Kan ik mijn Spaanse bankrekening vanuit het buitenland afsluiten ?

  1. Algemeen
  2. Dus wat betekent dit voor u als het gaat om het afsluiten van uw bankrekening vanuit het buitenland?
  3. Als u bankiert bij een Spaanse bank die u op afstand laat afsluiten, dan zijn er verschillende manieren waarop u dit kunt doen.
  4. Wat als mijn bank me dit niet op afstand laat doen en ik op geen enkele manier kan terugkeren naar Spanje?

1.Algemeen

Het afsluiten van een Spaanse bankrekening vanuit het buitenland kan een uitdaging zijn, maar het is niet onmogelijk. Hier staat alles wat u moet weten over de banken die het wel en niet toestaan, evenals de verschillende mogelijke manieren waarop u uw ‘cuenta’ van buiten Spanje kunt annuleren.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u uw Spaanse bankrekening vanuit het buitenland moet afsluiten.

Misschien ben je verhuisd en vergat je ze te sluiten of moest je snel weggaan en had je geen tijd.

Volgens de Nationale Bank van Spanje “kan een rekening altijd en zonder voorafgaande kennisgeving worden geannuleerd. En binnen 24 uur na het verzoek moet de entiteit het hebben gesloten”.

In de praktijk is het echter niet altijd even gemakkelijk, aangezien er geen regelgeving is die zegt wat de specifieke procedure is om een account op te zeggen. Dit geeft individuele banken de vrijheid om te kiezen hoe het wordt gedaan.

2. Dus wat betekent dit voor u als het gaat om het afsluiten van uw bankrekening vanuit het buitenland?

Het betekent over het algemeen dat het volledig afhangt bij welke bank u uw rekening hebt geopend en welk type rekening u heeft of u deze op afstand kunt sluiten of niet.

Het Portaal van de Nationale Bank van Spanje geeft duidelijk aan dat als een bank specifieke vereisten voor haar klanten heeft om een rekening te kunnen sluiten, “deze bijzonderheden in het contract moeten worden opgenomen en door de klant moeten worden ondertekend, na te zijn geïnformeerd”.

Dit betekent dat bij het openen van de rekening in uw oorspronkelijke contract had moeten staan of u deze persoonlijk moet sluiten of niet.

De banken die over het algemeen het sluiten van rekeningen op afstand toestaan, zijn de banken die geen of zeer weinig kantoren hebben, de zogenaamde neobanken zoals N26, Revolut, Bnext, EVO Banco of Openbank.

Maar de meeste andere traditionele Spaanse banken met vestigingen in het hele land hebben de neiging om van alle rekeninghouders (meer dan één als het een gezamenlijke rekening is) te eisen dat ze persoonlijk naar de bank komen om een rekening te sluiten, soms zelfs bij het specifieke filiaal waar de rekening was geopend.

Hoe vervelend dit ook kan zijn voor klanten die naar een ander deel van Spanje of naar het buitenland zijn verhuisd, de redenering van de banken hiervoor is dat elke geopende rekening een prestatie-indicator is voor een bepaald filiaal en daarom moeten ze de belangrijkste operaties afhandelen, zoals ook het afsluiten van een rekening.

3. Als u bankiert bij een Spaanse bank die u op afstand laat afsluiten, dan zijn er verschillende manieren waarop u dit kunt doen.

Online

Als u over internetbankieren beschikt, kunt u meestal een verzoek indienen om uw bankrekening online te sluiten. Dit zal waarschijnlijk ook het geval zijn voor rekeningen die exclusief online zijn geopend.

Houd er echter rekening mee dat als u online afsluit, sommige banken u ook kunnen vragen om persoonlijk naar het filiaal te komen om de opzegging van de rekening te ondertekenen en uw kaarten en chequeboekjes in te leveren.

Dit betekent dat u uw account mogelijk niet volledig online kunt sluiten, dus u kunt later bellen om te controleren of dit correct is gedaan.

Telefonisch

Als u uw account niet online kunt sluiten, is het misschien mogelijk om deze telefonisch te sluiten door naar de klantenservice te bellen. In dit geval moet u mogelijk extra details verstrekken, zoals wachtwoorden en handtekeningsleutels.

Volgens Ibercaja komt het vaker voor dat banken een telefonische annulering toestaan als de rekening ook via de telefoon is geopend.

Stuur een brief

Als u uw account niet online of telefonisch kunt afsluiten, kunt u dit het beste op afstand doen door een brief te sturen.

Om dit te doen, moet u een aangetekende brief sturen, waarin u aangeeft de rekening te willen sluiten en daarbij verklaart dat u zich niet in het land bevindt. Bij de brief moet u ook vermelden:

• Uw volledige naam, adres en een kopie van uw ID-nummer zoals groene verblijfsvergunning of TIE

• De naam van de bank, het filiaalnummer en de rekening die u wilt sluiten.

• Alle kaarten, chequeboekjes of andere betaalmethoden die u moet retourneren.

Hier is een sjabloon met een voorbeeld van de juiste bewoording voor deze brief in het Spaans. Er zijn enkele voorbeelden beschikbaar zoals voor een rekening met één gevolmachtigde of met meer gevolmachtigden. De site is eentalig Spaans.

Zodra u het certificaat heeft ontvangen dat de brief is afgeleverd, moet u dit opvolgen en verzoeken dat u een verklaring van accountannulering ontvangt.

Hoe u uw account ook sluit, zelfs als het telefonisch of online is, vraag nog steeds uw annuleringscertificaat aan om er zeker van te zijn dat het definitief wordt gesloten. Als het niet goed is afgesloten, kunt u kosten blijven maken zonder dat u zich ervan bewust bent dat u het bankgeld nog verschuldigd bent.

Houd er rekening mee dat als de rekening meer dan één houder heeft, u waarschijnlijk persoonlijk naar het filiaal moet gaan en het niet op afstand kunt sluiten, omdat beide partijen de formulieren moeten ondertekenen.

4. Wat als mijn bank me dit niet op afstand laat doen en ik op geen enkele manier kan terugkeren naar Spanje?

Als alle bovenstaande methoden hebben gefaald en uw bank u nog steeds niet officieel uw rekening laat sluiten zonder fysiek naar het filiaal te gaan en de benodigde papieren te ondertekenen, is het een goed idee om contact op te nemen met een advocaat.

Indien nodig kunnen zij u adviseren over de te nemen vervolgstappen.

Als het probleem waarmee u wordt geconfronteerd is dat u naar een ander deel van Spanje bent verhuisd en uw bank wil dat u de rekening sluit waar deze oorspronkelijk was geopend, moet u, voordat u probeert te annuleren, eerst naar een nabijgelegen filiaal gaan en dit uw referentiefiliaal maken (sucursal de referencia), hoewel niet alle banken dit noodzakelijkerwijs zullen toestaan.

Andere banken, zoals Santander, kunnen voorstellen dat een lopende rekening wordt gewijzigd in een online rekening, waarna u telefonisch kunt opzeggen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.