- Algemeen
- Hoe verander ik de naam op het contract?
- Hoe vind ik de CUPS-code?
- Wat als ik wil overstappen naar een ander energiebedrijf?
- Hoe lang duurt het om de naam te veranderen?
- Wat zijn enkele van de problemen waar ik tegenaan kan lopen?
- Wat als de energiediensten zijn afgesloten?
1.Algemeen
Wanneer u naar een andere woning in Spanje verhuisd, moet u de naam van de rekening- of contracthouder wijzigen, zodat eventuele toekomstige water-, elektriciteits- of gasrekeningen op uw naam staan. Het is niet zo eenvoudig als je misschien denkt maar het is zeker geen onoverkomelijke job.
Denk eraan om bij uw eerste bewoning de nummers op de gas-, elektriciteits- en watermeters te noteren.
Het wijzigen van de naam op uw energierekeningen en de betalingsgegevens zou in theorie relatief eenvoudig moeten zijn, maar u kunt enkele veelvoorkomende problemen tegenkomen die de wijziging behoorlijk ingewikkeld kunnen maken.
Allereerst moet u weten welke energiebedrijven er zijn gecontracteerd voor uw woning.
Dit kunt u doen door het zelf aan de vorige eigenaar te vragen, contact op te nemen met uw verhuurder als u huurt of door aan uw makelaar te vragen om dit voor u uit te zoeken.
Als het om water gaat, moet dit worden verstrekt door uw gemeente of stad, zodat u hiervoor geen contact hoeft op te nemen met de vorige bewoner.
2. Hoe verander ik de naam op het contract?
Wanneer u er voor het eerst komt wonen, vergeet dan niet om de nummers van het verbruik op de gas-, elektriciteits- en watermeters te noteren, zodat u deze aan de nutsbedrijven kunt geven en zo kunnen zij registreren hoeveel u in de toekomst verschuldigd bent, en zij een afrekening kunnen sturen zodat u niet moet betalen voor het verbruik van de vorige bewoner.
Vervolgens moet u contact opnemen met het energiebedrijf dat uw eigendom voorziet van elektriciteit, gas of water en u moet er naar een “cambio de titular a nombre del arrendatario o comprador” vragen vraag om een (verandering van eigendom op naam van de huurder of koper).
Het proces zou volledig gratis moeten zijn voor elektriciteit en gas, maar in sommige steden moet u mogelijk een borg betalen voor het wijzigen van de titel van de waterrekening, een borg die u moet terugkrijgen wanneer u het pand verlaat. De aanbetaling kan variëren van € 50 tot € 100.
Telefonisch contact opnemen met het energiebedrijf is misschien de beste manier om ervoor te zorgen dat alles correct wordt gedaan, maar sommige bedrijven hebben ook online formulieren waarmee u een naamswijziging kunt aanvragen. Als het om water gaat, hebben de meeste steden kantoren die je kunt bezoeken of specifieke e-mailadressen als je ze niet telefonisch kunt bereiken.
Er zijn een paar stukjes informatie die u bij de hand moet hebben voordat u contact opneemt met het bedrijf. Dit zijn:
- De volledige naam van de vorige persoon die de rekeningen op zijn naam had staan
- Uw NIE / DNI
- Het adres van de woning
- De datum waarop u bent verhuisd
- De CUPS-code (niet nodig voor water)
- Uw padrón-certificaat (alleen voor water)
- Een kopie van de eigendomsakten of het huurcontract
- Uw bankgegevens
Met al deze informatie moeten ze relatief snel de naam op de rekening kunnen veranderen, zodat eventuele toekomstige energierekeningen direct naar jou gaan.
Op dit moment kunt u ook uw tarief of de hoeveelheid gecontracteerde energie aanpassen aan uw individuele behoeften.
3. Hoe vind ik de CUPS-code?
De CUPS-code of Código Unificado del Punto de Suministro is een nummer dat elk afzonderlijk eigendom identificeert dat elektriciteit of gas ontvangt. Het nummer verandert niet, dus u kunt dit aan de vorige bewoner vragen, want dit staat op hun energierekening.
Als dit niet mogelijk is, kunt u ook contact opnemen met uw energiedistributeur, deze zijn toegewezen per gebied en blijven hetzelfde. Door hen uw naam, adres en ID-nummer zoals NIE te geven, kunnen zij u de CUPS-code geven die aan uw eigendom is gekoppeld.
4. Wat als ik wil overstappen naar een ander energiebedrijf?
Wilt u liever geen contract afsluiten met het energiebedrijf dat de vorige eigenaar had, dan kunt u er ook voor kiezen om voor een nieuwe aanbieder te gaan. In dat geval heb je nog steeds dezelfde informatie en nummers nodig als hierboven, maar je neemt contact op met de energieleverancier van je keuze en het tarieftype dat je wilt betalen.
5. Hoe lang duurt het om de naam te veranderen?
Het kan 1 tot 20 dagen duren voordat de rekeningen op uw naam staan. De vorige bewoner krijgt de eindafrekening en daarna krijgt u de nieuwe rekeningen vanaf de datum dat u er ingetrokken bent.
6. Wat zijn enkele van de problemen waar ik tegenaan kan lopen?
Het meest voorkomende probleem is wanneer de vorige bewoner niet op de hoogte is van het betalen van zijn rekeningen en een openstaande schuld heeft. In dit geval, als u probeert de titel in uw naam te veranderen, erft u ook de schuld van de vorige eigenaar.
Dan moet u eerst de vorige bewoner de openstaande rekening laten betalen voordat u deze op uw naam kunt laten zetten. Als u problemen ondervindt bij het betalen van hun rekening, kunt u de datum waarop u in de woning bent ingetrokken aantonen door een kopie van uw akten of huurcontract op te sturen. Dit zou in theorie de eigendomsoverdracht mogelijk moeten maken zonder de schuld op u te nemen, maar het kan een lastig proces zijn, vaak meerdere keren bellen met het energiebedrijf en wachten op verificatie van het bewijs.
7. Wat als de energiediensten zijn afgesloten?
In het geval dat het pand enige tijd onbewoond heeft gestaan, is het mogelijk dat de vorige eigenaren de nutsvoorzieningen hebben uitgeschakeld of afgesloten. Als dit het geval is, moet je de energieleveranciers vragen om ze weer te activeren. Dit houdt meestal in dat u verschillende vergoedingen moet betalen om ze in gebruik te kunnen nemen. Het bedrag dat u betaalt, is afhankelijk van de energiedistributeur en waar het onroerend goed in Spanje is gevestigd.