zuidelijk Spanje geen ideaal klimaat is voor camelia’s en andere planten die veel water nodig hebben.

Dus kies uw planten verstandig, er is een groot aantal plaatselijke planten beschikbaar en stilletjes aan komen er planten uit andere droge plaatsen in de wereld hier op de markt.

Strooisel

Met het plaatsen van strooisel rond de planten help je om vocht bij de planten te houden door het verdampen tegen te gaan. Strooisel helpt ook tegen onkruid en als er dan toch is kan je het gemakkelijk uittrekken. Strooisel helpt ook tegen de opbouw van zouten in de bodem.

Strooisel kan gemaakt worden van compost, naalden van pijnbomen en boomschors. Deze laag zal geleidelijk in de bodem verdwijnen en moet daarom elke paar maanden bijgevuld worden.

Goede irrigatie

Hier in het zuiden van Spanje zitten we in de voorhoede van de irrigatie technologie.  Automatische druppel installaties zijn overal verkrijgbaar. Als we elke individuele plant water kunnen geven en dat zoveel wij willen en op elk moment wij willen, ’s morgens in de vroegte voor de zonneschijn, dan zal er veel minder water verloren gaan door verdamping of op verkeerde plaatsen terecht komen.

Onderhoud

Zoals in alle tuinen is er altijd wel iets te doen. Maar in een tuin die weinig water gebruikt gaat alles toch wat gemakkelijker. Onkruid moet verwijderd anders gebruikt dit de bemesting voor uw planten, je moet een oogje op het bevloeiingssysteem houden en er moet strooisel bijgebracht worden. Planten die weinig water gebruiken moet weinig gesnoeid worden. Men kan ook beter traag werkende bemesting gebruiken, omdat deze bemesting geen snelle dorstige groei nodig heeft.

2. Een kleurrijke tuin in de zomer

Als je een van de vele eigenaars van een woning bent die nu voor de vakantiemaanden in Spanje aankomen dan volgen hierna een aantal tips hoe je uw woning kan verfraaien. Het is niet belangrijk of de woning nu een penthouse, een appartement of een villa is.

Wij kijken naar wat er belangrijk is zodat je ten volle kan genieten van de volgende twee maanden.

De meest praktische weg voor eigenaars die hier enkel tijdens de twee zomermaanden zijn en die geen vaste tuinier in dienst hebben is de keuze die zij moeten maken tussen planten of snijbloemen.

Volgens mij kan je het best kleurrijke, geurende planten aanschaffen die je kan weggeven op het einde van uw verlof of die maar een levensduur hebben tot einde zomer.

Hierna staan een aantal suggesties die u verzekeren van planten die tijdens uw gans verblijf zullen bloeien en in sommige gevallen zullen zij u voorzien van een aangename geur.

Er staan ook enkele kruiden tussen die gekozen zijn voor hun kleurrijke bladeren of bloemen en sommige kan je gebruiken in de keuken.

Kleine planten in potten:

Foto van een hibiscus:
Pratheepps
 • Hibiscus
 • Fuchsia (in half schaduw)
 • Lantana
 • Gardenia

Klimplanten in potten

 • Dipladenia
 • Bougainvillea (purper)
 • Jasmijn
 • Plumbago (mannentrouw)

Eenjarige planten

 • Petunias
 • Vlijtig liesje (in half schaduw)
 • Cinerarias Pericallis
 • Postelein
 • Afrikaantjes

Overblijvende planten

 • Struikmargriet
 • Zuid-Afrikaanse margriet
 • Middaggoud
 • Geranium
 • Tuinanjer
 • Begonia
 • Verbena

Kruiden

 • Munt
 • Basilicum
 • Curryplant
 • Lavendel
 • Rozemarijn
 • Salie
 • Marjolein
 • Peterselie
 • Stevia

Koop potten die minstens 2 maal zo groot zijn als de potten waarin de planten geleverd worden en vul de potten met een licht vochtige compost of potaarde. Plant de planten in de potaarde. Als je deze planten wil doorgeven aan een vriend na uw vertrek dan laat men de planten in de potten uit het tuincentrum. De wortels blijven zo onbeschadigd en dat is altijd beter voor het verpotten.

In het algemeen zullen alle bovenvermelde planten de volle zon overleven, enkel de fuchsia, begonia en het vlijtig liesje hebben ook schaduw nodig.

Alle potplanten die in de volle zon staan hebben dagelijks water nodig. Overblijvende planten hebben tweemaal daags water nodig. Eenmaal per week geeft men vloeibare bemesting.

Uitgebloeide bloemen en dode planten moeten regelmatig verwijderd worden en daardoor stimuleer je de doorlopende bloei.

Werk een gel door de compost om een reservoir van vocht aan te leggen aan het wortelgedeelte. Dit geeft u een à twee dagen respijt als je eens vergeet water te geven.

3. Een vakantiewoning en een tuin – de uitdaging

Vakantietuiniers

Meer en meer mensen kopen een villa voor persoonlijk gebruik en zij hebben geen intentie om ze te verhuren. Daaruit volgt dat de villa meestal maar 6 tot 12 weken bewoond zal zijn.

Veel van de villa’s die nu gekocht worden liggen in nieuwe urbanisaties en zij hebben allemaal een eigen persoonlijke tuin die het grootste deel van het jaar er zeer verwilderd bijligt.

Men kan een tuinier aannemen die de tuin voor u zal onderhouden maar dit kan een kostelijke oplossing zijn. Een betere oplossing is dat u in het ontwerp van de tuin kiest voor een tuin die stap voor stap kan aangelegd worden zonder al teveel onderhoud.

De uitdagingen voor de vakantietuinier

Er zijn vier grote uitdagingen.

 1. De tijd die u aan uw tuin tijdens de vakantie kan besteden is beperkt, rekening gehouden dat er ook tijd voor ontspanning moet zijn.
 2. De vakantie valt dikwijls niet samen met de bloeiperiode van de mooiste planten.
 3. Als het onderhoud van de tuin steeds meer en meer tijd zal in beslag nemen tijdens uw bezoek aan uw eigendom.
 4. Kiest men voor dorstige planten dan zal uw waterrekening snel de hoogte ingaan, zelfs met een door een timer bestuurd bewateringssysteem.

Men ontwerpt de tuin dus zodanig dat er een minimum aan onderhoud en waterverbruik is, dat hij eens Spaans karakter heeft met een maximum aan kleur en geur. Wil je fruit oogsten dan kiest men een plant die fruit levert in de periode van de vakantie.

Praktische tips voor de afwezige tuinier

Hierna volgen een aantal praktische tips die u moeten toelaten dat u van uw vakantie kan genieten maar dat er toch voldoende snelheid zit in de aanleg van de tuin.

 1. Ga in het begin voor een ontwerp dat snel werkelijkheid kan worden en dat binnen uw mogelijkheden ligt. Meer ingewikkelde zaken kunnen later bijgevoegd worden als u op pensioen bent en meer tijd kan besteden aan uw tuin.
 2. Spendeer geen tijd om de ganse tuin om te spitten en om alle vuil uit de grond te verwijderen. Dit is niet nodig op plaatsen waar men paden, terrassen en rotspartijen wil aanleggen.
 3. Leg zo vlug mogelijk een netwerk van paden en terrassen aan. Denk er aan dat een zware storm het harde bodemoppervlak kan veranderen in opwaaiend zand van rode klei. Voor een snelle aanleg van paden en terrassen gebruikt men het beste steenslag die men op een zware zwarte plastiek legt. Hiermee stabiliseert men de ruimtes om buiten te eten en om zijn siesta te nemen. Steenslag is een goed alternatief voor gazons.
 4. Verdeel de tuin in een aantal plekken en werk eerst de delen af die het meeste in het oog springen en die u kunnen voorzien van schaduw in de zomer en die u bescherming bieden in de winter.
 5. Beperk de eerste aanplantingen tot hagen, bomen die u kunnen voorzien van schaduw en planten die voldoende weerstand hebben tegen de droogte.
 6. Denk er aan dat potten, esthetische versieringen en fonteinen een goed alternatief kunnen zijn maar dat zij minder onderhoud vragen.
 7. Om vanaf dag één al te kunnen genieten van het leven buitenhuis kan men overwegen om naast een BBQ ook een Mexicaanse oven of een staander voor een paella pan aan te leggen.
 8. Voor je gaat planten moet men de bodem verbeteren in bloembedden, rond bomen en in een eventuele groentetuin. Werk daarom grote hoeveelheden mest of compost in de bodem in.
 9. Als je gaat planten maak dan een voldoende groot plantgat in en giet een beetje water op de bodem van het plantgat. Men kan ook gebruik maken van een gel die water absorbeert.
 10. Leg rond alle planten houten of stenen snippers op een geweven plastieken vel.
 11. Installeer een simpel irrigatiesysteem met een timer maar denk er aan, de batterijen moeten tweemaal per jaar vervangen worden.
 12. Werk niet alle dagen in uw tuin maar doe er enkele jaren langer over om hem aan te leggen. Begin met volop te genieten van uw verblijf in Spanje.
 13. Een goed doordachte tuin kan u helpen om meer te genieten van het prachtige Spaanse klimaat en de tuin kan voorkomen dat u tijdens de warmste en de koudste dagen uw toevlucht niet moet zoeken in kamer met de airco of de centrale verwarming aan.

4. Uw tuin is klaar voor de Kerstvakantie

Een van de geneugden van een eigendom in Spanje is om te genieten van een kleurrijke tuin in de Kerstvakantie.

Een tuin die u motiveert om in de winter buiten te zitten om er te genieten van het zonnetje en die u toelaat om in aangename condities in de tuin te werken.

Er zijn nu vijf belangrijke zaken te doen zodat u van het voorgaande kan genieten en september is niet te vroeg om om het werk uit te voeren.

A. Verzet u tegen de drang om nu met het snoeien te beginnen, anders dan in Noord-Europa snoeit men hier in het zuiden het beste in december-januari.

B. Tijdens de herfst kan men de overblijvende planten en struiken langer laten bloeien door dode bloemen te verwijderen. Snoei slechte takken om andere takken te verbeteren. Als de herfst nog een droge periode is moet men bevloeien.

C. Stimuleer het vroege bloeien van struiken en bomen die normaal maar in bloei gaan vanaf midden januari. Daarom moet men uitgekozen planten in een naar het zuiden gericht, beschut tuinbed aanplanten, ze voldoende water en voldoende meststof geven die rijk is aan kalium. Beschutting kan gegeven worden door muren, glazen schermen, hekken of een hek.

D. Als uw tuin nog niet volledig is aangeplant dan kan men struiken en bomen aanplanten uit de hierna volgende lijst.

E. Koop een selectie planten en bloemen aan die juist voor Kerstmis in bloem staan. Deze planten kunnen overal in de tuin aangeplant worden. Hierna volgt een lijst waaruit men kan kiezen.

Bloeiende bomen

De meest betrouwbare laat bloeiende bomen zijn:

De aardbeiboom (Arbutus unedo) is een 1,5-3 m hoge struik of zelden een tot 12 m hoge boom met een matgrijze, gegroefde stam uit de heifamilie (Ericaceae). De jonge twijgen zijn klierachtig behaard. De bladeren zijn afwisselend geplaatst, stevig, sterk glanzend aan de bovenkant, kaal aan beide zijden, lancetvormig, 4-11 cm lang en hebben een sterk gezaagde rand.

De bloemen groeien in 5 cm lange en brede, hangende trossen aan het einde van de takken. De bloemen zijn groenachtig of wit tot roze van kleur, 9 mm lang en klokvormig met teruggekromde kroonslippen en een 1,5 mm lange kelk. De vruchten zijn eetbaar maar men kan ze ook laten hangen voor de vogels. De aardbeiboom bloeit van oktober tot maart.

De dame van de nacht (cestrum nocturnum) is een tot 2 m hoge struik met ’s avonds en ’s nachts zeer sterk geurende bloemen. De bloemen zijn klein in trossen en geel groen van kleur. Hij komt voor rond de Middellandse zee (Spanje , Turkije).

Bloeiende struiken

Lantana is een geslacht met circa 150 soorten overblijvende planten en komt van nature voor in de tropische gebieden van Amerika en Afrika. Het geslacht omvat zowel kruidachtige planten als struiken, die 0,5-2 m lang worden.

De soorten hebben bloeiwijzen met geurende, oranje en rode bloemen. Er zijn ook cultivars ontwikkeld met andersgekleurde bloemen. De besvruchten van Lantana zijn giftig. De bloemen trekken vele insecten en vogels aan.

Hibiscus is een geslacht van circa 200 tot 220 soorten bloemplanten dat van nature voorkomt in mediterrane, subtropische en tropische gebieden over de hele wereld. Het geslacht omvat zowel eenjarige als meerjarige kruidachtige planten, houtige struiken en kleine bomen.

De bladeren zijn afwisselend geplaatst, enkelvoudig, ovaal tot lancetvormig met vaak een gezaagde of gelobde rand. De bloemen zijn groot, opvallend en trompetvormig. De kleuren variëren van wit, roze, rood, paars of geel en zijn 4–15 cm breed. De vruchten zijn droge, vijfhokkige doosvruchten, die meerdere zaden per hok bevatten. De zaden komen tevoorschijn als de doosvrucht bij volledige rijpheid openklapt.

De kerstster, kerstroos, atatürkbloem of poinsettia (Euphorbia pulcherrima)wordt voornamelijk gekocht voor de kerst. De soortaanduiding “pulcherrima” betekent in het Nederlands ‘de schoonste’. Er zijn rassen met helderrode, donkerrode, zalmrode, witte en gele schutbladen (bracteeën), die stervormig gerangschikt zijn om de bloemknoppen. De eigenlijke bloemen zijn klein en geel van kleur. De schutbladen trekken insecten aan.

Het sap van de kerstster zou giftig zijn en op de huid rode vlekken en bij opname door de mond vergiftigingsverschijnselen en spijsverteringsproblemen veroorzaken. Dit wordt tegenwoordig betwijfeld. In experimenteel onderzoek bij ratten is van giftigheid niets gebleken. Een kind van 25 kilo zou meer dan een halve kilo van de bladeren moeten eten om doses te bereiken die hoger zijn dan de doses die bij ratten geen effect hadden. Ook uit consulten van vergiftigingen-informatiecentra bleek nergens dat de kerstster ooit symptomen had veroorzaakt.

Bloeiende, klimmende struiken

Bougainvillea is een geslacht uit de familie Nyctaginaceae. Soorten en kruisingen uit het geslacht worden toegepast als tuin- en kamerplant.

Er zijn circa 15 soorten, afkomstig uit de tropen en subtropen van Zuid-Amerika, vooral Brazilië. Ze zijn in de eerste helft van de 19de eeuw in Europa ingevoerd. Vooral in de landen rond de Middellandse Zee en in Afrika tieren ze welig.

Deze planten zijn heester- of kruidachtig, groenblijvend of bladverliezend, meest klimmend. In de vrije natuur worden ze tot 4 m hoog. Ze hebben bedoornde twijgen en onaanzienlijke bloempjes. De bloemen zijn omgeven door opvallend gekleurde, papierachtige schutbladeren die lang aan de plant blijven zitten.

Nachtschade (Solanum) is een geslacht van planten in de Nachtschadefamilie (Solanaceae).

Het geslacht is met 1500-1700 verschillende soorten het grootste geslacht in de Nachtschadefamilie. In de regel zijn de soorten kruidachtig, vaak rankend of klimmend. Veel soorten komen in de tropen voor, maar een aantal komt ook in gematigde streken voor. In de tropen zijn het vaak struiken en zelfs tot 6 meter hoge ‘bomen’.

Winterjasmijn (Jasminum nudiflorum) uit de familie Oleaceae is in Nederland een van de vroegstbloeiende heesters. Hij bloeit met heldergele bloemen van december tot februari, op dan nog bladloze donkergroene vierkante stelen van tweejarig hout. De struiken vertonen gelijkenis met bloeiende forsythia.

De plant is zeer geschikt om aangebonden, als leiplant, tegen een muur te laten groeien. De kans op verwildering wanneer hij vrij staat is tamelijk groot, omdat doorbuigende twijgen die de grond raken makkelijk wortelen.

Losse takken, die bijna in de knop zijn, kunnen in huis in bloei getrokken worden en de bloemen blijven lang mooi.

Mannentrouw (Plumbago auriculata, synoniem: Plumbago capensis) is een plant uit de strandkruidfamilie (Plumbaginaceae). Het is een klimplant met tot 4 m lange, twijgen. De verspreid staande bladeren zijn ovaal of eivormig en 3-9 cm x 1-3 cm groot. In de bladoksels bevinden zich oorvormige steunblaadjes. De bloemen groeien in eindstandige, 2-6 cm lange trossen. De 3 cm brede, blauwe of zelden witte bloemen bestaan uit vijf bloemblaadjes. De vruchten zijn 8 mm lange doosvruchten die na rijping vijfkleppig openspringen.

Overblijvende, bloeiende vaste planten

De gekroonde ganzenbloem (Glebionis coronaria, synoniemen: Leucanthemum coronarium, Chrysanthemum coronarium) is een plant met een hoogte van 30 tot 80 cm, heeft gele bloemhartjes met spiraalvormige bloemblaadjes en aromatische tweezijdige gelobde bladeren, die een breedte van 3 tot 6 cm bereiken. De groente groeit goed in milde en gematigde klimaten, maar vormt bij te warm zomerweer voortijdig bloemknoppen.

De plant komt van nature voor in het Middellandse Zeegebied en verder naar het oosten toe tot in Iran en naar het westen toe tot op de Canarische Eilanden. De plant wordt toegepast als sierplant en groente.

Vetplanten

Aloe aculeata (synoniemen ngopanie, sekope, red hot poker aloe) is een aloe variëteit uit Zuid-Afrika, Zimbabwe en Mozambique. Hij groeit in rotsachtige streken en droge grond. De bladeren van de plant bereiken een lengte van 30 tot 60 cm. De bloemen hebben een roodachtige oranje tot gele kleur en ze zijn 23 tot 40 mm groot.

Aeonium is een geslacht uit de vetplantenfamilie (Crassulaceae). De naam komt van het Griekse ‘aioon’, dat volhardend of eeuwig betekent.

Dit geslacht omvat zo’n 40 soorten, waarvan er 34 van nature voorkomen op de Canarische Eilanden, waar ze op droge, rotsachtige plaatsen groeien. Aeonium arboreum stamt uit Marokko. De overige soorten komen van Kaapverdië, Madeira en de zuidelijke landen van het Middellandse Zeegebied.

Het zijn vetplanten die bladrozetten vormen met succulente bladeren. De meeste soorten hebben meerdere rozetten per plant. Er zijn ook soorten die maar één rozet per plant hebben. Doordat oude verdroogde blaadjes afvallen komen de rozetten steeds hoger te zitten op kale stengels maar er zijn een paar soorten die vrijwel stengelloos. De meeste soorten bloeien witgroen en crèmewit tot goudgeel, maar ook roze en steenrode bloempluimen komen voor. De bloemstengel komt uit het hart van een rozet en vertakt zich tot een pluim. Na de bloei sterft de rozet waaruit de bloemstengel kwam af. Ze vormen vruchten met veel stoffijne zaden.

Eenjarige planten

Viooltje (Viola) is een geslacht uit de viooltjesfamilie (Violaceae). Het geslacht kent circa vierhonderd soorten die voorkomen in gematigde streken. De meeste soorten worden op vochtige en iets beschaduwde plaatsen aangetroffen. Na het bloeien draait de uitgebloeide bloem zich naar beneden, na de rijping richt de zaaddoos zich weer op, en opent zich. Het verdroogde zaadkapsel staat onder spanning en bij beweging schieten de zaadjes weg.

Er bestaan cultivars met grotere bloemen, die echter niet verwilderen.

Het vlijtig liesje (Impatiens walleriana) is een 30–60 cm hoge, overblijvende, kruidachtige, sterk vertakte halfheester met kale, gladde, glanzende, doorschijnende stengels. De bladeren zijn onder aan de stengels afwisselend geplaatst en in het bovenste gedeelte staan ze in kransen. De bladeren zijn elliptisch tot lancetvormig, in de bladsteel versmald, toegespitst en aangedrukt getand.

De bloemen zijn karmijnrood, scharlakenrood, vermiljoenrood, rozerood, roze of wit van kleur. Ze zijn plat van vorm en steken uit boven de vliezige steunbladeren. Ze worden tot 4 cm breed, zijn bijna radiair symmetrisch en dragen een fijne, lange spoor.

Postelein (Portulaca oleracea, synoniem: Portulaca sativa) is een eenjarige plant, die behoort tot de posteleinfamilie (Portulacaceae). De soort komt van nature voor in India en het Midden-Oosten. In Iran wordt de groente al meer dan 2000 jaar gegeten. Ook bestaan er cultivars met grote bloemen voor de siertuin.

Postelein wordt 5-50 cm hoog en heeft verspreid staande, vlezige bladeren. De wilde postelein heeft liggende, gladde, roodachtige stengels en de gekweekte opgaande. Postelein vormt een penwortel. De plant bloeit in Nederland in het wild van juni tot de herfst met gele 1,2 cm grote bloemen. De plant bloeit ’s morgens slechts enkele uren. De vrucht is een veelzadige doosvrucht die met een dekseltje openspringt. De zwarte zaden zijn eetbaar. De plant komt voor op voedselrijke grond in tuinen, tussen stenen en aan rivieroevers.

Bloembollen

Onze favorieten zijn amaryllis, hyacinten, anemonen, krokussen, narcissen en fresia’s. Je plant de bollen gewoon in de tuin. Natuurlijk kan je ook wachten tot in december en dan potten kopen die juist in bloei komen. Hou rekening met het feit dat bollen in de tuin of in een pot vochtig moeten blijven.

5. Tuinieren rond Nieuwjaar

Tuinieren rond Nieuwjaar verzekerd u ervan dat je van uw tuin kan genieten:

 • van de zonnige levenswijze waarvoor je naar Spanje bent gekomen
 • een dagelijkse oogst van onbespoten kruiden, groenten en fruit
 • dat je van een grote tuin kan genieten maar dat er weinig onderhoudswerk is tijdens langere periodes in het jaar

Natuurlijk hebben we allemaal een verschillende zienswijze over hoe we onze tuin moeten inrichten of over hoe we hem moeten herinrichten. Wat voor ambities je ook hebt voor het nieuwe jaar, verzeker je ervan dat je realistisch blijft omwille van het microklimaat van uw tuin, de bodemstructuur van uw tuin en de tijd die je beschikbaar hebt om in de tuin te werken.

Hierna volgen een aantal punten waar je misschien toch rekening mee kan houden:

 • Maak in de tuin een ruimte waar je absoluut geen bestrijdingsmiddelen gebruikt en waar uzelf maar ook de rest van uw familie, uw bezoekers, uw huisdieren tot zelfs wilde dieren van kan genieten zonder het doelwit te worden van insecten en schimmels. Gelukkig bestaan er reeds genoeg biologische producten die u in uw tuin kan gebruiken en die verkrijgbaar zijn in de lokale tuincentra. Kan je geen biologische producten in uw lokaal tuincentrum vinden dan rest er nog (in zuidoostelijk Spanje) Trabe. Dit bedrijf kan je vinden naast de luchthaven van San Javier in Murcia en je kan dan via internet uw aankopen doen. Heb je vragen dan kan je ook telefoneren naar het nummer 968.572.004 en voor de Spaans onkundigen, Francisco spreekt ook Engels.
 • Omdat de herfstbuien niet opgevangen en gestockeerd worden voor later gebruik kan men best investeren in opvangmogelijkheden en in waterbakken. Doe dit bij voorkeur zo snel mogelijk maar maak ook gebruik van TerraCottem bodemverbeteraar die het mogelijk maakt om het waterverbruik met 50 tot 70 procent te verminderen.
 • Begin of vergroot de ruimte in de tuin voor uw eigen biologische tuin zodat je 365 dagen per jaar kan genieten van uw eigen kweek maar denk er aan, er kan veel groeien op een ruimte van 1 vierkante meter. Met het verdwijnen in een aantal streken van veel boomgaarden en de praktijk van het oogsten en verkopen van onrijp fruit gaan meer en meer mensen ook zelf biologisch fruit oogsten.
 • Verminder de kost van de planten door alleen de geschikte planten voor het microklimaat in uw tuin te zetten. Denk er aan dat zelfs tussen naast elkaar liggende tuinen een verschil kan zijn afhankelijk de hoogte van de heggen en hekwerk, het aanwezig of juist ontbreken van een natuurlijke schaduw en de blootstelling van de tuin aan de hete zomerzon en de koude winterwind.
 • Verminder onderhoud door het verkleinen van uw gazons en vergroot de ruimte voor een terras, paden en niet opdringende planten.
 • Eet meer in uw tuin door meer kooktechnieken te gebruiken.
 • Verminder de tijd de u spendeert aan het reinigen van uw zwembad door rond het zwembad enkel “propere” planten te plaatsen dus zeker geen bladverliezende planten.
 • Stimuleer de aanwezigheid van meer “wilde” dieren door gebruik te maken van nestkastjes, dicht begroeide struiken te plaatsen en door gebruik te maken van biologische bestrijdingsmiddelen.
 • Verhaksel en composteer zoveel mogelijk van de snoei in januari en februari.
 • Plant meer bomen, maar niet te dicht bij de woning, of plaats een door planten overdekte gazebo zodat je in de zomer voldoende schaduw hebt.

6. Tips voor een tuin op een heuvel

Lang geleden werd alle beschikbaar land aan de vlakke Spaanse costas volgebouwd en het resultaat daarvan is dat men nu meer op de heuvels moet bouwen. Dat geeft een aantal problemen voor mensen die hier een woning hebben.

Zo is het mogelijk dat ganse urbanisaties op rotsen gebouwd zijn met weinig of geen grond of zelfs maar eeuwenoude kiezel.

Hierna volgen enkele aandachtspunten waar u rekening mee kan houden

A. Als er naakte rotsen in de tuin aanwezig zijn dan zal er bij regenval het water gewoon afspoelen en dat is dan meestal in lager gelegen tuinen of op de weg. Maar uit voorzorg kunnen er muurtjes van rotsstenen gebouwd worden die het water dirigeren in de gewenste richting. Men kan het water in de richting sturen van een onder- of een bovengronds waterreservoir. Bouwt men zelf de woning dan kan men er over denken om een opslagruimte onder het terras of rond het zwembad aan te leggen.

B. Planten leven slechts enkele jaren in een ondiepe grond maar een aantal planten hebben minder last van de ondiepe grond en leven dus langer. Het is daarom beter om om op de schuine helling terrassen aan te leggen en ze op te vullen met vruchtbare grond die verbeterd is met bemeste compost, kiezel en zand.

C. Op rotsachtige stukken kan men zoeken naar de holen tussen de rotsen want daarin ligt dikwijls eeuwenoude rijke grond. Daarin hebben zich dikwijls wilde planten in genesteld en die hebben lange wortels zodat zij onder de rotsen nog aan water geraken.

D. Bouw paden met stevige, veilige trappen doorheen alle niveaus van de tuin en pas de hellingen zodanig aan dat het stromende regenwater naar planten en struiken gebracht wordt.

E. Maak lagere maar diepere treden op de trappen zodat ze door alle leeftijden veilig kunnen gebruikt worden.

F. Bouw de terrassen op een helling met een extra steen aan de voorzijde zodat water op dit terras blijft en niet naar het lager gelegen terras loopt.

G. Werk rond struiken en bomen een goed gecomposteerde paarden, geiten of schapenmest in over een strook van 10 tot 15 centimeter. Als er geen kuddes geiten of schapen in uw streek zijn dan kan u kant en klaar mest kopen in een tuincentrum.

H. Verminder de waterrekening en verhoog de overlevingskansen van uw planten door planten aan te schaffen die resistent zijn tegen droogte.

.

Een gedachte over “Een tuin in Spanje, hoe beginnen we er aan?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.