Hoe gebruiken we de airconditioning oordeelkundig?

  1. Algemeen
  2. Slapen met de airconditioning
  3. 3. Airconditioning in de wagen

1.Algemeen

Gedurende de zomermaanden zijn er miljoenen Spanjaarden weer tevreden dat ze een airconditioning in huis hebben en daar maken ze dan ook gretig gebruik van. Toch is niet iedereen blij met de koude temperatuur en dat is te wijten aan de grote temperatuurverschillen tussen binnen en buiten. Maar wat is dan de beste temperatuur waarop de airconditioning moet ingesteld worden?

In auto’s wordt er veel gebruik gemaakt van de airco en ook in de woningen zijn er steeds meer huishoudens die de zomermaanden binnenshuis doorbrengen met de airconditioning aan. Helaas zijn er velen die de temperatuur veel te laag zetten, net zoals in de wintermaanden de verwarming veel te hoog staat (iets wat veel gebeurd in Spanje).

Een temperatuur van 25 graden is wellicht het beste om de “hitte” en luchtvochtigheid weg te nemen terwijl de installatie niet teveel stroom verbruikt waardoor dus ook de kosten acceptabel blijven.

Er zijn echter veel factoren die meespelen zoals de isolatie van ramen, deuren en muren en het feit of er ramen/deuren open staan of niet. Ook de oppervlakte van de ruimte die gekoeld moet worden speelt natuurlijk een belangrijke rol bij de mogelijke kosten.

Helaas zijn er in Spanje ook veel winkels waar het soms ijskoud is in de zomer (en in de winter vaak bloedheet). Denk aan supermarkten, kledingzaken, restaurants en bars etc.

2. Slapen met de aircoconditioning

In de zomer komen er vaak nachten voor die omschreven worden als “tropische nachten” waarbij de temperatuur ook tijdens de nacht nog steeds 20 graden of meer is en er een luchtvochtigheid van minstens 60 – 70% is. Met die temperatuur is het lastig slapen omdat het gewoon te warm is. Veel mensen kiezen er dan ook voor om een airconditioning te installeren in de slaapkamer en die ook ‘s nachts aan te zetten.

Als de slaapkamer te warm of te koud is kan dat de nachtrust verstoren: we slapen moeilijker in, slapen onrustiger en worden sneller wakker.

De ideale temperatuur voor de slaapkamer ligt rond de 16 en 21 ° C, maar dat kan van persoon tot persoon verschillen. De meeste mensen slapen beter door bij een temperatuur rond 18 ° C maar slapen dieper bij een temperatuur boven 20 ° C.

U kunt het beste zelf uittesten bij welke temperatuur u het best slaapt en ’s morgens het best uitgeslapen bent. Vrouwen slapen doorgaans graag iets warmer dan mannen. Ook magere mensen hebben doorgaans graag een iets hogere temperatuur dan mensen met overgewicht.

Kinderkamer
Voor baby’s en jonge kinderen is de slaapkamertemperatuur extra belangrijk. Hun lichaam is om meerdere redenen minder goed in staat om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Vooral te hoge temperaturen worden door baby’s slecht verdragen. Over het algemeen kan de slaapkamertemperatuur voor de baby beter wat aan de lage kant zijn dan te hoog. Zeker als uw baby koorts heeft, moet er goed op worden gelet dat de temperatuur in de kamer niet te hoog is.

• Tijdens de eerste 2 maanden ligt de ideale slaapkamertemperatuur tussen 18 en 20°C.
• Vanaf twee maanden moet gestreefd worden naar een slaapkamertemperatuur rond 16-18 ° C.

3. Airconditioning in de wagen

Handig toch, zo’n airconditioning in je wagen? Zorgt ervoor dat je het lekker koel houdt bij deze zomerse smelttemperaturen. Wij geven hierna wat tips waarmee je je airco op de juiste manier gebruikt.

Eerst verluchten
Laat bij het vertrekken niet direct de airconditioning werken. De temperatuur bij een wagen die in de zon heeft gestaan kan makkelijk richting 40°C gaan. Daarom is het aangeraden je deuren even open te zetten alvorens in te stappen of tijdens het rijden eerst je vensters een stukje open te zetten, zodat de hete lucht kan ontsnappen uit je wagen. Ook de lucht in de ventilatiekanalen zelf is veel te warm, daarom kan je best de ventilatie even laten doorblazen, alvorens je de airco de lucht laat koelen. Zo zorg je ervoor dat de airco niet onnodig belast wordt.

Recycleer de lucht
Eens je de airco hebt ingeschakeld, is het handig om de lucht uit je interieur te laten recyclen. De lucht in je interieur werd immers al gekoeld en het kost minder energie deze koel te houden dan verse warme buitenlucht te koelen.

Klein temperatuurverschil
Wie de airco van zijn wagen slechts op een aantal graden minder dan de buitentemperatuur instelt, heeft het minst last van een klop van de hamer als hij weer uitstapt. Algemeen genomen zet je hem best 5 à 10 graden koeler dan de buitenlucht en stel je hem best niet in onder 20°C.

Drinken en rijden
Drink ook voldoende onderweg. Airconditioning koelt door warmte en vocht aan de lucht te onttrekken. De meest geavanceerde systemen verversen automatisch de lucht om de vochtigheidsgraad op peil te houden, andere doen dit niet. Ook af en toe de ramen openen zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid op niveau blijft.

Verhogen bij het naderen van zijn bestemming
Wanneer je bijna op je bestemming bent, schakel je de airco uit, of verhoog je op zijn minst de ingestelde temperatuur. Zo kan je lichaam wennen aan de buitentemperatuur en heb je minder last van bovenstaande klop van de hamer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.