Eigenaardige, onbekende en verrassende verkeersboetes

 1. Overtredingen die je kent maar die je zullen verbazen
 2. Geldboetes die u kunnen laten wachten

Verkeersboetes die eigenaardig, onbekend en verrassend zijn. We vertellen je de overtredingen waarvoor je niet wist dat je een boete kon krijgen.

Denk je dat je een voorbeeldige bestuurder bent die nooit verkeersovertredingen begaat?

Mogelijk bent u zich bewust van het belang van het respecteren van snelheidslimieten, bestuurt u geen voertuig na het gebruik van alcohol of drugs, gebruikt u nooit uw mobiele telefoon tijdens het rijden, doet u altijd de veiligheidsgordels om en gebruik je kinderzitjes op een correcte wijze, rijdt u nooit door het rode licht en parkeert u altijd correct.

Dit zijn de meest voorkomende boetes en het soort overtredingen die bestuurders het beste kennen. Maar wist u dat er andere overtredingen zijn waarvoor u een boete kan krijgen maar die u niet kent en die u zullen verbazen?

1.Overtredingen die je kent maar die je zullen verbazen

 • Je weet toch wel dat je in uw auto niet meer mensen mag vervoeren dan waar de wagen voor voorzien is. Maar wat je mogelijk niet weet, is dat als je deze regel overtreedt je een boete krijgt tot 500 euro, intrekking van uw rijbewijs gedurende drie maanden en vier punten van uw rijbewijs. Aan al deze straffen wordt je blootgesteld als u meer dan 50% van het aantal toegestane zitplaatsen zonder de bestuurder bezet(zeer ernstige overtreding).
 • Het wordt ook als zeer ernstige overtreding beschouwd als u roekeloos remt (500 euro boete en zes punten van het rijbewijs). Als u remt zonder reden is er een boete voorzien van 200 euro.
 • Het gooien van voorwerpen op de weg of in de omgeving ervan is ook een ernstige overtreding. Sigarettenpeuken uit het raam van uw wagen gooien levert je een boete van 200 euro op en vier punten van je rijbewijs. Maar het kan nog erger, uw rijbewijs kan drie maanden worden ingetrokken als u een sigarettenpeuk uit de wagen gooit en u veroorzaakt een brand of een ongeluk of u hindert verkeer.
 • Respecteer tijdens het rijden fietsers, onthoud dat het zeer kwetsbare weggebruikers zijn en de verkeersregels verbieden het inhalen van fietsers als je ze in gevaar brengt of hindert. Het wordt beschouwd als een ernstige overtreding en er staat een boete op van 200 euro, vier punten minder op uw rijbewijs en een mogelijke intrekking van uw rijbewijs voor maximaal drie maanden.
 • Hou je altijd genoeg afstand tot het voertuig voor u? U moet altijd een voldoende veiligheidsafstand respecteren en er is dezelfde straf voorzien als bij de andere twee overtredingen die we zojuist hebben genoemd.
 • Er zijn ook regels waarvan we denken dat ze, als ze niet worden nageleefd, niet tot een hoge boete zullen leiden, maar niets is minder waar. We verwijzen naar overtredingen zoals het niet bijhebben van de gevarendriehoeken, het niet dragen van het reflecterende vest, rijden zonder de ITV keuring te zijn gepasseerd of de autokeuring is verlopen, u rijdt zonder verlichting of u verblindt tegenliggers, u rijdt met vuile of versleten kentekenplaat. Hou er rekening mee en zie ze niet over het hoofd, want de boete die voorzien is is 200 euro.

2. Geldboetes die u kunnen laten wachten

 • Laat je niet afleiden als je rijdt, want je zou een boete krijgen voor het krabben aan je oor zoals een bestuurder onlangs deed. De agenten dachten dat hij een mobiele telefoon gebruikte en hij moest 60 euro boete betalen.
 • Wanneer je achter het stuur kruipt, doe het dan met als enige doel om u te focussen op de weg, want als je make-up aanbrengt, eet of de krant leest, zelfs als je voor een rood licht stil staat, kun je een boete krijgen van 200 euro en het intrekken van twee punten op het rijbewijs, dezelfde boete als wanneer je afgeleid wordt met uw mobiele telefoon.
 • Het is ook geen goede gewoonte om met je arm uit het raam te rijden omdat je bestraft zou kunnen worden met een boete 80 euro. Rijden met je blote voeten, met slippers, met hakken of zonder shirt levert eenzelfde boete op. Het kan voorkomen dat de politieagent dan een grondige controle doet en de boete kan oplopen tot 200 euro. Onthoud dit goed als je in de zomer naar het zwembad of het strand gaat of als je gaat feesten.
 • En wees heel voorzichtig met het tanken van uw voertuig. Tanken met een draaiende motor, met brandende lichten of met de radio aan kan u een boete opleveren van 200 euro en een verlies van drie punten op je rijbewijs.
 • Vindt je het leuk om met luide muziek op rond te rijden? Als u langs een ziekenhuis of door een gebied rijdt dat als ‘stil’ wordt beschouwd, vergeet dan niet het volume van de radio te verlagen als u niet wil bestraft worden met een boete van 80 tot 100 euro. Dit bedrag kan oplopen tot 2.400 euro als je met zeer veel lawaai door een straat rijdt of als je de rust van de buren verstoort.
 • Gebruik de claxon van uw wagen niet onnodig, volgens de voorschriften van de DGT mag je alleen de claxon gebruiken in geval van nood of om de aandacht van een andere bestuurder te trekken wanneer je inhaalt. Als je betrapt wordt riskeer je een boete van 80 euro.
 • Bovendien kan je ook een boete krijgen als u reclame, versieringen of tekeningen in de auto plaatst (80 euro), als u de DGT niet laat weten dat u uw adres gewijzigd hebt (80 euro), bij hevige discussies of vertoon van tekenen van genegenheid met uw partner binnen van het voertuig (80 euro), u verhoogt of parkeert de auto op een voetpad (200 euro), als slippend vertrekken (100 euro), u wast de auto of u voert onderhoudstaken uit op straat (van 30 tot 3.000 euro) of u rijdt rond met een poster ‘Se Vende’ achter de ramen (tot 200 euro). Deze laatste boete wordt gerechtvaardigd omdat je oneigenlijk gebruik zou maken van de openbare weg en omdat je het zicht moeilijker maakt om te besturen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.