Kunnen buitenlanders ambtenaar worden in Spanje?

 1. Algemeen
 2. Kunnen buitenlanders in Spanje een baan bij de overheid krijgen?
 3. Geldt dit voor alle banen in de openbare dienst?
 4. Welke kwalificaties heb ik nodig?
 5. Wat zijn oposiciones?
 6. Is er iets dat mij ervan weerhoudt een baan als ambtenaar in Spanje te krijgen?
 7. Wat zijn de voordelen om ambtenaar te zijn in Spanje?
 8. Wat zijn de nadelen om ambtenaar te zijn in Spanje?

1.Algemeen

“Funcionario” (ambtenaar) banen zijn zeer gewild in Spanje, en in 2022 heeft de Spaanse regering meer openbare banen gecreëerd dan ooit tevoren. Maar kunnen buitenlanders een aanvraag indienen? En is een baan voor de Spaanse Staat het overwegen waard?

Voor veel Spanjaarden is het de droom om een stabiele, papierverslindende ambtenaarsfunctie te bemachtigen.

Ze weten dat het niet spannend zal zijn of hen rijk zal maken, maar ze zien functioneel werk als ‘een baan voor het leven’ in een land waar de werkloosheid hoog is en een groot deel van de arbeidsmarkt gebaseerd is op tijdelijke zomerbanen in het toerisme.

Ze vinden het ook prettig dat ambtenarenbanen een behoorlijk salaris betalen in vergelijking met het landelijke gemiddelde en vaak ook minder uren werken.

Ambtenarenjobs in het openbaar bestuur, sociale zekerheid en defensie werden in 2020 gemiddeld € 29.580 bruto per jaar betaald.

Volgens statistieken, die zijn vrijgegeven door het Spaanse Nationale Instituut voor de Statistiek (INE), is dit hoger dan het nationale gemiddelde brutosalaris van € 24.395 per jaar, hoewel dat niet wil zeggen dat sommige ambtenaren aanzienlijk minder betaald krijgen dan het bovengenoemde salaris.

In mei 2022 kondigde de Spaanse regering haar grootste jaarlijkse aanbod van ambtenarenjobs ooit aan, 44.787 nieuwe jobs waarvan 22.000 jobs bedoeld zijn voor nieuwelingen.

De laatste schattingen wijzen op het feit dat 47 procent van de ambtenaren in Spanje de komende tien jaar met pensioen gaat, wat deels verklaart waarom de Spaanse staat zijn personeelsbestand wil versterken.

Dus als banen in de ambtenarij zo populair zijn, en er blijkbaar steeds meer beschikbaar zijn, hoe kun je er dan een krijgen als buitenlander?

2. Kunnen buitenlanders in Spanje een baan bij de overheid krijgen?

Het belangrijkste antwoord is ja, je kunt als buitenlander een baan bij de overheid in Spanje krijgen, maar er zijn een paar vereisten.

Degenen die in aanmerking komen voor banen als ambtenaar in Spanje zijn onder meer EU-onderdanen en degenen die gehuwd zijn met Spaanse of EU-onderdanen. U moet op het moment van sollicitatie gehuwd zijn en niet gescheiden.

Kinderen van EU-onderdanen die in aanmerking komen om in Spanje te werken (ouder dan 16 jaar) en die jonger zijn dan 21 jaar kunnen ook een aanvraag indienen, evenals degenen die ouder zijn dan 21 maar die financieel afhankelijk zijn van hun ouders.

Onderdanen van derde landen met een werk- en verblijfsvergunning in Spanje kunnen ook solliciteren naar banen bij de overheid.

3. Geldt dit voor alle banen in de openbare dienst?

Nee, de banen waarop buitenlanders niet kunnen solliciteren en waarvoor u de Spaanse nationaliteit moet hebben, zijn die banen die, volgens de Spaanse regering, “direct of indirect deelname aan de uitoefening van openbare macht of aan de bescherming van de algemene belangen van de staat en openbare besturen inhouden”.

4. Welke kwalificaties heb ik nodig?

Hoewel voor sommige banen in de ambtenarij in Spanje een universitair diploma vereist is, zijn er een groot aantal die dat niet vereisen.

Welke soorten kwalificaties u ook heeft, u moet het homologación-proces (erkenning) doorlopen, zodat uw diploma wordt gevalideerd en geaccepteerd in Spanje. Houd er rekening mee dat dit maanden kan duren, en voor niet-EU-kwalificatiehouders zelfs nog langer.

Mogelijk moet u ook andere bewijzen en certificaten tonen.

Volgens de Spaanse regering: “Deze vereiste is niet van toepassing op aanvragers die hun beroepskwalificatie op het gebied van gereglementeerde beroepen reeds erkend hebben, krachtens de bepalingen van het Gemeenschapsrecht”.

Het spreekt ook voor zich dat je een hoog niveau Spaans nodig hebt om een baan als ambtenaar te krijgen en je hebt mogelijk ook certificaten nodig om dit te bewijzen. Als u bijvoorbeeld in Catalonië een baan probeert te krijgen, moet u mogelijk naast Spaans ook Catalaans kennen.

5. Wat zijn oposiciones?

Oposiciones zijn de toelatingsexamens die je moet afleggen om ambtenaar in Spanje te worden. Elk type functie heeft zijn eigen vereisten, sommige gemakkelijker en sommige moeilijker, die een reeks examens met zich meebrengen om uw capaciteiten en geschiktheid te testen.

Sommige functies vereisen mogelijk praktische examens, terwijl andere, zoals voor de politie, een fysieke test vereisen.

6. Is er iets dat mij ervan weerhoudt een baan als ambtenaar in Spanje te krijgen?

Ja, buitenlanders hadden geen disciplinaire maatregelen mogen krijgen of ontslagen mogen worden uit soortgelijke functies in de openbare dienst in hun eigen land.

Ook moeten degenen die solliciteren naar banen waarbij ze in contact komen met kinderen, mogelijk een attest afgeleverd door de politie uit hun thuisland laten zien om te bewijzen dat hun strafblad schoon is.

Maar in bredere zin is het behalen van het ingangsexamen en het vinden van een ambtenarenjob notoir moeilijk in Spanje.

Er is een enorme concurrentie, met vaak duizenden kandidaten die strijden om letterlijk een handvol aangeboden functies.

Je moet niet alleen vloeiend Spaans spreken, je moet meestal ook een groot aantal onderwerpen bestuderen, ook al hoef je tijdens het examen maar een beperkt aantal vragen te beantwoorden.

Het is niet ongebruikelijk dat Spanjaarden jaren bezig zijn met het voorbereiden van hun examen, om uiteindelijk hun ambtenarenjob niet te krijgen.

7. Wat zijn de voordelen om ambtenaar te zijn in Spanje?

 • Een fatsoenlijk salaris
 • U heeft het recht om naast vakantiedagen ook persoonlijke vrije dagen op te nemen
 • U kunt op 60 jaar met pensioen gaan, vijf jaar eerder dan de meeste werknemers in Spanje
 • Uw sociale zekerheid wordt automatisch ingehouden, waardoor u zorg- en pensioenrechten krijgt
 • Het is een stabiele baan waarvan het zeer onwaarschijnlijk is dat je ontslagen wordt, in het slechtste geval krijg je een andere baan
 • Je hebt de mogelijkheid om door te stromen naar verschillende afdelingen

8. Wat zijn de nadelen om ambtenaar te zijn in Spanje?

 • Het is een grote investering in tijd en moeite om een baan als ambtenaar te krijgen, zonder garanties
 • De behoefte aan kwalificaties, extra toetsen en examens
 • Het uitgebreide aantal vereisten en papierwerk dat moet worden ingevuld
 • Ingewikkelde systemen, maar ook ouderwetse en bureaucratische werkmodellen
 • Eentonig werk, waarbij het onwaarschijnlijk is dat u voor nieuwe uitdagingen komt te staan
 • Weinig tot geen mogelijkheden voor thuiswerk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.