- Ja, je moet Spaans kunnen praten om aan een Spaanse job te geraken !
- Onderscheid uzelf, denk aan uw “competitief voordeel” als buitenlander en professional en ga daarom naar relevante bedrijven en jobs.
- Denk zoals een Spaanse rekruteerder
- Als je ervaring hebt gebruik ze. Heb je geen ervaring, vervolledig dan uw studies in Spanje
- “El enchufe”, het grote belang om Spaanse contacten te hebben
- Verzeker de rekruteerder er van dat u geen toerist bent ook al ben je er een
- Hou leraar talen als Plan B ( tenzij het uw plan A! is )
- Geef uzelf 6 maanden om uw doel te bereiken en denk aan de volgende stappen
- Als men u een jobaanbieding doet, ga er dan op in en denk er over na
- Belangrijke bronnen voor jobaanbiedingen
Men moet beseffen dat het ondanks de (voorbijgaande) crisis niet onmogelijk is om een job in Spanje te vinden. Alhoewel de werkloosheid nog altijd boven de 20 % staat en de jeugdwerkloosheid op iets minder dan 50 % staat zijn er voor buitenlanders nog altijd voldoende mogelijkheden te vinden.
Zo zijn er nog altijd mogelijkheden te vinden als men rekening houdt met de taal en organisatiemogelijkheden die veel buitenlandse werknemers bezitten. Sinds de jaren 90 van de vorige eeuw wordt Spanje steeds internationaler.
Tip 1: Ja, je moet Spaans kunnen praten om aan een Spaanse job te geraken !
Voordat je naar een job begint te zoeken moet je beseffen dat indien je geen Spaans kan praten uw mogelijkheden om een job te vinden praktisch onbestaande zijn. Enkel de jobs die open staan voor buitenlanders bieden u een mogelijkheid. Zo zal een leraar Engels, een kelner in een Ierse pub of een werknemer bij een multinational voldoende Spaans moeten kennen om zijn job volledig te kunnen uitoefenen.
Tip 2: Onderscheid uzelf, denk aan uw “competitief voordeel” als buitenlander en professional en ga daarom naar relevante bedrijven en jobs
Denk niet dat indien je geen vloeiend Spaans praat of omdat je geen Spanjaard bent je geen kans op een job maakt. Denk er gewoon aan dat uw buitenlander zijn u “anders” maakt dan een Spanjaard. Denk er aan dat uw meertaligheid u al een stap voor geeft en zo zijn er misschien nog andere kwaliteiten die u apart maken en die in Spanje niet veel voorkomen. Zo zijn er zeer weinig Spanjaarden die in het buitenland gaan studeren. De kennis van andere landen en talen kan in uw voordeel spelen.
Tip 3: Denk zoals een Spaanse rekruteerder
Dat lijkt duidelijk maar het is misschien in tegenspraak met het differentiëring advies van hiervoor. Maar je moet uw cv zo Spaans maken dat de rekruteerder die uw achtergrond niet kent uw cv toch vertrouwd.
Laat ik het zo zeggen, een doorsnee HR bediende heeft slecht een beperkte tijd om een eerste indruk op te doen naar aanleiding van uw cv. Waarom zou hij/zij een risico nemen omdat hij bepaalde zaken op uw cv niet begrijpt en er nog tientallen Spanjaarden hun cv hebben verstuurd en wachten op een gesprek.
Denk dus als een Spaanse rekruteerder en vraag dus hulp aan Spaanse vrienden zodat je cv zo Spaans mogelijk kan gemaakt worden. Indien een diploma een vereiste is vraag dan aan het Ministerie van onderwijs naar een homologatie van uw diploma.
Tip 4: Als je ervaring hebt gebruik ze. Heb je geen ervaring, vervolledig dan uw studies in Spanje
Dit gaat samen met de eerste twee adviezen. Je hebt
bijvoorbeeld 3 jaar ervaring in management consulting maar je hebt
geen notie van Spaans. Maak dan een lijst van uw verwezenlijkingen
om u zo te onderscheiden van de Spaanse kandidaten die een
traditioneel cv bij hebben.
Heb je geen ervaring dan kan je een
kwartaal scholing volgen in Spanje. Dit is een interessante optie
omdat je het een rekruteerder gemakkelijker kan maken met iets dat
hem bekend is.
Tip 5: “El enchufe”, het grote belang om Spaanse contacten te hebben
Je moet uw eigen Spaans netwerk maken. Contacten hebben zijn wereldwijd het belangrijkste onderdeel bij het zoeken naar werk maar in Spanje is het dubbel zo belangrijk. Gelukkig is de arbeidsmarkt groot genoeg om toch bij het ontbreken van een netwerk een job te vinden. Natuurlijk verzekerd een contact u niet van een job maar het houdt u wel aan de top van de stapel sollicitaties.
Tip 6: Verzeker de rekruteerder er van dat u geen toerist bent ook al ben je er een
Natuurlijk is dit tegen alle wettelijke voorschriften maar rekruteerders vragen dikwijls waarom je in Spanje bent, of je hier familie hebt of een vriendin. Weinig mensen geloven dat je in Spanje bent omdat je in Spanje wil zijn.
Men denkt al te dikwijls dat je hier bent om hier een mooie tijd te beleven en dat je nadien terug naar je thuisland gaat om er meer te verdienen. Voor veel rekruteerders moet je in Spanje zijn omwille van familie of een vriendin. Overtuig ze er van dat je in Spanje wil blijven.
Tip 7: Hou leraar talen als Plan B ( tenzij het uw plan A! is )
Tenzij je als leraar talen wil werken, een job met tal van carrière-mogelijkheden, hou het achter de hand zodat je uw rekeningen kan betalen. Volg een maand lang een TEFL cursus en contacteer dan de grote taalscholen. Als je hier solliciteert vanuit jouw thuisland dan heb je al veel meer mogelijkheden om alle rekeningen te betalen en toch nog een andere job te zoeken.
Tip 8 : Geef uzelf 6 maanden om uw doel te bereiken en denk aan de volgende stappen
Geef uzelf zes maanden de tijd om een job te vinden en in die periode kan je:
- leer vloeiend Spaans
- maak uw eigen netwerk. Contacten zijn zeer belangrijk om een job te vinden. Geef jezelf op om een handje te helpen op professionele evenementen, je leert er enorm veel professionele mensen kennen.
- identificeer nauwkeurig uw doelen, aan sommige zal je nooit gedacht hebben voordat je naar Spanje kwam
- doe een aantal praktijk job interviews met Spaanse vrienden. Je kan zelfs solliciteren bij bedrijven waar je niet wil werken maar gewoon om ervaring met dergelijke interviews op te doen.
Na 6 maanden is het tijd om de rekening te maken. Spreek je vloeiend Spaans, hoeveel job interviews heb je gedaan en kijk of het het waard is om te blijven maar dat is een persoonlijke keuze.
Tip 9: Als men u een jobaanbieding doet, ga er dan op in en denk er over na
Als men u een jobaanbieding doet ga er dan op in en zeg in geen geval dat je nog met andere bedrijven praat. Dit staat gelijk aan overspel, zelfs als er nog geen contract getekend is. Zeg tegen de rekruteerders dat zij de enige zijn, dat je alleen in hun bedrijf wil werken maar blijf desgevallend verder zoeken.
Neem dus altijd de eerste jobaanbieding aan en blijf desnoods verder zoeken.
Tip 10: Belangrijke bronnen voor
jobaanbiedingen
– De beste jobsite
in Spanje: www.infojobs.net
maar kijk ook eens op Monster en
andere jobsites.
– Headhunters: Een andere mogelijkheid zijn
de headhunters, kijk eens op de site van Michael
Page, Randstad en
Manpower
–
Netwerken: Zoek naar groepen zoals linkedin
en meetup.com