Geeft men drinkgeld in Spanje?

De hele cultuur rond het drinkgeld is een grappige zaak. In de Verenigde Staten wordt het tot het extreme doorgetrokken, naast de kost van de maaltijd wordt er 20 % extra gerekend als drinkgeld. Personeel in een restaurant heeft daar een zo klein loon dat die bijkomende 20 % als normaal wordt beschouwd.

In Spanje werkt het dan weer anders, het is niet “verplicht” maar het is nog steeds een gangbare praktijk. Volgens een nieuw rapport van een internationale reismaatschappij is het volgende in Spanje “normaal”:

Ga je op restaurant dan is het drinkgeld inbegrepen in de prijs van de maaltijd maar als het niet inbegrepen is dan is 5 à 10 procent een gangbaar drinkgeld.

Ga je in een bar voor een tapa en een drankje dan is het een gangbare zaak om af te ronden naar de volgende euro. Laat het drinkgeld wel achter in cash, ook als je betaald met een kredietkaart want veel restaurantuitbaters steken het drinkgeld dan in eigen zak. Ook als ze niets te maken hebben met de dienst.

In hotels is het gangbaar om 1 euro te geven aan de portier, de conciërge en het kamermeisje.

Kruiers verlangen dan weer 1 euro per stuk bagage dat zij naar uw kamer brengen.

Volgens het rapport moeten taxibestuurders niet rekenen op enige vorm van drinkgeld, de meeste bestuurders verwachten dus niets maar zij rekenen er wel op dat het bedrag naar boven wordt afgerond. Een drinkgeld van 5 % wordt als zeer genereus beschouwd en in feite is het een mysterie waarom portiers wel en taxibestuurders geen drinkgeld verdienen.

Het is in feite een even groot mysterie waarom mensen extra betaald worden omdat zij gewoon hun job doen. Verpleegsters en afvalophalers geven ook een goede en soms een extra service en zij krijgen niets bovenop betaald.

Persoonlijk vind ik dat drinkgeld in een restaurant moet kunnen als er een extra goede, vriendelijke, vlugge dienst geleverd is maar het feit dat drinkgeld automatisch wordt verwacht vind ik niet kunnen.

Door dit automatisme worden de lonen meestal naar beneden aangepast en wordt er dus ook minder belastingen betaald en dat is geen goede zaak voor onze economie in crisis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.