Hoe veilig is een Spaanse bank?

  1. Algemeen
  2. Hoe gaat het nu in Europa?
  3. Hoe gaat het in zijn werk in Spanje?

1.Algemeen

Over gans Europa, misschien zelfs de ganse wereld zijn er problemen met de betrouwbaarheid van de banken. Banken boeken verliezen, hun aandelen kelderen en in een paar gevallen wereldwijd (maar voornamelijk in de Verenigde Staten) zijn er banken over kop gegaan.

En wat dan met uw spaargelden? En hoe gaat het speciaal in Spanje aan toe?

Ik ga proberen hierna een tipje van de sluier te lichten.

Wij kunnen beginnen met te zeggen dat een probleem zoals met Fortis en ING in België en Nederland hier in Spanje nog niet aan de orde is, integendeel, het zijn Spaanse banken die momenteel buitenlandse banken opkopen.

2. Hoe gaat het nu in Europa?

De ministers hebben de waarborg van 20.000 euro opgetrokken tot 50.000 euro. Dat is per houder en per bankinstelling. In Spanje trekt men deze waarborg op tot minimum 1OO.OOO euro, misschien volgen andere landen dit voorbeeld.Wat betekent dit nu voor mij?

Dit betekent dat als er een bank failliet gaat of als er een zijn verplichtingen niet meer kan nakomen de staat garant zal staan voor dit bedrag (100.000 euro)

3. Hoe gaat het in zijn werk in Spanje?

In bankkantoren in Spanje van buitenlandse banken maar van binnen de Europese Unie wordt de garantie gegeven in het land waarvan de bank afkomstig is. Dus voor een kantoor van de Rabobank is dit dan de Nederlandse overheid, voor bv de KBC is dit de Belgische overheid. Het Europese minimumbedrag is nu 50.000 euro. In sommige gevallen kan het bedrag toch nog aangevuld worden door de Spaanse overheid.

In bankkantoren in Spanje van buitenlandse banken maar van buiten de Europese Unie en er is geen garantie systeem in dat land dan valt men onder het Spaanse systeem met de garantie van 100.000 euro.

Verder heeft de regering maatregelen genomen, zoals de oprichting van een financieringsfonds dat particulieren en bedrijven moet helpen om nog een lening e verkrijgen om zo de economische activiteit en werkgelegenheid op peil te houden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.