- Een reflecterende driehoek is niet altijd veilig
- Help Flash, de draaiende noodlichten
- Het Sostraffic signaal, het eerste met een lithiumbatterij
- Het anti-misbruik PF-signaal, een ander alternatief voor driehoeken
Het plaatsen van nooddriehoeken kan, afhankelijk van de situatie waarin we ons bevinden, ingewikkeld zijn. Met Help Flash, het Sostraffic-signaal en het PF-signaal hebben we veiligere en zeker even nuttige opties.
Het aantal aanrijdingen blijft verontrustend hoog en veel van deze ongevallen gebeuren wanneer de gebruiker zijn tot stilstand gekomen auto signaliseerde met de driehoeken. De DGT heeft chauffeurs verplicht om sinds 1999 twee veiligheidsdriehoeken in de auto te hebben die het voertuig moeten aanduiden als ze aan de kant van de weg moeten parkeren tengevolge van een ongeval of pech.
1.Een reflecterende driehoek is niet altijd veilig
De bestuurder handelt niet altijd voorzichtig wanneer hij de auto moet verlaten en deze driehoeken volgens de wet moet plaatsen. Bovendien slaan chauffeurs ze meestal op in de kofferbak van het voertuig, wat betekent dat ze uit de auto moeten stappen, altijd met het reflecterende vest aan, om ze op te pakken. En hoewel de DGT aanbeveelt om het voertuig altijd aan de kant van de berm te verlaten, is dit niet altijd mogelijk. Het gevolg is dat de bestuurders die ondertussen voetgangers zijn geworden bijzonder kwetsbare gebruikers worden wanneer de noodsituatie zich voordoet op snelwegen of secundaire wegen.
Om deze risico’s te voorkomen, onderzoekt de Algemene Directie Verkeer een nieuw systeem dat nooddriehoeken zal vervangen of aanvullen. Het heeft al het ontwerp voorgelegd van een nieuwe verordening gericht op wegenwachtdiensten en waarbij de waarschuwingssignalen worden herkend als eenV16-signaal (gevaar waarschuwingssignaal) en dat volgens de vastgestelde technische vereisten.
Er zijn momenteel drie goedgekeurde apparaten die in de toekomst vervangers kunnen zijn voor de nooddriehoeken: de noodflitskoplamp, het Sostraffic-signaal en het PF-signaal.
2. Help Flash, de draaiende noodlichten

Help Flash is een soort noodlicht in de vorm van een vuurtoren die magnetisch op het dak van de auto wordt geplaatst. Onder de voordelen kunnen we vermelden:
- Het licht wordt door het raam op het dak van de auto geïnstalleerd, zonder het voertuig te verlaten.
- De installatie vereist slechts 30 seconden, vergeleken met de geschatte acht minuten die een bestuurder nodig heeft om de nooddriehoeken op 50 meter van het voertuig te plaatsen.
- Het maakt gebruik van LED-technologie en heeft batterijen met een levensduur van 4 jaar.
- Het straalt een licht uit dat zichtbaar is vanop een kilometer afstand.
- Het gebruik ervan is zeer intuïtief, omdat het wordt ingeschakeld wanneer het systeem contact met de dakplaat detecteert. Het kan ook handmatig worden geactiveerd.
- Hij weegt minder dan 100 gram en dankzij zijn kleine formaat kunt u hem opbergen in het dashboardkastje van het voertuig of in de openingen van de zijdeuren.
- Het kost 29,90 euro.
Dit nieuwe noodbaken wordt momenteel vermeld als een aanvullend systeem voor driehoeken. De laatste moeten nog steeds verplicht door bestuurders gebruikt worden. Zoals in het ontwerp staat, zou de vervangingsdatum beginnen op 2 januari 2020 en eindigen op 2 januari 2024.
3. Het Sostraffic signaal, het eerste met een lithiumbatterij
Het Sostraffic-signaal van het bedrijf Atressa is het eerste V16-signaal apparaat gecertificeerd door een Spaans laboratorium. Het is de kleinste in afmetingen en ook het eerste lithiumbatterijsignaal. Enkele voordelen zijn:
- Hij kan in het voertuig worden opgeladen met een USB-kabel die bij het signaal is inbegrepen.
- Het is een roterend licht.
- Het heeft een oplaadindicator, dat wil zeggen, het geeft informatie over de duurzaamheid en de effectieve gebruiksduur van de batterij.
- Het maakt gebruik van magneten met een grote hechting waardoor het zelfs op verticale oppervlakken, zoals de deur, kan worden bevestigd.
- Het wordt geactiveerd door een knop die bestand is tegen sterke wind en water.
- Het is zichtbaar op afstanden groter dan een kilometer.
- Het apparaat kost 34,90 euro.
4. Het anti-misbruik PF-signaal, een ander alternatief voor driehoeken
Net als bij Help Flash en Sostraffic, is het PF-signaal een apparaat dat andere bestuurders waarschuwt voor de aanwezigheid van een gestopt voertuig. Maar het vertoont enkele verschillen.
De voordelen hiervan zijn:
- Het is een echt verkeerslicht, herkend door gebruikers.
- Klasse 3 pijl retroreflecterende tekening zorgt voor een hoge zichtbaarheid en geeft de noodzaak aan om vanuit één richting te vertrekken. De functionaliteit is verzekerd omdat het retroreflectiesysteem zijn zichtbaarheid garandeert en, zelfs als het licht uitvalt, het meer dan 500 meter verderop wordt gedetecteerd.
- Bovendien is een led zender toegevoegd die de perceptie van het signaal verbetert.
- Het PF-signaal wordt aan de zijkant van het voertuig geplaatst, in elk geval aan de bovenkant van het glas of magnetisch aan de zijkant van de carrosserie, zonder de auto te verlaten.
- Informeert beide rijrichtingen, erg belangrijk op onverharde wegen.
- Het ontwerp dwingt je om ‘achterom te kijken’ bij het plaatsen, wat de veiligheid verbetert.
- Het wordt in het voertuig opgeslagen, hetzij in het onderste deel van de stoel of in het dashboardkastje.
- Het kan een uitgever van ‘IoT’ of ‘Internet of Things’ omvatten, die te allen tijde zorgt voor de overdracht van gegevens naar andere noodsystemen.
- Het PF-signaal met magneet kost € 19,95 en het clip-signaal kost € 14,95.
Zowel de Help Flash als de Sostraffic- en PF-signalen worden in Spanje verkocht als aanvullende systemen voor de nooddriehoeken.
Volgens het ontwerp van de DGT zouden nooddriehoeken niet langer verplicht kunnen zijn vanaf januari 2024.
Meer informatie over hoe te handelen in noodgevallen: PAS-gedrag.
Ziet er volgens mij efficienter uit dan, tot op heden, die driehoeken .