Geluidsoverlast, wat kan je er tegen doen?

  1. Algemeen
  2. Welke voorschriften regelen de maximaal toegestane waarden in woningen?
  3. Wat zijn de maximale geluidsniveaus in woningen?
  4. Hoe kan worden aangetoond dat het geluid de toegestane waarden overschrijdt?
  5. Welke acties zijn er om geluidsoverlast te melden?

1.Algemeen

Geluidsvervuiling, ook bekend als “lawaai”, houdt een overmaat aan geluid in dat de meest intieme sfeer van de persoon in zijn huis en zijn kwaliteit van leven ernstig aantast, omdat het ernstige schade aan de gezondheid kan veroorzaken. Daarom heeft de wetgever maximale geluidslimieten en controlemechanismen ingesteld om te voorkomen dat gezondheidsproblemen opduiken.

In dit artikel zullen we de maximale geluidswaarden onderzoeken die zijn toegestaan door de geldende reglementering in woningen, evenals de controlemechanismen die worden geboden om een einde te maken aan het te luide geluid.

2. Welke voorschriften regelen de maximaal toegestane waarden in woningen?

Om het maximale geluidsniveau te kennen dat toegestaan is in een woning veroorzaakt door luide muziek, geschreeuw, slagen, huisdieren, bediening van apparaten, bars, aangrenzende recreatiegebieden enz., moeten we naar de verordening van de plaatselijke gemeenteraad gaan. Het is dat orgaan dat bevoegd is om de maximaal toegestane waarden in elke zone in te stellen.

Daarom kan hetzelfde type lawaai een andere behandeling hebben, afhankelijk van de plaats waar het optreedt. Wat in de ene gemeente draaglijk kan zijn, kan in een andere worden bestraft.

De lokale voorschriften kunnen echter in geen enkel geval de vereisten en parameters voor geluidshinder verminderen die zijn vastgesteld door de voorschriften die door elke autonome gemeenschap zijn uitgegeven.

3. Wat zijn de maximale geluidsniveaus in woningen?

De maximale geluidsniveaus (gemeten in decibel) variëren afhankelijk van de binnenruimte waar we zijn en de tijdsperiode waarin het geluid optreedt. De Barcelona-verordening voorziet bijvoorbeeld in de volgende limieten:

In slaapkamers:

  • Van 8u tot 23u: 30 db
  • Van 23u tot 7u: 25 db

In verblijfsgebieden:

  • Van 8u tot 23u: 35db
  • Van 23u tot 7u: 30 db

Servicegebieden (keuken, badkamer etc.):

  • Van 8u tot 23u: 40db
  • Van 23u tot 7u: 30db

Om een idee te krijgen, als het normale gesprek van de buren wordt verstaan in uw woning, worden de maximaal toegestane niveaus overschreden.

4. Hoe kan worden aangetoond dat het geluid de toegestane waarden overschrijdt?

Het eerste wat u in deze gevallen moet doen, is contact opnemen met de lokale politie, die bij u thuis komt en de geluidsniveaus meet die u ervaart met een geluidsmeter.

De “Noise Watch” -applicatie ontwikkeld door het Europees Milieuagentschap kan ook direct vanaf uw smartphone worden gebruikt om het geluidsniveau te meten en zo te weten of de toegestane decibels worden overschreden om de politie te informeren of niet.

5. Welke acties zijn er om geluidsoverlast te melden?

Het is raadzaam om de lokale politie te overtuigen om geluidsmetingen te doen die het overtollig geluid aantonen en bijgevolg dat de dader kan worden geïdentificeerd.

Als de gemeente ondanks de ingediende klachten geen sanctioneringsdossier indient voor de overtreder en de geluidsoverlast niet ophoudt, kan de burger een claim indienen bij de gemeente voor schade als gevolg van het ontbreken van gemeentelijke maatregelen.

Ten slotte moet worden opgemerkt dat, afgezien van de bestaande administratieve controlemechanismen om een einde te maken aan overlast door lawaai, er in de civiele en strafrechtelijke rechtsgebieden procedures bestaan om schadevergoeding te eisen voor eventuele schade veroorzaakt door het lawaai veroorzaken.

Elk geval moet echter worden geanalyseerd om te bepalen welk type procedure het beste bij uw situatie past, en wat het doel is dat de getroffen persoon nastreeft: hetzelfde traject zal niet worden gevolgd als het doel is om in de toekomst alleen lawaai te elimineren, dat indien schadevergoeding wordt gevraagd voor schade die in het verleden is geleden door het lawaai van anderen.

Een gedachte over “Geluidsoverlast, wat kan je er tegen doen?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.