Kopen of huren, een antwoord

Volgens de laatste berekeningen is in een aantal delen van Spanje het goedkoper om een woning te kopen dan om er een te huren.

Zo is het in 15 grote steden veel goedkoper om een hypotheek af te betalen dan om huishuur aan een huiseigenaar te betalen.

Volgens deze berekeningen komt in geen enkele van de grote steden de kost van een hypotheek boven de 31% van het gemiddelde gezinsinkomen.

Uit het rapport van het wereldwijde makelaarskantoor Century 21 blijkt dat in sommige steden, zoals Mérida in de Extremadura, de huurprijs maar 8% van het gemiddelde salaris is.

In Sevilla is de kost voor de aankoop van een woning met een hypotheek 19% van het gemiddelde salaris dat €2.671 bedraagt terwijl dezelfde kost in Valencia op 16% van een gemiddeld loon van €2.776 staat.

De huuruitgaven in dezelfde twee steden bedragen ondertussen 32% en 26% van de maandelijkse inkomsten.

In Murcia, waar het gemiddelde salaris €2.683 per maand is, betalen huurders 20% aan huur terwijl kopen met een hypotheek slechts 11% van het inkomen is.

Een ander voorbeeld toont aan dat de eigenaars van een 90 vierkante meter appartement in Madrid een hypotheek betalen van €960 per maand terwijl huurders voor een zelfde appartement een huur van €1.419 per maand betalen, een alarmerende 40% van het guzinsinkomen.

Vandaag de dag is het voor grote steden over de ganse wereld een uitdaging om  betaalbare en adequate oplossingen te zoeken.

Voor Spanje ligt het grootste probleem in Barcelona en Madrid. Beide steden hebben te maken met een sterke stijging in hun bevolking terwijl woningopties aan betaalbare prijzen schaars zijn.

Volgens een studie van de Bank van Spanje zijn de huurprijzen in Spanje de laatste vijf jaar met 50% gestegen.

Bijna 23% van de Spaanse bevolking huurt zijn woning, duidelijk minder dan het Europees gemiddelde van 30%.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.