Het weerbericht, de soorten regen in Spanje

 1. Het weerbericht
 2. Regen in het weerbericht
 3. Indeling van de regen

1.Het weerbericht

Het weerbericht, in het Spaans “el Tiempo” wordt door veel mensen gevolgd en dan is het handig dat men begrijpt wat men in Spanje zegt tijdens het weerbericht op televisie. Dat kan men bekijken op LA1 om 15.50-16.00.

Daarom volgen er hierna een aantal veelgebruikte Spaanse woorden in verband met neerslag met hun Nederlandse vertaling en hun bijhorende omschrijving.

2. Regen in het weerbericht

In Spanje is er ook een weerbericht op televisie, op teletekst, in de krant enz.…. Om u te helpen de gebruikte termen te begrijpen volgen hierna de woorden die men gebruikt bij een weervoorspelling met neerslag.

Regen is, net als sneeuw (ijskristallen) en hagel (kleine, gelaagde ijsklompen), een vorm van neerslag. Samen wordt dit ook wel hemelwater genoemd. Regen speelt een belangrijke rol bij de water-cyclus op aarde: water uit de oceanen verdampt, condenseert in de vorm van wolken, valt op het aardoppervlak neer in één van de vormen van neerslag, en komt uiteindelijk terug in de oceaan via de wind en rivieren om opnieuw aan de cyclus te beginnen.

3. Indeling van de regen

De indeling kan wijzigen maar we onderscheiden twee grote vormen: volgens intensiviteit en volgens de classificatie van de neerslag.

Volgens intensiteit: dit wordt gewoonlijk weergegeven door de hoeveelheid neerslag per uur of volgens de meest bekende manier van meten, millimeter per uur. Zo identificeren we de volgende varianten:

 • Débiles/zwak: minder dan 2 mm/u
 • Moderadas/gematigd: tussen 2 en 15 mm/u
 • Fuertes/hevig: tussen 15 en 30 mm/u
 • Muy fuertes/heel hevig: tussen 30 en 60 mm/u
 • Torrenciales/stortregen: meer dan 60 mm/u

Volgens de classificatie van de neerslag :termen die door de bevolking gebruikt worden.

 • Lluvia/regen: met dit woord omschrijft men elke vorm van neerslag. De intensiteit speelt hierbij geen rol maar meestal gebruikt men dit woord voor een zwakke of gematigde neerslag.
 • Llovizna of garua/motregen: De regen is zeer zwak, de druppels zijn zeer klein en dragen een kleine waterhoeveelheid en ze worden verstuift door de wind.
 • Chubascos/stortbui: maar ook bekend als chaparrón. Dit soort regen duurt niet lang en de intensiteit ligt tussen gematigd en hevig. Deze stortbui gaat meestal samen met een sterke wind.
 • Tormenta eléctrica/onweer: dit soort van neerslag gaat samen met donder, bliksem en neerslag die hevig tot zeer hevig is. Verder kan er hagel en hevige winden het onweer vergezellen. Soms kan er enkel een motregen of zelfs geen regen zijn, enkel donder, bliksem en wind en dan spreken we van een tormentas secas/droog onweer.
 • Aguacero/plensbui: maar men zegt ook “lluvia pasajera” en dat is een omschrijving voor hevige neerslag van korte duur. De hoeveelheid regen die plaatselijk neerslaat is groot gelet op de hoeveelheid en de korte periode.
 • Monzón/moesson: dit komt in Spanje niet voor maar is eerder voor landen met een heet en vochtig klimaat in de buurt van de Indische Oceaan en het zuiden van Azië. Dit soort regen kan men omschrijven als neerslag met een grote intensiteit van lange duur en vergezeld van hevige winden.
 • Manga de agua of tromba/waterhoos: Dit weerkundig fenomeen is uitzonderlijk. Het bestaat uit een lichte regen met sterke winden die de vorm van een werveling maken.
 • Rocío/dauw: Dit is een vorm van neerslag zonder echt regen te zijn. Zijn neerslag is er tijdens koude, heldere nachten. ’s Ochtends kunnen we de dauw op de natte grond zien. In de winter, wanneer de temperaturen onder nul zijn, vriest dauw aan en krijgen we ijsvorming.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.