Het gebruik van uw eigen zwembad in Spanje

 1. Algemeen
 2. Het water in uw zwembad onderhouden
 3. Het water in het zwembad filtreren
 4. Het testen van de waterkwaliteit
 5. Het water moet ook ontsmet worden
 6. Even wat theoretische uitleg
 7. Handleiding voor doe het zelf reinigers van een zwembad
 8. Ten laatste volgen er enkele tips voor een veilig gebruik van een zwembad

1.Algemeen

Het idee om dit artikel te schrijven is er gekomen doordat we nu in een woning wonen die een zwembad in de tuin heeft en we de voorbije zomer enkele problemen zijn tegen gekomen waarvan we niet wisten dat het kon gebeuren. Uiteindelijk is alles in orde gekomen maar ten koste van veel geld en moeite. Van onze ervaring kan je dus altijd iets leren en de belangrijkste raad die we kunnen geven is: gebruik geen zonnebrandproducten als je in het water gaat.

2. Het water in uw zwembad onderhouden

Om het water in uw zwembad in topvorm te houden is een voortdurende waterbehandeling noodzakelijk. Onvermijdelijk komen er stoffen in het water terecht die, als je ze de vrije loop laat, van je zwembad binnen de kortste keren een troebel bassin maken.

Wat heb je hiervoor nodig:

Een filterinstallatie, vlokkenmiddel, ontsmettingsmiddel, een schepnet, een testkit of digitale meter voor zwembadwater en een pH-regelend product.

3. Het water in het zwembad filteren

Het belangrijkste punt om een zwembad van enige omvang proper te houden is het water goed filteren met een geschikte filterinstallatie.

Als meest gebruikte filter wordt de zandfilter gebruikt. Die bestaat uit een kuip, gevuld met gekalibreerd kwartszand. Het water wordt door een pomp aangezogen en door het zand gestuurd, dat vervolgens het vuil opvangt en tegenhoudt. Een goedkoper alternatief is de patroonfilter maar die heeft meer onderhoud nodig.

Gebruik een filterinstallatie die afgestemd is op je zwembad. Een te krachtige filterinstallatie zal behalve een hoger energieverbruik niet veel problemen opleveren, maar een filter die het aanwezige zwembadwater amper aankan filtert onvoldoende en is dus niet effectief.

Grotere stukjes vuil verwijderen

Een filter verwijdert niet al het vuil. Groter vuil, zoals bladeren, zal je zelf uit het zwembad moeten scheppen met een schepnet.

Erg fijne deeltjes kan je aanpakken met een vlokkenmiddel dat de deeltjes doet samen klitten, zodat ze wel door de filter of het schepnet onderschept kunnen worden.

Om het zwembad grondig te reinigen moet men een bodemzuiger gebruiken die verkrijgbaar zijn in alle mogelijke prijsklassen.

4. Het testen van de waterkwaliteit

Zelfs met een filterinstallatie, een schepnet en een bodemzuiger kom je er niet. Een goede waterkwaliteit vraagt om regelmatige analyse.

De belangrijkste meetwaarden zijn het chloorgehalte, de pH-waarde en de hardheid van het water.

Controleren kan met speciale teststrips en tegenwoordig zelfs met digitale meters. Wijken de testwaarden af van de gemiddelden voorgeschreven op de gebruiksaanwijzing, dan kan je de nodige producten toevoegen om de chemische samenstelling van het water te optimaliseren. Laat je hierbij wel adviseren in de winkel.

Begin altijd eerst met het meten van de pH-waarde of de zuurtegraad van het water. Pas als je die op peil hebt gebracht, kan je andere waarden nagaan en bijsturen.

Een ideale pH-waarde schommelt tussen 7.2 en 7.6 Een te lage pH-waarde duidt op te zuur water en kan mogelijk aantasting van metalen (trapje) en voegen tot gevolg hebben. Een te hoge pH-waarde kan de ogen irriteren en doet de ontsmettende werking van het water afnemen.

Het doseren van een pH-regelend product moet geleidelijk aan gebeuren. Probeer het middel over het volledige bad te verspreiden en geef het de tijd om zijn werk te doen vooraleer je een volgende dosis toevoegt.

5. Het water moet ook ontsmet worden

Veilig zwemmen kan alleen in ontsmet water zonder ziektekiemen schadelijke bacteriën.

De meest gebruikte ontsmettingsmiddelen zijn:

Chloor
Dit is het meest gebruikte ontsmettingsmiddel. Een voordeel van chloor is dat het zowel kiem dodend als anti-oxiderend werkt. Nadeel is dat het gebruik van chloor als ontsmettingsmiddel gevaarlijk kan zijn en irriterend voor huid en ogen. Chloor i verkrijgbaar in verschillende vormen zoals het goedkoopste chloorgranulaat, chloortabletten die traag oplossen in het water en in een vloeibare vorm die zeer agressief werkt door zijn hoge zuurtegraad.

Actieve zuurstof
Dit is een huidvriendelijker alternatief voor chloor en dit is ook goed tegen troebel water.

Broom
Dit product werkt tegen bacteriën, virussen en schimmels. Bovendien verwijdert broom organische verontreiniging door middel van oxidatie..

Ionisator
Het zuiveren van het water gebeurt met zout dat met behulp van een elektrolyse toestel omgezet wordt in chloriden en zij desinfecteren het water.

UV-licht
Bacteriën gaan dood als ze worden blootgesteld aan een intense dosis UV-licht. Het zwembadwater wordt langs de UV-lampen gepompt, die de ongewenste micro-organismen vernietigen.

6. Even wat theoretische uitleg

Het meest essentiële bij het onderhoud van het zwembad is een goed werkend onderhoudsinstallatie.

Een goed werkend systeem is berekend om het zwembad water in vier uur te filteren( met zand) en dat vervolgens drie keer per 24 uur.

Als de installatie niet goed werkt door lucht wat goed te zien is als er luchtbellen in de filter van de pomp aanwezig zijn ,dan wordt de druk lager en kan de pomp zijn capaciteit niet meer halen met als resultaat dat er steeds langer gefilterd moet worden .

Met een zand filter kan je het beste deze elke 6 maanden openen en het zand in de filter zo goed mogelijk omwoelen zover dat mogelijk is dat voorkomt dat kalk uit het water en zand samen steen wordt. Als er verstening optreedt en dat gebeurt meestal tussen de 1-1.5 jaar dan kan dat al gauw 25% zijn, dat beïnvloed het filteren dan weer zodanig dat alleen het water met noodgrepen nog schoon en helder is te krijgen. Zit de verstening onder in de filter dan resulteert dat meestal in de aanschaf van een nieuw filter.

Met de vervanging van zand moet men er rekening mee houden dat bij een oud systeem het mogelijk is, dat de pakking aan de binnenkant van de filter voor de aanvoer pijp van het filterwater is aangetast door chemicaliën.

Bij het ontkoppelen van de filter is het mogelijk dat de pakking wordt verbroken dat kan gebeuren als de koppeling niet loskomt, bij twijfel is het beste om het zand met de hand te verwisselen indien dat mogelijk is .

Buiten menselijke bacteriën word  het buitenzwembad ook vervuild door los vuil veroorzaakt door harde wind. Regen heeft ook veel invloed op het water, vooral bij raffinaderijen is de vervuiling in de lucht vele malen hoger dan normaal met als resultaat dat uiteindelijk de vervuiling als regen neerslaat in het zwembad.

Ook zonnebrand olie en andere cosmetica producten hebben veel invloed op het water. Al deze factoren tezamen maakt het heel moeilijk om een zwembad met traditioneel zand schoon te houden.

Bijkomende factor zijn de zwarte en de groene algen, die vooral veel problemen kunnen opleveren tijdens de heetste tijden van het jaar en bij aantasting door algen op lange termijn.

7. Handleiding voor doe het zelf reinigers van een zwembad

Iemand betalen om uw zwembad te onderhouden of ga je het zelf doen? Die vraag hebben wij ons ook gesteld en na drie jaar ben ik er zelf aan begonnen.

Als je werkt wil je betaald worden en men moet afwegen wat de goedkoopste oplossing is.

Wij betaalden €70 per maand, 12 maanden per jaar en dat was alles inbegrepen inclusief chloortabletten en de testen van het water. Tijdens de wintermaanden was dat zeer goed betaald, in de zomermaanden was het een hondenjob en moesten er wel wat producten gebruikt worden om het water in orde te houden.

Sinds twee jaar doe ik het nu zelf en het gaat gemakkelijker dan ik dacht, alleen moesten er in 2017 wel wat producten gebruikt worden omdat de temperatuur van het zwembadwater tegen de avond aan opliep tot 36 graden. Daardoor krijg je meer algen en moet je meer producten gebruiken om ze te bestrijden. Soms zoveel dat ik twijfel of een zwembad een gezonde oplossing is maar het zwembad ligt er en we gebruiken het.

De standen van de zeswegkraan

Filteren: (filter) meest gebruikte stand en in de zomer filter je tussen de 8-12 uren per 24 uur. Automatisch filteren kan je met de hulp van een klokje.

Terugspoelen: (backwash) om het filterzand van vuil te ontdoen en daarom laat men een omgekeerde watervloed door de ketel lopen. Het vuile water wordt automatisch afgevoerd naar het riool.

Naspoelen: (rinse) om het vuile restwater in de ketel, na terugspoelen, te verwijderen. Het restwater wordt automatisch afgevoerd naar het riool.

Circuleren: (recirculate) om producten snel in het zwembadwater te mengen want er is geen waterstroom in de ketel.

Riool: (waste) om vuil water onmiddellijk uit de kuip naar het riool te pompen want er is geen waterstroom in de ketel.

Gesloten: (closed) geen uitleg nodig

Winter: positie na het winterklaar maken van het zwembad.

Wekelijks onderhoud met een drukverhoging van 0,5 bar

 1. Stop gebeurlijk de filterpomp
 2. Controleer de skimmermandjes aan het zwembad en verwijder onzuiverheden
 3. Sluit alle kranen voor de ingang van de pomp. Zet de zeswegkraan op “gesloten”.
 4. Open de haarfilter van de pomp en verwijder onzuiverheden uit het mandje. Sluit de haarfilter zorgvuldig.
 5. Zet de zeswegkraan op “terugspoelen”.
 6. Open de kranen voor de ingang van de pomp die u bij stap 3 hebt gesloten.
 7. Start de pomp die u enkele minuten laat draaien.
 8. Stop de pomp.
 9. Zet de zeswegkraan op “naspoelen”.
 10. Start de pompen laat deze een 20-tal seconden draaien.
 11. Stop de pomp.
 12. Zet de zeswegkraan op “filteren”.
 13. Controleer of er nog voldoende water in het zwembad is, anders vult men eerst bij.
 14. Start de pomp.

Stofzuigen

 1. Bevestig de slang op de stofzuiger, de skimvac (een ronde plaat die op de skimmer past) en de telescopische slang
 2. Zorg dat de slang zich met zoveel mogelijk water vult, beweeg daarom de slang heen en weer en boven en onder water.
 3. Schakel de pomp uit en plaats de skimvac met slang in de skimmerpot, het skimmermandje moet niet verwijderd worden.
 4. Start de pomp en stofzuig op stand “filteren” en vergeet daarna niet om met de zeswegkraan even terug te spoelen. Dit laatste hoeft niet als men een onmiddellijke afvoer naar het riool doet. Dit doet men als er groene of beige microdeeltjes in het water aanwezig zijn want zij worden toch niet door het zand in de ketel vastgehouden. Gebruik dan de stand “riool” maar let zeker op de stand van het water. Vul desgevallend water bij.
 5. Bij een aparte stofzuigeraansluiting. De kraan van deze aansluiting geleidelijk opendraaien zodat skimmer en stofzuigerleiding even samen functioneren en dat daardoor alles kan ontlucht worden. Skimmerkraan nu sluiten en beginnen met stofzuigen. Bij een aparte stofzuigeraansluiting is er na het stofzuigen een controle nodig van de haarfilter.
 6. Om de groene en beige microdeeltjes af te voeren laat men tijdens de nacht alles bezinken en men plaatst ’s avonds al de stofzuigerkop op de bodem om geen turbulentie te creëren en zo kan alles rechtstreeks van de bodem weggezogen en afgevoerd worden.

Waterbehandeling en het toevoegen van producten

 • Vloeibare producten mogen rechtstreeks in de skimmer gegoten worden, poeder dus eerst oplossen in water. De producten verdelen zich tijdens een filtercyclus of tijdens de twee uur “circuleren”.
 • “Terugspoelen” doet men minstens éénmaal per week en aanvullen met vers water.
 • Een goede pH-waarde is een absolute noodzaak. Minstens éénmaal per week moet men deze waarde controleren en de waarde moet zich tussen de 7,2 en de 7,6 bevinden. Men gebruikt daar een tester met een kleurschaal voor en die kost ongeveer €4. Staat de pH niet goed dan past men aan met pH+ of pH-.
 • Bij de start en het einde van het seizoen is het aan te raden om een shockbehandeling te geven. Daarvoor voegt men chloor granulaat toe en afhankelijk van het zwembad kan dat best veel zijn.
 • Het vrije chloorgehalte moet op 1,5 p.p.m (kleur op de tester) staan. Daarvoor legt men na de shockbehandeling steeds één of twee chloortabletten van 200 gram in de skimmermandjes. Bij gebruik van een ionisator of een UV-sterilisator is nog maar 0,15 p.p.m. Vereist en gebruikt men beide toestellen dan zwemt men nagenoeg chloorvrij.
 • Heb je groen water dan moet men een shockbehandeling uitvoeren en filter, spoel terug, spoel na en stofzuig. Kies de stand “riool” om alles af te voeren en vul water bij.
 • Heb je troebel of melkachtig water, dan moet men een vlokmiddel gebruiken, een product dat de kleine rondzwevende deeltjes zal inkapselen waardoor ze naar de bodem zakken en je ze kan opzuigen, voer af met de zeswegkraan op stand “riool”.
 • Waterlijnreiniger gebruik je wekelijks en men gebruikt een aangepast product, nooit een huishoudelijk detergent.
 • Anti-kalk gebruik je als je ruwe wanden krijgt en dat product voeg je toe aan het zwemwater.

8. Ten laatste volgen er enkele tips voor een veilig gebruik van een zwembad

Al klinken onderstaande regels soms wat overdreven, een omgeving met (zwembad)water kan in één klap omslaan van plezier in gevaar. Houdt u zich en uw mede vakantiegangers aan deze regels en geniet op een veilige manier van het zwembad.

 • Het is verboden te duiken of te springen in het zwembad. Ook spellen waarbij gesprongen wordt, waarbij mensen in het water worden gegooid, onder water worden gehouden, etc zijn verboden.
 • Gebruik alleen speelgoed/ zwemspullen in het zwembad die bedoeld zijn voor water/ zwembad. Bijvoorbeeld ballen, luchtbedden en zwemvliezen. Andere spullen kunnen een gevaar opleveren voor mensen in het zwembad of voor de apparatuur.
 • Laat bij het verlaten van het zwembad geen speelgoed achter in het water: de zuiginstallatie kan de spullen opzuigen en beschadigd raken. Kinderen die niet kunnen zwemmen kunnen bovendien worden aangetrokken door drijvend speelgoed.
 • Verboden te fietsen (met driewielers, trapauto’s, etc.) in de buurt van het zwembad.
 • Niet rennen in de buurt van het zwembad. De tegels rond het zwembad kunnen glad zijn.
 • Kinderen die niet kunnen zwemmen of waarvan u niet weet of zij kunnen zwemmen, mogen zich niet zonder begeleiding van een volwassene in de tuin bevinden.
 • Ouders en/ of begeleiders moeten ervoor zorgen dat de kinderen die niet kunnen zwemmen zwembandjes en/ of een zwemvestje dragen.
 • Kinderen die wel kunnen zwemmen mogen niet zonder begeleiding van een volwassene in het zwembad.
 • Zwem na zonsondergang altijd met de verlichting aan. Dat is mooier, maar vooral veiliger.
 • Glas is ten strengste verboden in en om het zwembad. Wij hebben verschillende plastic bekers die u kunt gebruiken als u naast het zwembad zit. Rond het zwembad lopen veel mensen met blote voeten; als een glas breekt kan dit snel gewonden opleveren. Bovendien kunnen glasscherven niet gezien worden in het zwembadwater en het zwembad zal volledig leeg moeten.
 • Ga nooit het zwembad in als u alcohol of drugs heeft gebruikt. Uit (Amerikaans) onderzoek blijkt dat bij 50 tot 80% van de ongevallen in zwembaden alcohol een rol heeft gespeeld.
 • Personen met diarree mogen niet in het zwembad.
 • Steek nooit een hand in de skimmers en blokkeer nooit de inlaat op de bodem. Het zwembad is voorzien van drie punten waar het water uit het bad wordt gezogen om gefilterd te worden: twee skimmers aan de zijkant en één inlaat op de bodem. Gedurende een aantal uur per dag zal de apparatuur rond het zwembad automatisch aan gaan en water gaan filteren. De zuigkracht bij vooral de skimmers is groot; als iemand een arm in de skimmer steekt kan deze vastgezogen worden en/ of enkele vingers breken.
 • Voorkom valpartijen: zorg dat de grond rond het zwembad vrij is van obstakels.
 • Gebruik geen zonnebrandmiddelen als u in het zwembad gaat.

4 gedachtes over “Het gebruik van uw eigen zwembad in Spanje”

 1. Mooi en overzichtelijk artikel.

  Persoonlijk ontlucht ik de flexibele stofzuigerbuis door eerst de stofzuiger in het zwembad te leggen. Het andere uiteinde kan je dan voor een inspuiter houden. Door de druk van het water uit de inspuiter wordt de lucht uit de slang geblazen. Je zal zien dat de stofzuiger helemaal naar boven komt om vervolgens terug naar de bodem te zakken. Zo vermijdt je dat de pomp droog draait en eventueel beschadigd raakt.

  Dit werkt goed. Ik heb deze manier meegekregen van een goede zwembadbouwer in België.

  Groetjes.

 2. Weet u ook hoeveel water er verdampt (en dus moet bijgevuld worden) in een normaal jaar, voor bvb. een zwembad met een oppervlakte van 5m x 10m? En hoeveel kost het water in Spanje?

  1. Tijdens de winter is er weinig verdamping maar in de zomer moet ik elke week water bijvullen. Spanje heeft een systeem van de verbruiker betaalt de rekening. Wij zijn met 2 personen en wij hebben recht op 20 m³ aan het gewoon tarief. De volgende 10 m³ verdubbelt de prijs van & m³ en zo gaat het verder. Voor het vullen van een zwembad 5 x 10 hebben wij 120 euro moeten betalen. Tijdens het jaar blijven we wel onder de 20 m³ maar met nu en dan een uitschieter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.