Hooikoorts komt ook voor in Spanje

 1. Algemeen
 2. Oorzaak
 3. Symptomen
 4. Diagnose
 5. Preventie
 6. Behandeling

1.Algemeen

Hooikoorts is iets waar veel mensen problemen mee hebben. Het is een allergie die veroorzaakt wordt door gras of hooi pollen in de lucht. Hooikoorts is typisch voor de lente en de zomermaanden en het tijdstip waarop men allergisch reageert hangt af van het soort pollen in de lucht.

Vanaf maart tot mei zijn er meer pollen van bomen en vanaf mei tot juli vinden we dan meer pollen van gras en bloemen in de lucht.

Sommige mensen hebben last van hooikoorts in de herfst en dat is niet gewoon. De oorzaak ligt dan meestal bij onkruid zoals netels, late bloemen, planten en meeldauw.

Het hooikoorts seizoen kan op verschillende momenten in verschillende landen plaats vinden en dat is afhankelijk van het klimaat en van welke planten er op die plaats groeien.

Het seizoen met de gras pollen stopt in de Mediterrane landen vijf weken voor het hooikoorts seizoen stopt in België en Nederland. We kunnen ook stellen dat er in de kust- en bergstreken minder pollen in de lucht aanwezig zijn dan in de rest van het binnenland.

Als er in uw familie mensen zijn die aan hooikoorts leiden dan is de kans groot dat u er ook last van zal ondervinden. Hooikoorts begint meestal vroeg in de twintig en de piek ligt ook in uw twintiger jaren. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen met het ouder worden minder gevoelig worden aan hooikoorts.

2. Oorzaak

Hooikoorts is een allergische reactie op pollen. Als pollen in aanraking komen met cellen in uw mond, neus, ogen en keel dan zal dit deze cellen irriteren. Als men allergisch is aan pollen dan produceert uw lichaam antistoffen om de pollen te verwijderen. Dit maakt andere chemische stoffen vrij zoals histamine en dit alles samen geeft de allergische reactie.

3. Symptomen

De symptomen bij hooikoorts kunnen variëren in sterkte en er kan een verschil zijn in sommige jaren en dat is afhankelijk van de hoeveelheid pollen in de lucht en van de weersomstandigheden.

Het aantal pollen is bepaald door het aantal korreltjes te tellen per kubieke meter lucht. Het is niet alleen afhankelijk van het aantal bloemen of planten, er zijn ook de weersomstandigheden. Het aantal uren zonneschijn, regen en wind bepalen mee het aantal pollen in de lucht. In het algemeen zijn de symptomen van hooikoorts:

 • veelvuldig niezen
 • lopende of verstopte neus
 • jeukerige of waterige ogen
 • een kriebelige keel, mond of neus

Minder voorkomende symptomen:

 • verlies van geur
 • pijn aan het aangezicht (verstopte sinussen)
 • zweten
 • hoofdpijn

Als men astma heeft dan kunnen de piepende ademhaling en ademnood erger worden met hooikoorts. Soms zijn er enkel astma symptomen in het hooikoorts seizoen.

4. Diagnose

Hooikoorts is meestal afhankelijk van de symptomen, in enkele gevallen is het noodzakelijk om een bloedtest te laten doen om te bepalen aan wat men allergisch is. Maar voor uw eigen veiligheid, ga altijd naar de dokter.

5. Preventie

De beste preventie is om een allergie onder controle te houden is om datgene wat de hooikoorts doet ontstaan te vermijden maar het is zeer moeilijk zo niet onmogelijk pollen te mijden tijdens de zomermaanden.

Blijf in alle geval in huis als de concentratie pollen hoog of zeer hoog is en doe het gras niet af in het pollen seizoen. Denk er ook aan de concentratie in de ochtend het hoogst is.

6. Behandeling

Er zijn een aantal producten op de markt die de symptomen van hooikoorts proberen te verhelpen zoals tabletten, neus sprays, oogdruppels en zalfjes.

 • Antihistamine tabletten of neusdruppels stoppen de aanmaak van histamine door uw lichaam. Deze tabletten zijn effectief bij kriebelhoest, niezen en waterige ogen.
 • Neus sprays met steroïden en deze sprays zijn beter dan antihistamine tabletten bij neus problemen zoals niezen en een neus verstopping. Zij kunnen ook helpen bij waterige ogen. Het beste resultaat bereikt men door de behandeling voor de symptomen te beginnen.
 • Oogdruppels werken op het verminderen van histamine zodat de ogen niet tranig worden of opgezwollen zijn. Men neemt ze meestal samen met tabletten.

Enkele tips nog om de hooikoorts te vermijden:

 • Hou ramen en deuren gesloten in het huis. Probeer de temperatuur zo laag mogelijk te houden.
 • Rij het gras niet af.
 • Verander van kledij als men van buiten terug in huis komt.
 • Draag een zonnebril.
 • Hoe de raampjes van de wagen dicht en installeer een pollenfilter in de wagen.
 • Haal geen verse bloemen in huis.
 • Rook niet in huis en laat er niet roken, rook irriteert de ademhaling extra.
 • Smeer een beetje Vaseline onder de neus om pollen te beletten in de neus te komen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.