Enkele suggesties om mensen in Spanje te leren kennen en om uw Spaans te verbeteren

Tenzij je beslist hebt om uw sociale contacten in uw nieuwe Spaanse omgeving tot een minimum te beperken moet je buiten komen en contact zoeken met andere mensen.

Het ontmoeten van andere immigranten kan de overgang naar Spanje gemakkelijker maken en dit kan ook nog prettig zijn. Maar in het algemeen zal je toch toenadering moeten zoeken tot Spanjaarden zodat je je eigen sociale netwerk kan uitbouwen.

Tenzij je gehuwd bent met een Spanjaard of een Spaanse en zo kan terug vallen op hun netwerk van vrienden en familie kan je hierna enkele tips vinden om gemakkelijker onder de Spanjaarden te komen.

  • Leer Spaans! – Dit is het meest logische en het belangrijkste als je Spanjaarden wil ontmoeten. Statistisch gezien spreken de meeste Spanjaarden geen andere taal en zo is de mogelijkheid om Spaans te spreken zeer groot. Ga eens naar een kruidenierswinkel of neem eens de bus.
  • Ga bij een vereniging – Waar ook je interesses liggen, bij een vereniging leer je weer een aantal nieuwe mensen kennen die bovendien minstens een interesse gemeenschappelijk hebben. Veel internationale verenigingen hebben een afdeling in Spanje. Was je bijvoorbeeld in België of Nederland lid van Greenpeace dan is er ook hier een Spanje een afdeling. Je blijft je inzetten voor het goede doel en bovendien kom je in aanraking met Spanjaarden. Spanje heeft bovendien een enorm groot aanbod aan plaatselijke clubs en verenigingen, van buurtverenigingen en lokale sport clubs tot kunstverenigingen. Heb je ergens interesse in, in Spanje is er zeker een vereniging voor. Ik bedoel, waar in de wereld kan je elk jaar in het zwart gekleed met een rouwsluier op door de straten gaan met een dode vis in een kleine kist en dan nog toegejuicht worden door de buren. (We praten hier over de de Madrileense vereniging Alegre Cofradía del Entierro de la Sardina.)
  • Doe een uitwisseling – Veel Spanjaarden en dan vooral de jongere hebben interesse om hun taalvaardigheden in een buitenlandse taal te verbeteren en dan is een uitwisseling een goede oplossing. Jij als buitenlander kan je taalvaardigheid in het Spaanse verbeteren, je leert nieuwe mensen kennen en je komt in een aantal andere cafeetjes. Het is waar dat een aantal Spanjaarden enkel interesse hebben in het verbeteren van hun taalvaardigheid maar een groot aantal andere staat open voor een buitenlandse vriend.
  • Volg een cursus – Een cursus is een goed middel om nieuwe vaardigheden aan te leren of om ze te verbeteren. Men moet er ook voor “buiten” komen en men komt in contact met Spanjaarden. Ga bij een voetbalclub, volg schilder of tekenles of leer salsa dansen. Wil je iets meer Spaans, volg een cursus flamenco dansen of gitaar spelen.
  • Werk voor een Spaans bedrijf – Afhankelijk van waar je afkomstig bent wordt het socialiseren hier in Spanje meer aangemoedigd. Maak hier een voordeel van en bekijk ook de werkplek als een mogelijke bron om er vrienden te vinden. Het gezamenlijke nemen van het middagmaal kan je hierbij op weg helpen. Dit maal is dikwijls betaald door de werkgever.
  • Vrijwilliger – Het vrijwilliger zijn is een goed middel om mensen te leren kennen die bovendien dezelfde interesse hebben. Men kan vrijwilliger zijn voor tal van organisaties zoals het Spaanse Rood Kruis, Greenpeace, Pueblo Inglés of de lokale school.
  • Leer uw buren kennen – Zelfs als je uw buren nog nooit gezien hebt dan kan je uzelf altijd gaan voorstellen. Uw buren kunnen goede bondgenoten zijn en als ze er reeds lang wonen zijn ze een goede bron van informatie over de buurt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.