Insecten in de Spaanse tuin

  1. Algemeen
  2. Niet giftige oplossingen
  3. Handmatige controle
  4. Wanneer waakzaamheid niet genoeg is
  5. Vliegen en muggen
  6. Planten die vliegen afschrikken
  7. De palmsnuitkever of de rode (palm)kever (Rhynchophorus Feruugineus)
  8. Agave Snuitkever – Scyphophorus Acupunctatus

1.Algemeen

Insecten in de tuin, een nachtmerrie voor menig tuinier die zijn mooie bloemen en planten vernietigd ziet worden door deze diertjes. Maar vele insecten brengen ook iets bij aan onze tuin en zij doen meer goed dan kwaad.

De natuur heeft zijn eigen controles en evenwichten en een chemische oorlogsvoering is niet de beste oplossing. Naast de schadelijke insecten worden ook de nuttige insecten gedood zoals vlinders, bijen, lieveheersbeestjes, gaasvliegen en bidsprinkhanen.

Als je het aantal bidsprinkhanen in je tuin wil verhogen kijk dan rond op je wandeling naar hun nesten, ze zijn bruin en gerimpeld zoals een walnoot en meestal kan je ze vinden in bomen. Chemische producten verjagen ook de wilde vogels en zijn gaan hun voedsel ergens anders zoeken.

Voor wie niet weet wat een gaasvlieg is, die kan hieronder een foto zien.

Foto:
Stephen Ausmus

Ongedierte in de tuin valt gemakkelijker planten aan die zich niet goed voelen in hun omgeving, kies dus voor planten die thuis horen in jouw omgeving.

Er volgt ook nog een overzicht van twee insecten die aan uw palmbomen zware schade kunnen aanrichten, de palmsnuitkever en de agave snuitkever,

2. Niet giftige oplossingen

Sommige insecten zoals mijten, kleine diertjes met acht poten en die lijken op rode, gele of groene vlekjes, zijn schadelijk voor de planten doordat ze er sap uitzuigen. Zij gedijen enorm goed in het stof op de planten dat er tijdens warm weer opkomt. Begiet of besproei de planten dus met water en beperk u niet tot de wortels. Bladluizen behandel je op dezelfde wijze.

Vervolg de behandeling met een spray met zeep en dat zal alle overblijvers doden. Aangelegd afwasmiddel is hier ideaal voor.

3. Handmatige controle

Vang en vernietig slakken en rupsen met de hand of plant goudsbloem waarvan men zegt dat deze plant hen afschrikt.

Hou uw tuin goed in het oog en en pak de besmetting aan voor ze de kans krijgt zich te verspreiden. Als er een plantenziekte op een sinaasappelboom komt dan verwijderd men de tak en men moet hem verbranden.

Men kan veel bereiken met waakzaamheid.

4. Wanneer waakzaamheid niet genoeg is

Ook al wil je geen chemische middelen gebruiken dan kan men toch voor een moeilijke keuze geplaatst worden. Als je besluit dat de tuin moet gered worden dan kan men “Pokon”, “Tumblebug”, “Croneton” en “Lizetan” gebruiken. Dat zijn goede betrouwbare producten en ze zijn in gans Spanje te verkrijgen.

5. Vliegen en muggen

Ongedierte dat de tuinier meer kan hinderen dan dat ze de tuin zelf hinderen zijn ongetwijfeld muggen en vliegen. Als muggen en vliegen een echte hinder worden dan moet men de mogelijke broedplaatsen opzoeken.

Als je woning bedekt is met kruipplanten dan kan je ze het best verwijderen, het aantal vliegen zal onmiddellijk dalen.

Muggen broeden in stilstaand water zoals oude open bronnen en putten of in zwembaden. De larven hebben zuurstof nodig en als je de oorzaak van de ellende kan bereiken moet men er vloeibare paraffine of een andere lichte olie op gieten. Deze olie sluit het water van de lucht af en de larven krijgen geen zuurstof meer.

6. Planten die vliegen afschrikken

In Spanje worden dikwijls de vlierboom of basilicum naast deuren en ramen geplant om de vliegen buitenhuis te houden.

Witte jasmijn met zijn zoete geur heeft ook de reputatie om vliegende insecten op een afstand te houden evenals de nachtjasmijn die zijn geuren tijdens de nacht afgeeft wanneer de vervelende muggen op pad zijn.

De pepermuntplant of de eau-de-cologne plant is een andere aromatische plant die de reputatie heeft om vliegen af te schrikken.

7. De palmsnuitkever of de rode (palm)kever (Rhynchophorus Feruugineus)

De rode palmkever bereikt een lichaamslengte van 19 tot 42 millimeter, het lichaam is ovaal van vorm en is 8 tot 16 millimeter breed. De lichaamskleur aan de bovenzijde is rood tot zwart en is zeer variabel. De onderzijde en de poten van de kever zijn zwart van kleur.

In het algemeen kunnen we stellen dat preventief sproeien het best acht maal per jaar gebeurt en dan vooral in de lente en in de herfst. Eenmaal een palmboom is geïnfecteerd is het belangrijk de larven te doden om een verdere verspreiding te voorkomen. Volgens de laatste informatie, gegeven door het gemeentebestuur, is Chlorpiritos 48 procent, Imidacloprid 20 procent en Tiametoxan geschikt voor het gebruik in openbare parken en in privaattuinen.

Deze producten sproeit men het best over de kroon en de stam van de palmboom of men kan het product injecteren.

Onlangs is er een artikel verschenen waarin beschreven werd dat men eksters de kevers voert zodat zij eenmaal vrij er een gewoonte van maken en op de kevers zullen jagen. De proef loopt in zuidelijk Catalonië.

Eenmaal een palmboom geïnfecteerd en afgestorven is, vallen ze meestal om en daaraan ziet men ook dat er een infectie is. Open dan de boom in de lengte en behandel hem binnenin met de producten die hiervoor vermeld zijn. Alle deeltjes die uit en van de boom vallen moet men oprapen en ze in een plastiek zak steken. Vervolgens steekt men de boom zelf ook in plastiek.

Telefoneer dan naar het telefoonnummer van het gemeentebestuur om de boom te laten ophalen voor verbranding.

Denk eraan dat het niet aan te raden is om de boom te laten liggen om hem te laten ophalen tijdens de wekelijkse ophaling van groenafval, men moet ten allen tijde vermijden dat de eitjes van de kevers een verdere verspreiding kennen.

Het zijn niet alleen palmbomen die door de kevers aangetast worden, het zijn de Canarische dadelpalm (phoenix canariensis), de dadelpalm (phoenix dactylifera) maar er zijn gevallen bekend waar ook de washintonias en andere soorten palmbomen geïnfecteerd werden.

Men denkt dat als de favoriete bomen van de kever in een bepaalde streek verdwenen zijn dat zij zich richten op andere palmbomen.

Tot op heden zijn er geen gevallen bekend dat de Europese dwergpalm (chamaerops humilis) geïnfecteerd werd.

Het zijn ook de pas aangeplante of gesnoeide bomen die het meeste risico lopen.

8. Agave Snuitkever – Scyphophorus Acupunctatus

Foto:
Nanosanchez

De agave snuitkever is een zwarte snuitkever met de wetenschappelijke naam Scyphophorus acupunctatus.

Het is een soort die verwant is aan de palmsnuitkever (Rhynchophorus ferrugineus). Deze kevers kunnen niet vliegen maar ze lopen razend snel.

De agave snuitkever is de grootste in zijn soort; hij bereikt een lengte van 28 mm waarvan een belangrijk deel de kenmerkende langwerpige bek is. Die bek gebruikt hij om door het oppervlak van de agaves te boren. De larve is witachtig en hij heeft een diameter van een centimeter en hij is tot vijf centimeter lang. Hij is afkomstig uit Mexico,waar deze voor enorme schade zorgt, vooral van Agave soorten die gebruikt wordt om tequila te produceren.

Via de handel van sier Agave Dracaena’s en andere waardplanten is deze snuitkever in diverse landen te vinden, met alle schade van dien, zoals Midden-Amerika, Caribisch gebied, Afrika, Azië, Zuid-Amerika en Mediterrane landen, waaronder Spanje.

Deze kever wordt beschouwd als een belangrijke plaag van Agavaceae en Dracaenaceae soorten wereldwijd.

In Nederland is zover bekend deze kever 1 keer onderschept tijdens controle op geïmporteerd plantmateriaal.

Deze snuitkever leeft in symbiose met een bacterie: Erwinia carotovora.

Nadat de vrouwtjes hun ei afzetten en de larven uitkomen en een weg naar binnen vreten, wordt op dat moment deze bacterie geïnduceerd. De planten beginnen te rotten aan de basis. In deze situatie ontwikkelen de larven. Ook de volwassen kevers blijven bij elkaar in de rottende planten. Ze verlaten de planten enkel als deze dood zijn.

Het bedrijf van Jan van Eijle van Jardin Sostenible zou een biologische en veilige alternatieve oplossing bieden voor de plaag van deze diertjes. De site is in het Spaans, Engels en Nederlands.

Met dank aan Silvia Hellingman.

Een gedachte over “Insecten in de Spaanse tuin”

  1. Ik heb 1 agave die afstierf door de zwarte snuitkever. Larve zat in de plant, wortelgestel rot. Met wat, in de handel verkrijgbaar product, kan ik de andere agaves preventief behandelen? Heb momenteel Asip 50 WP, van Masso Garden. maar nog niet gebruikt. Is dit afdoende?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.