Hoe verloopt een drugstest bij een verkeerscontrole door de Guardia Civil

Vroeg of laat is de kans groot dat u als bestuurder wordt tegen gehouden bij een drugscontrolepost van de Guardia Civil. Veel chauffeurs hebben deze ervaring al meegemaakt, terwijl anderen die ervaring nog niet hebben meegemaakt en bang zijn dat het ooit zal gebeuren.

Niet bang omdat ze iets te verbergen hebben, maar over het algemeen gewoon het feit dat ze worden onderworpen aan de test en niet weten wat het inhoudt. Valse positieven kunnen, zoals bij alle tests, voorkomen, maar als u nooit bent gestopt, is het goed om precies te weten wat deze tests inhouden, voor het geval u op een bepaald moment wordt tegengehouden.

Allereerst moet worden opgemerkt dat een drugstest verplicht is. Zoals aangegeven door de Algemene Directie Verkeer (DGT), staat op weigering van de test een gevangenisstraf van zes maanden tot een jaar. U kunt uw rijbewijs ook twaalf maanden of zelfs maximaal vier jaar kwijtraken.

Een routinecontrole op drugs door een verkeersagent van de Guardia Civil gaat als volgt:

Informatie: Voor aanvang van de test zal de agent u informeren over de verplichting om de genoemde test te ondergaan.

Speeksel: Over het algemeen wordt er eerst een alcoholtest uitgevoerd. Vervolgens wordt met speciale apparaten een speekselmonster genomen. Die heeft tot doel de mogelijke aanwezigheid van recent gebruik van illegale stoffen op te sporen.

Tweede monster: Als de speekseltest positief is voor een bepaalde stof, wordt een tweede speekselmonster genomen. Dit wordt rechtstreeks naar een laboratorium gestuurd voor analyse, ter bevestiging van de eerste positieve speekseltest. Vanaf dat moment mag u niet meer achter het stuur van uw auto.

Bloed: U kunt een bloedonderzoek als contrastonderzoek aanvragen. Het bloedmonster wordt afgenomen door gezondheidspersoneel in een ziekenhuis of gezondheidscentrum. Als het bloedmonster positief blijkt, dan moet u de kosten van deze test betalen.

Resultaat: De resultaten van het toxicologisch laboratorium worden toegevoegd aan het rapport van de agent van de Guardia Civil en de bijbehorende procedure wordt gestart. Dit kan ofwel administratief gebeuren, waarbij de boete € 1.000 is, en het verlies van 6 punten van uw rijbewijs, ofwel gerechtelijk.

In gerechtelijke procedures riskeert men een gevangenisstraf van drie tot twaalf maanden, een boete of een taakstraf van 30 tot 90 dagen, samen met het verlies van uw rijbewijs voor één tot vier jaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.