Kwallen in Spanje

  1. De parelkwal of lichtende kwal (Pelagia Noctiluca)
  2. De Portugese Man O War (Physalia physalis)
  3. Behandeling van een steek van een kwal
  4. Waarschuwing

Kwallen zijn te vinden aan praktisch alle kuststreken. Dikwijls zijn ze moeilijk te zien en komt men daardoor in contact met deze dieren, dit contact is niet altijd plezierig maar niet echt gevaarlijk.

Verder doet de Spaanse overheid alle moeite van de wereld om kwallen weg te houden van de stranden. Vissers ontvangen een vergoeding voor de kwallen die ze in hun netten vangen.

Hierna geven we enkele soorten die men kan aantreffen in Spanje:

1.De parelkwal of lichtende kwal (Pelagia Noctiluca)

Foto: Hans Hillewaert

Deze kwal kan oplichten in het donker en heeft een diameter van 10 cm en heeft 8 tentakels en 8 lange draden bedekt met netelcellen, deze kunnen een lengte bereiken van 3 meter.

Deze soort komt voornamelijk voor aan de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. Meer en meer komen ze massaal voor aan de Spaanse kusten waar ze dan een echte plaag vormen. De oorzaak hiervan is nog niet bekend maar men vermoedt dat een gebrek aan natuurlijke vijanden (tonijn,zwaardvis en lederschildpadden) hier de oorzaak van is.

Bij aanraking met een kwal kan ernstige pijn ontstaan. Andere symptomen zijn jeuk, het rood worden en opzwellen van de huid, duizeligheid, misselijkheid en braken.

2. De Portugese Man O War (Physalia physalis)

Foto: U.S. Department of Commerce, National Oceanic and Atmospheric Administration

Dit is geen echte kwal maar is een kolonie van vier poliepen. Het kan extreem pijnlijke steken geven, afhankelijk van hoever men verwijderd is van het eigenlijke lichaam. Zijn tentakels kunnen tot 30 m lang worden. De symptomen van een steek zijn een stekende pijn, spierpijn, hoofdpijn, duizeligheid en shock.

Een gewone aanraking levert meestal een klein aantal steken op. Probeer u rustig te verwijderen zonder bruuske bewegingen, wild bewegen levert enkel meer steken op.

Ga uit het water zo snel je kan en wees extra voorzichtig als je dichtbij de tentakels bent, ook als het dier op het strand ligt of dood is.

3. Behandeling van een steek van een kwal

Na een steek kan je de wond best afspoelen met zout water en gebruik zeker geen zoet water, dit veroorzaakt een reactivatie van de stekels.

Gebruik zand, kledij, handdoeken of andere beschikbare materialen om de stekels te verwijderen. Zolang de stekels aanwezig blijven op het lichaam geven zij gif af. Dep met azijn of alcohol gedurende minstens 30 seconden en bedek met talkpoeder of scheer crème, laat drogen en schraap de stekels weg.

4. Waarschuwing

Sommige mensen zijn erg onderhevig aan allergische reacties aan de kwal. Als iemand die gestoken is door een kwal jeuk krijgt op andere delen van het lichaam, als iemand ademproblemen krijgt, als er een zwelling van de keel is, zoek dan onmiddellijk medische assistentie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.