Geen lastige verkooppraatjes meer met de ‘Lista Robinson’

Op de meest ongunstige momenten van de dag krijg je telefoontjes waarmee men u allerlei zaken wil aansmeren maar u heeft geen nood aan dergelijke dingen. Maar wist je dat er een officiële manier is om van deze verkooppraatjes af te komen?

De meeste mensen trappen er niet in en vragen vriendelijk of ze met rust gelaten kunnen worden en of ze van de bellijst gehaald kunnen worden. Ik gebruik al een tijdje een scheidsrechtersfluitje, heb ik dergelijk figuur aan de lijn dan blaas ik keihard in de hoorn en de meesten komen toch niet meer terug. Een van mijn andere trucks is luidkeels beginnen te zingen en dan bij voorkeur het liedje “Aan de oever van de Schelde”, een gesprek tussen mama kikker en haar kleintje. Er zitten veel cultuurbarbaren onder die professionele bellers.

Maar helaas gebeurt het toch dat je een of meerdere dagen later gewoon weer gebeld wordt met dezelfde vragen door dezelfde of andere aanbieders.

Maar er bestaat, ook in Spanje, een officiële manier om aan te geven dat je niet meer lastig gevallen wilt worden via de ‘lista Robinson’. Deze lijst wordt onderhouden door de Asociación Española de Economía Digital en dient door de telefoonmaatschappijen van te voren bekeken te worden of een bepaald telefoonnummer gebeld mag worden.

Op deze Robinson-lijst kan iedereen zich gratis inschrijven met als doel dat je kunt kiezen hoe men jou kan bereiken, via telefoon, via e-mail, of dat je helemaal niet lastig gevallen wilt worden. Deze lijst is bedoeld om te voorkomen dat personen die reeds gebruik maken van een bepaalde dienst niet worden lastiggevallen met aanbiedingen. Daarnaast dient deze lijst ervoor om jezelf voor elke vorm van commerciële verkoop uit te schrijven waarna de aanbieders dit moeten respecteren.

Inschrijven

Om je aan te melden moet je een NIE hebben en een of meerdere Spaanse telefoonnummers.

  1. Op deze website kun je op de witte of blauwe knop ‘Apúntate en la lista’ klikken waarna gevraagd wordt of je de vraag ¿A quién deseas apuntar? (Wie wil je aanmelden?
  2. In ons voorbeeld gaan we kiezen voor ‘A mí’ en klikken we op de blauwe knop ‘Apuntarme a mí mismo’.
  3. Op de volgende pagina moet je jouw informatie invullen bestaande uit: DNI/NIF/NIE nummer (met hoofdletters), de voor (nombre) en achternamen (apellido), de geboortedatum, je e-mailadres dat bevestigd moet worden en je moet een wachtwoord kiezen en dat twee maal ingeven.
  4. Vervolgens los je het rekensommetje op en vink je de privacy opties aan waarna je op de blauwe knop Apuntarse’ kunt klikken.

Een gedachte over “Geen lastige verkooppraatjes meer met de ‘Lista Robinson’”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.