Het gemeenschappelijk zwembad in Andalusië

De regelgeving wat zwembaden betreft in zuidelijk Spanje

De regelgeving op de gemeenschappelijke zwembaden regelt meestal de kwaliteit van het zwemwater. Maar de Junta de Andalucía (Regering van Andalusië) heeft een aantal verplichte regels opgesteld voor de gemeenschappelijke zwembaden die 20 woningen bedienen.

Veel eigenaars verhuren hun eigendom tijdens de zomermaanden maar denk er aan, ligt uw eigendom in een urbanisatie met 20 woningen of meer dan kan u allen verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de volgende regels.

Deze verplichtingen zijn als volgt:

Kinderzwembaden
Kinderbaden zijn baden die bedoeld zijn voor kinderen onder de zes jaar. Deze baden mogen niet dieper dan 40cm zijn en zij mogen geen helling hebben groter dan 10 procent. Kinderbaden moeten volledig onafhankelijk zijn zodat kinderen geen toegang hebben tot andere delen van het zwembad.

Trappen
Trappen moeten alle 25 meter of op een fractie van de omtrek geïnstalleerd worden. De trappen moeten vervaardigd zijn uit roestvrij staal om hem gemakkelijk te kunnen reinigen en ze moeten diep genoeg zijn om hem gemakkelijk te kunnen gebruiken maar hij mag de bodem van het zwembad niet raken.

Rondom het zwembad
Dit is de ruimte direct rondom het zwembad en hij moet minimum 1 meter breed zijn. Verder moet het oppervlak gemaakt zijn uit materiaal dat het uitschuiven verhinderd. Verder mogen er geen plassen achterblijven maar het water mag niet terug in het zwembad vloeien.

Reddingsboeien
Gemeenschappelijke zwembaden moeten zoveel reddingsboeien hebben als er ladders zijn. Zij moeten goed zichtbaar geplaatst worden en zij moeten toegankelijk zijn voor zwemmers. Aan elke reddingsboei moet een touw vastgemaakt zijn die minstens de helft van de maximum breedte van het zwembad  is plus 3 meter.

Eerste hulp
Aan zwembaden voor gemeenschappelijk gebruik moet er een kit voor eerste hulp aanwezig zijn. De kit moet alle materialen bevatten die de gebruikers van het zwembad kunnen nodig hebben. Als het wateroppervlak van het zwembad groter is dan 600 vierkante meter moet er een gemakkelijk toegankelijke ruimte zijn om de eerste hulp te kunnen geven. De kamer moet goed aangegeven zijn.

Redders
Alle zwembaden voor gemeenschappelijk gebruik die een wateroppervlak van 200 vierkante meter of meer hebben moeten een gekwalificeerd redder ter beschikking hebben. Voor zwembaden tussen de 200 en de 500 vierkante meter is een redder voldoende. Voor zwembaden tussen de 500 en de 1000 meter zijn twee redders vereist. Een bijkomende redder is vereist per 500 vierkante meter.

Toiletten
Gemeenschappelijke zwembaden moeten toiletten en kleedruimtes voorzien in goed geventileerde binnenruimtes. Er moet lopend water, toiletpapier, wegwerp handdoeken en zeepreservoirs aanwezig zijn.

Douches
Er moeten douches geplaatst zijn in de nabijheid van het zwembad. Het aantal douches moet gelijk zijn aan het aantal trappen in het zwembad. Het grondoppervlak van de douche moet bekleed zijn met anti slip materiaal en er moet een voldoende helling zijn voor de afvoer van het water. De douchekoppen moeten jaarlijks vervangen worden in verband met de hygiëne.

Registratie en controle boek
Een Registratie en Controle Boek (libro de registro y control) moet bijgehouden worden aan het zwembad. Dit boek moet beschikbaar zijn voor de inspectie van het zwembad door de autoriteiten maar ook de gebruikers mogen het inzien.

Afscherming van het zwembad
Wanneer het zwembad niet in gebruik is, ’s nachts of buiten het seizoen moet het afgeschermd worden door een hek met een vergrendeling. Er zijn geen echte regels voorzien waaraan dit hek moet voldoen maar algemeen wordt aangenomen dat het minimum 1,2 meter hoog moet zijn en voorzien van sloten.

Aanwijzingen
Elk zwembad voor gemeenschappelijk gebruik moet de regels aangeven die de gebruikers van het zwembad moeten volgen. Er moet minstens op vermeld zijn:

 • Een verbod op het dragen van “gewone” kleding of schoeisel in het zwembad
 • De verplichting om eerst een douche te nemen voordat men in het zwembad gaat
 • De verplichting om rond het zwembad de vuilbakjes te gebruiken
 • In binnenzwembaden moet men een badmuts dragen
 • Een verbod om huisdieren bij zich te hebben rond het zwembad met uitzondering van geleidehonden.

Andere aanwijzingen die kunnen vermeld zijn:

 • Aanwijzingen die de waterdiepte aangeven
 • De eerste hulp en een routebeschrijving naar de eerste hulp
 • De reanimatie
 • De toiletten
 • Het Spaanse alarmnummer

4 gedachtes over “Het gemeenschappelijk zwembad in Andalusië”

 1. Hello, ik heb een vraagje. Onze urbanisatie heeft 170 eigendommen. Wij hebben vier zwembaden. Van kinderbad tot een groot zwembad.
  Wij zijn dan ook het enigste complex met lifeguard. Zijn die lifeguards echt nodig? Is een bord plaatsen met de tekst dat de urbanisatie niet verantwoordelijk is voor ongevallen ook in orde? Graag inlichtingen. Groetjes Dominique

  1. Deze regels komen van de regionale regering van Andalusië, dus als het zwembad in deze regio ligt dan zullen de regels moeten gevolgd worden. Ik weet wel dat niet elke vereniging van eigenaars hieraan voldoet maar…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.