Het Spaans Energie Prestatie Certificaat

  1. Algemeen
  2. Wat is nu een EPC?
  3. Waarom moet men een EPC hebben?

1.Algemeen

Zoals u misschien reeds weet moet men vanaf 1 juni 2013, volgens het Europees Recht, in het bezit zijn van een Energie Prestatie Certificaat (EPC) om zijn woning te kunnen verkopen.

Vanaf vorige week kan je een boete oplopen omdat er geen EPC is en die boete gaat van € 300 tot € 6.000 als uw woning op de advertentiemarkt komt. Ook immobiliënmakelaars riskeren de boete indien zij woningen verkopen zonder EPC.

2. Wat is nu een EPC?

Zoals de gekleurde stickers op huishoudtoestellen geeft de EPC waarde aan hoe efficiënt de woning omgaat met energie. De woning krijgt daartoe een waarde van A (zeer efficiënt) tot G (helemaal niet efficiënt). Het geeft aan aan de persoon die de woning wil gaan gebruiken hoe zuinig de woning omspringt met energie.

Als je een nieuwe woning hebt is het waarschijnlijk dat de woning een hoge waarde heeft. Een verkoop van een ouder huis komt in Spanje meestal op D of E. Op het certificaat is er verder ook vermeld hoe men een betere waarde kan krijgen zoals het plaatsen van dubbel glas, het plaatsen van isolatiemateriaal enz.

Eenmaal men een EPC heeft is het geldig voor 10 jaar.

3. Waarom moet men een EPC hebben?

Als je uw woning verkoopt of verhuurt zonder een certificaat, dat opgemaakt moet worden door een bevoegd persoon,kan het niet meer verkocht of verhuurd worden. Immobiliënmakelaars kunnen de woning niet meer opnemen in hun portefeuille.

Een dergelijk certificaat kost, afhankelijk van de grootte van de woning, tussen de € 200 en de € 300.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.