Het Spaanse rijbewijs met punten

Er is in Spanje een puntensysteem van kracht, men start met 12 punten (8 punten voor nieuwe bestuurders gedurende drie jaar) om overtredingen extra te bestraffen, dus naast de boetes.

Als een bestuurder al zijn punten verliest dan wordt zijn rijbewijs ingetrokken. Om zijn rijbewijs terug te krijgen moet een sensibiliseringscursus en een herhalingscursus volgen.

Bijvoorbeeld, men gebruikt de openbare weg met een voertuig dat hier verboden is dan verliest men 4 punten, dit is ook voor rijden zonder een geldig rijbewijs. Een GSM gebruiken terwijl men zijn voertuig bestuurd is goed voor een verlies van 3 punten.

Welke andere overtredingen leiden ook tot puntenverlies? Er zijn ook nog:

  • Dronken rijden en het alcohol percentage is boven de 0.25mg%.
  • Rijden onder de invloed van drugs
  • Gevaarlijk rijden en andere mensen in gevaar brengen
  • Meer personen in of op het voertuig dan toegelaten is. Dit mag de 50 % niet overschrijden
  • Geen voorrang geven, niet stoppen voor een rood licht en niet stoppen aan een STOP bord
  • De voorziene maximum snelheid van die plaats met 20 km overschrijden, men verliest punten volgens zijn snelheid, Voorbeeld: de toegelaten snelheid is 50 km/h en de gereden snelheid ligt tussen de 51 en 70 km, men verliest 2 punten: De gereden snelheid ligt tussen de 71 en de 90 km/h, men verliest 4 punten. De gereden snelheid ligt tussen de 91 en de 101 km/h, men verliest 6 punten.

Elke wagen in Spanje moet uitgerust zijn met veiligheidsgordels. Daarom moeten alle inzittenden gebruik maken van deze gordels, zowel vooraan als achteraan. Indien men gebruik maakt van de gordels dan is er een verkeersboete voorzien.

De overtreder kan een reductie van 50% krijgen indien hij betaald voor de voorziene termijn.

Als je al uw punten verliest dan kan men er maximum 4 punten recupereren indien men een cursus volgt. Men kan deze cursus maar om de twee jaar volgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *